Вести

Стефановић: Ускоро нови начелници у полицији

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је данас да ће у наредних неколико недеља бити именовани начелници неких полицијских управа.Стефановић је Телевизији Б92, поводом 100 дана рада Владе Србије, као највећи успех навео већу сигурност на улици.

 

- Максимални напори су уложени да би обични људи осетили већу сигурност на улици и да би осетили да се промене које се дешавају у полицији дешавају на начин да би полиција била ефикаснија. Максимално се посвећујемо борби против организованог криминала и наркотика - рекао је Стефановић.

 

Додао је да, међутим, није задовољан откривеним и заплењеним количинама дроге и истакао да путеви дроге морају много ефикасније да се пресецају и да се много ефикасније ради.

 

Стефановић је, поводом смењињивања начелника у полицији, навео да нико нема гарантовано место и да се ништа не чува за некога нити му је то обећано "или ће то обављати до краја свог зивота или пензије или да га наследи неко кога он хоће".

 

- Полиција је државни орган који инсистира на добрим резултатима и већ видим да ћемо у наредних месец дана или у наредних неколико недеља моћи да имамо и именовања нових начелника у одређеним управама, а негде то неће бити они који данас врше ту дужност - навео је Стефановић.

 

Упитан о Драгославу Космајцу, који се помиње као главни организатор кријумчарења дроге, Стефановић је одговорио да је морало да се почне од ствари које су државним органима доступне.

 

- Наравно да је штета што немамо из претходног периода једну такву истрагу која би указала на можда висе информација, али то неће зауставити нас да кроз једну озбиљну истрагу утврдимо да ли и колику имовину он поседује, да ли је та имовина стечена на законит начин, и да ли је стечена извршењем неког кривичног дела - рекао је Стефановић.

 

Додао је да ће то омогућити проширивање истраге ако се се покаже да је "неко кривично дело у питању и да ли је ту било помагача".

 

На питање одакле поверење у изјаве Дарка Шарића, оптуженог за кријумчарење тона кокаина, Стефановић је одговорио да се "само поставља питање алтернативе".

 

- Замислите да нисмо проверавали озбиљност навода, ту се не ради само о случају Шарића, ми се трудимо да стварно све наводе када се појављују и грађани, када су и анонимне представке у питању, али када су и медији у питању који износе информације, све се врло озбиљно ради и детаљно проверава. Када то не би радили, рекли би: "Вама ово није интересантно, ви неког штитите". Не, проверавамо све наводе - рекао је Стефановић.

 

Најавио је да ће истраге утврдити "да ли је било токова новца", са којих рачуна, код којих банака у које земље и како је тим новцем располагано, да ли је тај новац коришћен за куповину предузећа, да ли је исплаћиван на руке некоме, шта се дешавало са тим новцем и да ли је потицао од трговине наркотицима.

 

- Многе информације ће указивати на то да откривамо нова кривична дела и да ли су извршиоци тих дела били умешани у велике афере - рекао је Стефановић.

 

На питање да ли постоји седам и по милиона евра које је Шарић помињао и где је тај новац завршио, Стефановић је одговорио да је нешто већ утврђено, али да не може да каже шта је утврђено.

 

- Утврдили смо дефинитивно да је одређених трансакција одређених лица у том периоду било, и видећемо какве су везе тих лица са особама које су поменуте и у случају Шарић и свим осталим, и да ли је тај новац коришћен у криминалне сврхе и о чему се тачно ради - рекао је Стефановић.

Извор: Блиц