Вести

СТЕФАНОВИЋ: У АФЕРИ "DIRECT MEDIA" ГРАЂАНИ СУ ОШТЕЋЕНИ ЗА 688 МИЛИОНА ДИНАРА

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је данас да је полиција по налогу Тужилаштва за организовани криминал ухапсила три особе због сумње да су злоупотребом положаја у "Direct Media" компанији и РТС-у оштетили јавни сервис и грађане Србије за укупно 688 милиона динара.

Стефановић је рекао да су те особе кривична дела извршиле у периоду од августа 2009. до 2018. године.

"Direct Media" је била фирма Драгана Ђиласа.

Ухапшени су директор "Direct Media" Ј.С. (47), као и двоје запослених у маркетингу РТС-а М.Ђ. Ј. (61) и М. К. (55) због злоупотреба.

Кривичном пријавом обухваћена је и некадашња директорка у "Direct Media" Ј. Д. (1975), која је ван земље, где борави већ дужи временски период и за њом је расписана потрага.

Стефановић је прецизирао да постоји сумња да су М.Ђ.Ј, најпре у својству заменика директора комерцијале и маркетинга РТС, а затим у својству директора, у саизвршилаштву са М.К. у својству шефа маркетиншких пројеката, а уз помагање Ј.Д. тадашње директорке привредног друштва "Direct Media" и Ј.С. директора "Direct Media" од августа 2009. до 2018. извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја одговорног лица.

Они су, како се сумња, то извршили тако што су заједничким деловањем закључивали више уговора о пословној сарадњи и анекса тих уговора супротно званичним ценовницима РТС-а.

Реч је о уговору о финансирању Лиге шампиона и Лиге Европе, као и две тв серије Непобедиво срце и Мој рођак са села 2, чиме су прибавили противправну имовинску корист "Direct Media" од 248.965.564 динара, а на штету РТС-а и грађана Србије, прецизирао је министар.

“Поред попуста на цену, добили су право и на додатни број секунди за Лигу шампиона и Лигу Европе, као и две ТВ серије, “Непобедиво срце” и Мој рођак са села”, изјавио је Стефановић.

Такође, како је додао, постоје основи сумње да су М.Ђ.Ј. и М.К. извршиле кривично дело злоупотребе службеног положаја одговорног лица тако што су након анализе потрошеног буџета од стране "Direct Media", којом је установљено да "Direct Media" није испунила износ годишњег буџета на који се уговором обавезала и на основу чега је добила попуст на цене, а попуст је ишао и до 30 одсто, поред попуста на који су имали право као и други оглашивачи, на основу уговора који су потписали имали су обавезу да испуне годишњи бонус да би те цене могли да реализују, нису толико секунди искористили РТС-у.

"Ова два лица су морала по службеној дужности да на крају године обрачунају да ли је тај попуст остварен, односно да ли је тај број секунди утрошен и онда да, ако није, да ретроактивно умање попуст који је додељен овом друштву, а они то свесно нису радили а то траје много година", навео је Стефановић.

На основу тога, како је додао, причињена је штета РТС-у 2009, 2011, 2012, и 2013. године од стране поменутих лица у износу од 400 милиона динара.

Такође, постоји сумња да су ова лица са РТС-а извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица тако што фактички нису извршили корекцију цена за друго везано предузеће, такође са потрошњом буџета која је била нижа од онога што је било предвиђено уговором и тако 2009. и 2010. неизвршавањем својих дужности направиле штету РТС од 400.000 евра.

Постоје основи сумње да је привредно друштво "Direct Media" из Београда извршило и кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица јер су Ј.С. и Ј.Д. од 2009. до 2018. године извршењем поменутог дела, а закључењем уговора и анекса који се односе на финансирање Лиге шампиона од 2009. до 2018. године, одобрени и испоручени "џи-ер-пиови секунде" без накнаде, а све противно ценовнику РТС-а, у вредности од око 227.449.000 динара.

То су учинили у намери да остваре корист "Direct Media", прецизирао је Стефановић и додао да је на исти начин прибављена корист "Direct Media" на штету РТС-а у вези са финансирањем друге сезоне серије Мој рођак са села од око 40,5 милиона динара и серије Непобедиво срце са штетом од око седам милиона динара.

