Вести

ТОМИЋ: СИНИША МАЛИ НЕ ТРЕБА ДА ДАЈЕ ОСТАВКУ ЗБОГ ПОЛИТИЧКЕ КАМПАЊЕ

Председница Одбора за финансије и народна посланица Српске напредне странке Александра Томић рекла је на седници Скупштине Србије министру финансија Синиши Малом да не треба да даје оставку због политичке кампање, те поменула "најновију лаж" опозиције о томе да је за БУ одређено мање новца у буџету.

Томић је рекла да је предвиђено је 804 милиона динара више, тачније предлог буџета за 2020. већи је за 7,7 одсто за област образовања, а 2,2 одсто је више опредељено за науку, технолошки развој и иновације.

"То показује одговорност владе и државе да се брине о науци и образовању на другачији начин него до сада", рекла је Томић, додајући да је највећа лаж ових дана у томе да је министар Мали дао мањи буџет Универзитету зато што је наводно знао да ће га "политичка комисија" осудити за нешто што је радио 2011. године.

Томић је рекла да није довољно транспарентно и да се не зна колико приходују универзитети и факултети и колико троше.

"На приватним можете то да видите по завршном рачуну, али код државних не можете до краја да видите. За државне је најважније да прикажу буџетски део и то нико не мора да контролише", рекла је Томић.

Упитала је и "када ћемо моћи и декане и ректоре универзитета да посматрамо на исти начин као све људе на јавним функцијама".

Томић је рекла да ниједан министар није хтео то питање да покрене у јавности до сада, јер "није популарно" и зато што се у то "не дира".

Томић је рекла и да је "тај БУ пет година вршио одређену врсту кампање за одређени докторат", тачније до тренутка кад је Мали постао градоначелник, те помиње речи професора Жарка Требјешанина на Н1: "пет година траје наша борба да је Мали плагијатор и Вучић је сада урушен због такве одлуке", што значи да је одлука Етичког комитета била политичка.

Томић је рекла да од 2011. до 2014. докторат Малог никоме није био важан, већ да почиње да буде важан 2014. и то међу професорима и студентима, а Сергеј Трифуновић, рекла је Томићева, каже да је ректорки на располагању ако треба поново да се затворе у БУ, али оцењује да би то била врста уцене Универзитета како би добио више новца од министра финансија "уцењујући га да ће сигурно бити плагијатор".

"Ми данас у јавности имамо једну тему која жели да уруши комплетан систем финансирања и то јесте политичка припрема за 2020. године. Спремају се да не изађу на изборе, као и да на нелегалан начин преузму институције и да се затворе на факултете и покушају да кажу да су сви плагијатори и лопови", рекла  је Томићева.

Томић је рекла да то ствара лошу атмосферу у друштву, као и да то иде од професора ка студентима.

"Када причамо о универзитету и ако хоћете да будете поштени, не само према докторату многих и садашњих професора, прво се поставља питање: Да ли је сваки од професора имао објављен рад на СЦИ листи када је бранио тај докторат. Такође, ако су ФОН и комисија донели одлуку да докторат Малог није плагијат, да постоје грешке у навођењу цитата у уводном делу, онда је то методолошка грешка", рекла је Томић.

Томић је рекла, да је међутим упркос томе Ректорат под политичким притисцима прогласио докторат Малог за плагијат, што, сматра, говори о Србији која нема механизме да донесе адекватну одлуку да ли је неки доткорат плагијат или није.

Томић је рекла да је то играње са људским судбинама и докторатима и са јавношћу и породицама тих људи и да потпуно разуме Малог што није хтео да поништи "сав свој докторат".

"Ако погледате све његове дипломе и просек током студирања, ако је грешка то што је постао градоначелник и министар финансија и да му сада неко због тога оспорава рад. Онда је он потпуно у праву што није хтео да повуче свој докторат",  рекла је Томић.

Када говоримо о политичкој казни коју неко треба да плати за тако нешто у јавности, рекла је, једноставно мора да се каже да свако носи своје бреме политичке функције, али да се не сме дозволити уништавање нечијег живота.

"Шта мислите колико професора који се не баве политиком имају проблеме са навођењем фус нота. И то не знамо и зато треба да се спроведе контрола, али и на државним и приватним факултетима. На државним је мања контрола, јер је фокус на приватним. Наш закључак је данас да мора да постоје људе који ће се борити за истину",  рекла је Томић.

Томић је рекла и да су јутрос Малог дочекали ланци које је неко ставио око министарства наводно све док он не да оставку и рекла је:

"Не треба да да оставку због тога што треба да покаже Србији да истина мора да победи без обзира што неко жели у својим медијима да покаже да кампања политичка постоји и да због тога Вучић треба да поднесе оставку, јер је Мали ето плагирао докторат пошто је методолошки направио грешку.

"Али, оно због чега сигурно неће да да оставку, јесте јер зна да је поштено радио свој рад и потрошио силно време на то. Циљ је био оборити докторат на државном факултету да би се после тога оборили сви докторати и на приватним оних који припадају СНС. Мораћемо да се боримо да покажемо јавности шта је истина", рекла је Томић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС