Вести

СТЕФАНОВИЋ: ВУЧИЋ ИЗ НЕМОГУЋЕ СИТУАЦИЈЕ ПОКУШАВА НЕШТО ДА УРАДИ ЗА КИМ

ЕУ мора да реагује на застрашивање и хапшење Срба на КиМ и јасно осуди такво понашање Албанаца, уместо да стално понавља ''позивамо обе стране'', поручио је данас потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић.

"Не знам да ли је више цинично или трагично када кажу позивамо обе стране", рекао је Стефановић.

Стефановић је, такође, нагласио да председник Србије Александар Вучић покушава Србију да врати у игру по питању борбе за КиМ, кроз формирање ЗСО и тешке преговоре, као и дијалог који гарантује Србима мир на КиМ, али да са друге стране нажалост имамо акције хапшења Срба од стране Албанаца.

"Ако Европа хоће да буде озбиљан играч на Балкану и да решава проблеме на својој територији и да не остане замрзнути конфликт онда треба да се укључе у то тако да када виде да неко ради нешто што је против права и скандалозно, да то осуде јасно и покажу да то не подржавају. Јер, ћутање не доноси ништа добро", поручио је Стефановић.

Истиче да Албанци често застрашују Србе како би показали да иду ка формирању тзв. војске Косова и да хоће то да ураде по сваку цену, не схватајући да Срби то не желе.

"То ме није изненадило, али јесте недостатак озбиљне реакције ЕУ, која само посматра".

Каже да Вучић из немогуће ситуације покушава нешто да уради за КиМ, док са друге стране они који су тада били на власти, Драган Ђилас, Борис Тадић и Вук Јеремић, када је одлучивање на КиМ пребачено из УН у ЕУ, бране оно што је довело Србију ''на корак од провалије'' по питању КиМ.

Стефановић истиче да се поменута тројица, као и Саша Јанковић, лако уједине када је у питању фотеља и да је њихов слоган за било које следеће изборе ''како да се дочепамо поново власти''.

Стефановић је рекао да је Србија у оквиру УН имала неку шансу да се бори за јачање суверенитета на КиМ и враћање институција, али да се тадашња власт определила за ЕУ иако је већина земаља чланица била за независност Косова.

Стефановић подсећа, како каже, на ''брилијантан потез Јеремића'' када је постављено лоше питање Међународном суду правде по питању проглашења независности Косова, што је подстакло неке земље да подрже Косово, наносећи тако велику штету нашој земљи, затим на постављање административних прелаза Јариње и Брњак, увођење царинског печата и друго.

 

 

Извор: Танјуг