Вести

Стефановић: За Србију би било најбоље да се распишу ванредни парламентарни избори

Председник парламента и потпредседник Српске напредне странке др Небојша Стефановић остаје при ставу да би за Србију било најбоље да се распишу ванредни парламентарни избори, али да ће коначну одлуку донети председник СНС.

„Ко познаје Александра Вучића, зна да он веома пажљиво саслуша оно што људи око њега говоре, уме да процени и донесе праву одлуку. Изборе нисам предложио због страначких интереса, аргументи које сам изнео су једноставни. Имамо атмосферу у којој је тешко спроводити одређене реформе“, оценио је Стефановић.

Стефановић сматра да неке реформе у области економије и борбе против корупције нису изведене најефикасније.

Многе ствари су неусаглашене, сматра Стефановић

С места председника парламента видим да су многе ствари неусаглашене. Да ли, рецимо, треба наставити са субвенционисањем или не? Не постоји довољно јасна визија шта ће нам једно или друго донети. Шта ће бити за годину дана? Да ли ће људи остати без посла, да ли је држава спремила решење за њихов прихват? Да ли ће се створити рупа у буџету која неће моћи да се финансира?

Председник парламента сматра да не може да се прича какво је стање, већ се морају понудити решења.

„Очекујем решења, а не нечији лични став. Не можете да будете део Владе ако износите личне ставове“, сматра Стефановић.

Стефановић: Не желим да  дајем појединачне оцене.

„Тачно је да постоје људи у Влади чијим радом нисам фасциниран, као ни грађани Србије. О појединачним случајевима, којих има, отворено ћу рећи шта мислим на састанцима страначких органа“, додао је Стефановић.

„Сматрам да би Вучић био најефикаснији премијер. У СПС вероватно сматрају да је најбољи Ивица Дачић. Међутим, Вучићева енергија показује да је он неко ко највише ради и чији резултати нису спорни. То се види и кроз акције које су спроведене у последњих годину дана, али и по положају који Србија има у свету“, подсетио је председник парламента др Небојша Стефановић.

Коментаришући констатацију да странце збуњује то што најутицајнији политичар у држави није на најзначајнијем месту Стефановић је рекао да је таква подела резултат политичког договора који је направљен 2012. И додаје да  СНС није странка која квари договоре.

„На то смо ставили тачку и не желимо да такав договор мењамо. Ми коалиционе партнере поштујемо и кад се не слажемо“, навео је Стефановић.

Будућа сарадња са СПС није немогућа, каже Стефановић

На питање да ли ће СПС поново бити партнер СНС ако дође до избора, Стефановић каже да је на то немогуће у овом тренутку.

„Будућа сарадња ће зависити од много фактора. Мислим да сарадња са СПС и у будућим владама није немогућа“, рекао је Стефановић.

Стефановић: Ко хоће нека чита транскрипте свега што изговорим

Када је реч о прислушкивању председника Николића Стефановић претпоставља да је председник Николић био довољно стрпљив, али кад је видео да се проблем не решава, одлучио је да га обелодани.

„Очигледно је да су институције затајиле. Надам се да ће се надлежни озбиљно позабавити тим проблемом и казнити одговорне“, рекао је Стефановић.

„Ко хоће, слободно нека чита транскрипте свега што изговорим. Могу да читају моје разговоре с пријатељима, женом или како тепам ћеркици. Не бих волео да неко дан раније прочита разговоре везане за страначке задатке, да не би кварили планове. Али дан касније могу слободно“, рекао је Стефановић.

Стефановић: СНС подстиче различита мишљења

О причама о две струје у СНС Стефановић каже да слуша годинама и додаје да нема струја.

Постоје различита мишљења и СНС то подстиче. Имам другачије ставове од неких људи у странци, али кад се буде заузео јединствен став, ја ћу тај став поштовати и заступаћу га какав год да буде“, објашњава Стефановић.

На питање када би у једном тренутку морао да се определи да ли би изабрао Вучићеву или Николићеву опцију Стефановић каже да не жели да улази у хипотетичке спекулације.

„Вучић је, поред тога што је председник СНС, и неко ко је крстио моју ћерку. Пријатељи смо, близак сам му годинама. За мене не постоји дилема ко би ме водио у будућност, мој глас увек иде њему. Али треба истаћи и да Вучић и Тома добро функционишу као тим. Кад се њихови сарадници посвађају, онда се то представља као њихов сукоб“, навео је Стефановић.

Ускоро кандидат напредњака за градоначелника Београда

Према речима председника Градског одбора Београд др Небојше Стефановића СНС још није саопштила име кандидата за градоначелника као би спречила ужасно прљаву кампању коју би водиле странке које су супротстављене.

„Чињеница је да у СНС постоји могућност кандидовања великог броја људи. Нисам сигуран да и други могу тиме да се похвале. Што се тиче ствари везаних за Београд, договарамо се с председником странке. Сешћемо и отворено разговарати о свим могућностима. Одлука о нашем кандидату биће донета у наредних неколико недеља.

Држава мора да реагује због стања у Београду

Стефановић сматра да постоји неколико ствари које су у домену кршења закона када је реч о ситуацији у Београду које је оставила предходна власт, и очекује да ће држава реаговати.

Чињеница је да је било много сумњивих послова који заслужују истрагу. Један део не представља директно кршење закона. Ево, навешћу пример „Аде Циганлије“, која има 30 стално запослених, а чак 90 је ангажовано уговором о делу. Нека објасни Ђилас како у јануару, кад на Ади има 30 пролазника, чак 90 људи ради са уговором о делу. Све би то било неважно да „Ада“ не послује с губитком од 12 милиона динара“, рекао је Стефановић.