Вести

Стефановић: У маркет идем без обезбеђења

Када седне с премијером Александром Вучићем за шаховску таблу, Небојша Стефановић свом партијском шефу и шефу из Немањине никада не гледа кроз прсте. Иако признаје да је Вучић бољи играч од већине министара, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова бори се, каже, за сваку победу. Ипак, поручује да ће у предстојећој политичкој партији председничких, а могуће и ванредних парламентарних избора, Вучић бити тај који ће повући одлучујући потез.

У новогодишњем интервјуу за "Новости", Стефановић "бежи" од откривања стратегије СНС за председничке изборе, али отворено говори о односима у владајућој колицији, прича о Дачићевом певању, с ким се највише дружи у Влади...

* Подржавате ли ви лично кандидатуру Томислава Николића за председника?

- Поштујем оно што је Николић урадио као председник. На страначким органима још нисмо разговарали о председничким изборима нити о било чијој кандидатури. Кад ово питање дође на дневни ред, став ћу изнети у странци, а не у медијима. Пред нама је још пуно посла, зато су нас грађани бирали. Све остало препуштам премијеру, верујем да ће он најбоље умети да одговори на све те изазове.

* Да ли је мач са две оштрице могућност да СНС подржи Николића, с обзиром на то да поједине анкете говоре да не ужива висок рејтинг?

- Чини ми се да до сада нисмо правили грешке и да смо успевали да уверимо грађане у то да је политика коју водимо довољно добра да добије већинску, натполовичну подршку. Уверен сам да ће Вучић и странка донети такву одлуку и сада.

* У случају раскорака између Николића и СНС, може ли његов самостални наступ на председничким изборима да доведе до расцепа у странци?

- О расколу у странци слушам годинама. А ко би се то одвојио од СНС? Не видим могућност за такав сценарио.

* Постоји ли опција да Вучић буде кандидат за председника?

- То је, пре свега, његов лични избор, али о томе још нисмо разговарали. Имамо поплаву различитих кандидата, а избори још нису ни расписани. Од Саше Јанковића, који је тврдио да о томе и не размишља, а већ штампа мајице са својим ликом, па надаље. Ми, пре свега, размишљамо о томе шта је посао Владе и шта је посао СНС у њој.

* Хоћете ли ви на састанку страначких органа гласати за то да се распишу и ванредни парламентарни избори?

- Има разлога и "за" и "против" ванредног гласања за Скупштину. Али још је рано да се изађе с коначним ставом.

* Да ли сте задовољни сарадњом са СПС? Међу онима сте у СНС који су због "искакања" Бранка Ружића тражили раскидање коалиције?

- СПС треба прво да размисли о томе колику штету прави сам себи када лоше говори о партнерима. Немам проблем да кажем када се с нечим не слажем, не само када је реч о СПС, већ и о другим партнерима. Исто тако, отворено говорим и о добрим стварима које смо заједно урадили, а има их.

* Мислите ли да Ружић има прећутну дозволу Дачића за то што ради, јер и поред низа гафова некажњено седи у врху странке?

- То се и ја питам, али на то треба да одговори Дачић. Он треба коначно да каже да ли је ово што ради Ружић и његов став или не. Мада, и изостанак санкција по Ружића је нека врста одговора.

* Када ће се знати епилог "случаја Јајинци"?

- Људи који су оставили оружје у близини породичне куће премијера нису ни неозбиљни ни наивни. А нисмо ни ми. Озбиљно истражујемо, дошли смо до доста индиција које указују на потенцијалне учеснике и организаторе. Неће бити лако, ово није случај који може да се реши за два дана.

* Да ли је премијер безбедан?

- Не могу да кажем да је било нити да има пропуста у непосредном обезбеђењу премијера. Али када као Вучић водите политику којом желите да Србија буде самостална држава, која се не клања ни Истоку ни Западу, већ само својим грађанима, када водите жесток рат против тајкуна који су до пре неколико година били малтене власници Србије, када уђете у борбу с нарко-картелима - никада до краја не можете да искључите све велике безбедносне ризике.

