Вести

СТЕФАНОВИЋ: ВУЧИЋ УПУТИО ПОРУКЕ МИРА И СРБИМА И АЛБАНЦИМА

Посета председника Србије Александра Вучића јужној српској покрајини је изванредан пример државничког односа и порука мира која треба да донесе добро, пре свега Србима који живе на КиМ, али и Албанцима, поручио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према његовим речима, Вучић је другачијом реториком, показао шта Србија може да уради за Србе на КиМ, али и указао да више неће дозволити "Олује" ни на својој територији, а ни у региону.

"Председникова посета показала је које компаније могу да дођу на КиМ, где људи могу да се запосле, где могу да се зидају нови објекти, како да се унапреди живот Срба на КиМ, али и шта Србија може да уради како би они били безбеднији и сигурнији, као и да дугорочно буду решени проблеми који Срби и Албанци међусобно имају", навео је Стефановић.

Додао је да је председник упутио поруку и Албанцима који живе на КиМ, а та порука је да им "нико од Срба није непријатељ".

Стефановић је уочио да приштинске власти имају проблем да разговарају са Србима на КиМ и истакао да циљ Приштине не сме да буде "протеривање".

"То је председник јасно рекао да Србија више неће никакве Олује дозвољавати Србима ни на својој териоторији, а ни у региону", истакао је Стефановић.

Стефановић је подвукао да је КиМ за Србију тежак проблем, као и да се поставља питање колико ће требати времена да Србија пронађе решење за тај проблем.

"Председникова посета била један охбрабрујући сигнал, пре свега за Србе. Ако добро слушате његове речи, које су нажалост многи у региону злонамерно схватили, и покушавали да убаце у контекст сукоба, председник је рекао све насупрот томе", навео је Стефановић.

Закључио је да је Вучић Србима пренео позитивну поруку, поруку охрабрења и поруку жеље да се пронађе компромис који ће донети будућност Србима и Албанцима који живе на КиМ.

 

Блокаде очито организовале приштинске власти

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су блокаде, које су спречиле председника Србије Александра Вучића да посети Србе у селу Бање, очито организовале приштинске власти.

"Ја сада немам доказа за то, али на основу изјава, понашању КПС-а, и свему ономе што је радио безбедносни косовски апарат, јасно је да су приштинске власти то организовале", рекао је Стефановић одговарајући на питање новинара да ли има нових сазнања ко је поставио блокаде на улазу у селу Бање.

Као разлог зашто су приштинске власти то организовале, Стефановић је навео да је посета председника Вучића језеру Газиводе, упркос приштинској забрани, за њих била "ужасан политички ударац".

"Онда су покушали на било који начин да забране даље посете Вучића, организацијом ветерана који су били позвани, онда сте имали КПС који се појављује на лицу места и који није ни покушао да помери ветеране", указао је Стефановић.

Такође, приметио је Стефановић, Приштина није желела да позове ни КФОР да интервенише, јер се плашила "лоших ситуација по њих".

Стефановић је навео да Приштина на тај начин није само забранила председнику да дође до Срба који живе у том селу, већ нису дозволили ни Србима да изађу из села, а то се, каже, зове ограничавање слободе људима да се крећу.

"Нисам сигуран да Приштина има капацитет да разуме шта треба да буде будућност. Питање је шта они виде као будућност, да ли је будућност у сталним сукобима или проналажење решења како би сви људи живели нормално. Ако не видете будућност, онда је питање да ли можете да водите било који народ, не само Албанце и Србе", закључио је Стефановић.

 

У случају доласка Тачија, по налогу суда

Стефановић је изјавио данас да ће МУП у случају посете косовског председника Хашима Тачија југу Србије поступити по налогу судова.

Стефановић је на питање новинара да ли ће Србија у случају доласка Тачија поступити дипломатски или ће он по нашим оптужницама бити ухапшен, одговорио да је Србија земља у којој постоји владавина права.

"Ми имамо налоге наших судова који морају да се поштују, и МУП ће поступити са налогом суда. Ту нема шта да се дода", рекао је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг