Вести

СТЕВАНОВИЋ: ДОЛАЗАК ДФЦ ПОТВРЂУЈЕ ДА ЈЕ СРБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР

Долазак америчке развојне корпорације (ДФЦ), који је договорен споразумом потписаним недавно у Белој кући у Вашингтону, још једном потврђује да је Србија апсолутно регионални лидер, каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

ДФЦ је организација која има годишњи буџет од 60 милијарди долара и формирао је лично председник САД, а Стевановић је рекао да њен долазак значи много с различитих аспеката.

Како је најављено, делегација ДФЦ долази у Београд већ 21. септембра.

"С једне стране, потврдиће Србији да смо неко на кога озбиљан, модеран и развијени свет у овом делу европског континента озбиљно рачуна и да Србија још једном потврђује статус регионалног лидера апсолутно", напомиње Стевановић.

Навео је да оно што пројектујемо и очекујемо у контексту раста, развоја и подизања економије у наредном периоду, нарочито у току и после короне, можемо да рачунамо да ћемо бити једна од првих економија у Европи по процентима раста.

Стевановић је истакао да долазак институције попут ДФЦ-а у Србију потврђује политички, финансијски, порески, економски и сваки други кредибилитет, а и снажан је импулс за све инвеститоре и из САД и из свих других крајева света да дођу у Србију и инвестирају.

"Конкретно, у том материјалном смислу, то значи да ће капацитет тог фонда бити стављен Србији на располагање за инфраструктурне пројекте, за путну и железничку инфраструктуру, што је од суштинског значаја за генерисање раста. Један од стубова раста и развоја економије су свакако јавна, капитална улагања", каже Стевановић.

Србија ће, наглашава, тиме за себе обезбедити додатну сигурност да може у наредном периоду да се бави оваквим пројектима, а моћи ће интензивније да развија механизме за подршку сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетника.

Подсетио је да је министарство у претходним годинама много радило на подршци овом сектору кроз различите програме за набавку опреме, за инвестиције, за развој технологије.

"Сада са овим износима који се мере у милијардама долара мислим да ћемо имати много више простора и слободе да развијамо храбрије интензивније програме којима ћемо додатно снажити најјачи привредни сектор у Србији, а то је сектор малих и средњих предузећа и предузетника", закључио је Стевановић.

 

Ускоро четири нове фабрике, посао за око 4.000 људи

У четири нове фабрике у Инђији, Алексинцу, Ћуприји и Зајечару, инвестиције у области аутомобилске индустрије чија ће реализација почети до краја 2020, биће отворено укупно око 4.000 нових радних места у наредним годинама, рекао је Стевановић.

У Инђију долази јапански Тојо тајгер, а очекује се долазак још једне јапанске компаније у Нови Сад.

У Алексинцу би нову фабрику требало да отвори аустријска фирма Магна, која производи пресвлаке за аутомобилска седишта, у Ћуприји компанија СМП аутомотиви, док би у Зајечар требало да дође ирска компанија АПТИВ, која се бави производњом делова за аутомобилску индустрију, а која би у наредним годинама требало да отвори око 2.500 нових радних места.

Прва инвестиција почиње да се реализује у октобру у Инђији, док се почетак реализације осталих инвестиција очекује до краја ове године.

У Инђији ће фабрику градити Тојо тајгер, један од најпознатијих светских произвођача аутомобилских гума, а реализација те инвестиције требало би да почне у октобру ове године.

Стевановић каже  да је вредност те инвестиције, по најави инвеститора, око 390 милиона евра, а да ће у будућој фабрици у Инђији бити обезбеђено око 500 нових радних места.

"Држава је определила и спремила предлог за следећи Економски савет да ову инвестицију подржи са око 41 милион евра подстицаја", рекао је Стевановић.

Поводом осталих инвестиција до краја ове године, које је такође најавио и председник Александар Вучић, Стевановић наводи да је у Алексинцу у плану отварање новог погона компаније Магна, која је већ од 2012. присутна у Србији.

"Подсетићу вас на њене пројекте у општини Оџаци. Од 2012. до сада су запослили око 1.797 радника. Пројекат у Алексинцу биће у вредности око 9,1 милиона евра, запослиће 570 нових радника", рекао је Стевановић.

Навео је да је Магна озбиљна компанија која у више од 340 производних капацитета и у 92 развојна своја центра широм света запошљавања око 160.000 људи.

Каже да је јако важно да компаније са оваквим кредибилитетом долазе у Србију, јер с једне стране, потврђују сву кредибилност Србије као инвестиционе дестинације, с друге стране шаље се порука и неким другим, такође, успешним и добрим инвеститорима да будућност за свој посао препознају и нађу у Србији.

Стевановић је најавио да ће компанија СМП аутомотиви у Ћуприји реализовати свој пројекат, те да се очекује запошљавање 400-450 нових радника.

Додао је да ће реализација ове инвестиције, такође, почети до краја ове године.

За компанију СМП аутомотиви је рекао да је у саставу групе у којој је и ПКЦ који је до сада кроз два пројекта у Смедереву инвестирао 28 милиона евра и запослио 2.700 људи.

Поводом инвестиције у Зајечару, Стевановић наводи да оно што у овом тренутку може да се каже сходно преговорима и договорима са потенцијалним инвеститором, у Зајечару ће бити обезбеђено у наредним годинама око 2.500 нових радних места.

"То је за Зајечар и Тимочку крајину јако важно. После толико година сивила и неизвесности коначно једна велика озбиљна инвестиција у Зајечару", рекао је Стевановић.

Додао је да треба сачекати још неко време да би се изнело много више детаља и инфомација о овим пројектима.

Стевановић је рекао да се ускоро очекују предлози о нивоу и вредности подстицаја за компаније у Алексинцу и Ћуприји.

"У ове три компаније у Инђији, Алексинцу и Ћуприји пројектује се негде око 1.500 нових радних места, заједно са Зајечаром, то ће бити скоро 4.000 нових радних места у наредним годинама у Србији само на четири локације", рекао је Стевановић.

 

 

Извор: Танјуг