* Колико су стране службе присутне у Србији? Бесни ли овде обавештајни рат највећих светских сила?

- Не бих рекао да воде рат, али су оне свакако присутне на територији Србије. Важно је да се трудимо да не дозволимо да страни шпијуни, ма чији, вршљају по нашој земљи и деловањем угрожавају безбедност Србије и њених виталних интереса.

* Али имали смо случај да су чак и из Управе криминалистичке полиције изношена документа и прослеђивана Американцима?

- Добро је да смо зауставили то, али свакако остаје горак укус у устима када знате да је неко ко је од државе плаћен, изабран да се бори против таквих појава, постао сарадник стране службе. Полиција и БИА су успеле да га идентификују, прикупили смо довољно података да можемо да пресечемо и неутралишемо канале изношења информација.

* Мислите ли да више нема цурења информација?

- Полиција је огроман систем, са око 42.000 запослених. Не могу да гарантујем да су сви до последњег потпуно исправни, али могу за то да су најповерљивији подаци заштићени.

* Са ким сте од министара и приватно блиски?

- Дружим се с премијером 20 година, приватно сам близак са Александром Вулином, а одличну сарадњу имам и са министром одбране Зораном Ђорђевићем и правде Нелом Кубуровић.

* Ђорђевић воли спартански дрил, вежбате ли некада заједно?

- Ишли смо неколико пута заједно на тренинге на Војну академију. Ишао сам раније да вежбам и са момцима из САЈ. Волим да трчим, али сада мање, више вежбама одржавам добру физичку кондицију.

* Гледате ли дерби заједно са Вучићем и како изгледа навијање, пошто је он звездаш, а ви сте партизановац?

- Нисмо скоро гледали утакнице заједно, не стижемо. Често се шалим да осталим колегама у Влади стижу поруке са резултатом, а мени са бројем приведених.

* Колико имате времена за породицу, ћерку, стижете ли да је водите у вртић?

- Углавном је преузимам из вртића, али то није пречесто. А тамо сам само Небојша Стефановић, а не министар и потпредседник Владе.

* Уз коју музику ћете се веселити за празнике, шта "наручујете" у кафани?

- У кафане ретко идем. Волим да изађем с пријатељима, али устајем рано, око пола шест, и касно увече волим да сам у кревету. А слушам све, од староградске до поп музике. Не преферирам екстреме, хард народњаке и хард рок.

* Да ли је тачно да знате да се искрадете обезбеђењу и одете сами до продавнице, у шетњу по крају?

- Зна да се деси. Једном сам отишао са супругом на рођендан нашег пријатеља, ја сам возио њен "клио" и у повратку нас је, у Блоку 45, зауставила саобраћајна полиција. Изненадили су се кад су нас видели, али смо поштовали све прописе, били везани. Свако ко има обезбеђење зна колико је то оптерећујуће. Некад су вам потребни приватност, вентил, да будете сами.

 

ОТКРИЛИ СМО МНОГО О УБИСТВУ ПЕВАЧИЦЕ

* Колико нерасветљено убиство певачице Јелене Марјановић баца сенку на рад полиције?

- Ниј све увек могуће решити у неколико дана или месеци. Ми смо прошле и ове године решавали убиства стара и по 13 година, као што је случај са Тихомиром Поњевићем из Бачке Паланке. Убиство Гордане Инђић расветљено је после 19 година, Живке Лакић после 14...

* Како одговарате на чаршијску причу да полиција зна ко је злочинац, само не постоји крунски доказ, односно оруђе?

- Не могу да говорим о детаљима истраге, али има доста сазнања, доста чињеница је откривено.

 

ЧУЈЕМ СЕ СА ДРУГОВИМА ИЗ ВОЈСКЕ

* Служили сте војску у Новом Саду. Да ли сте у контакту са класићима?

- Да. Неколико пута смо организовали окупљања. Са некима се чујем с времена на време. Сјајни момци, који су ми остали у лепом сећању.

 

Извор: Новости