Укуна штета за РТС и грађане Србије је 688 милиона динара и тај новац је завршио у приватним џеповима, рекао је Стефановић.

"Тако то изгледа када људи који су некада били на власти причају да су за то време били дивни и препоштени и да нису имали посла са државом, а имали су их и те како", рекао је Стефановић.

Министар полиције похвалио је рад тужилаштва и полиције који су ову истрагу водили неколико година, додајући да није било лако утврдити све секунде, упоредити ценовнике, али се на крају дошло до релеватних информација на основу којих је тужилаштво донело одлуку о хапшењу.

"Ово је заједнички напор државних органа који су били у обавези да утврде где је нестао тај новац и да ли је грађанима направљена штета, а некоме корист. Постоје основе сумње, тужилаштво је донело одлуку да се ова лица ухапсе и овај случај ће са отпужницом ићи пред судом", рекао је Стефановић.

Рекао је да је раније слушао коментаре на конференцијама за медије како су они који се сумњиче тврдили да су чисти и невини, да истрага не постоји, јер нико није ухапшен, а када, наводи Стефановић, тужилаштво донесе одлуку о хапшењу они тврде да је то политички погром.

"Ваљда ако се ти људи баве политиком ми више не можемо ништа да их питамо, ако су се бавили неким коруптивним активностима, а ово је комапнија Драгана Ђиласа да се нико не прави наиван. Он често каже да је пренео управљачка права на друге. Шта то значи, да он не ужива у профиту?", запитао је Стефановић.

 

О тенку: Никог није могао да угрози

Стефановић је изјавио да у постављању макете тенка испред стадиона Црвене Звезде, према тужилаштву, нема елемената кривичног дела, те да сличне ствари раде и навијачи фудбалских клубова у свету.

"ЦСК такође има тенк испред стадиона, Арсенал има топове... Па, шта? То не може никога да угрози, ни на који начин", рекао је министар.

Стефановић је указао да је јуче одиграна утакмица пред више од 50.000 навијача.

"Имали смо и гостујуће навијаче и нисмо имали укупно више од два прекршајна дела. Надам се да ћемо имати такву праксу и убудуће, пошто смо имали апсолутни мир и током прославе. Разилазак је трајао веома кратко, безбедност је била обезбеђена на улици и полиција није морала да интервенише", рекао је, уз опаску да он, иначе, навија за Партизан.

Стефановић је, одговарајући новинарима, рекао да је том случају дато превише пажње, као и да види да су навијачи највише сметали Ђиласу и Обрадовићу.

Министар је рекао да је утврђено да је реч о макети, пошто "тенк" нема мотор и не може да се креће, да има заливену цев и да је у ствари реч о камиону ТАМ који је био пресвучен неком пластиком која треба да подсећа на нешто.

Евентуална казна могућа је ако возило није било регистровано за саобраћај.

Сличне макете, рекао је, могу да се купе на војним отпадима.

"Навијачи су хтели вероватно да направе неку врсту кореографије. Па, замислите када би без налога борбена возила излазила из круга где се чувају?", запитао је Стефановић.

На питање да ли постоји веза између макете вешала и макете тенка, Стефановић је рекао да је у случају вешала била у питању претња и запитао да ли је у реду да се пусте људи са тестером и вешалима у РТС и да ли је то демократија.

Министар је додао да је, са друге стране, макета тенка стављена као експонат на земљиште које је у власништву Црвене Звезде и да не види разлог зашто су се људи толико узбудили око тога.

"Коме то прети тенк", запитао је Стефановић и нагласио да се покушава са друге стране да се релативизују вешала.

Како је рекао, претња вешалима била је упућена свима који не мисле као они, који су, својевремено, убили Ранка Панића на демострацијама и нису ухапсили одговорне.

"Што нису показали да су демократија и рекли - има другачије мишљење, али не сме да буде убијен", поручио је Стефановић.

 

Промет фирми Ђиласа док је био на власти 60 милијарди динара

Стефановић је изјавио да је Драган Ђилас у време док је био на власти, као директор Народне канцеларије председника Републике, министар и градоначелник Београда, у своје четири приватне фирме, укључујући и "Direct Media", остварио промет у износу од око 60 милијарди динара.

Како је рекао, Ђилас је говорио да је постао богат у Чешкој где је имао успешан бизнис и да је са новцем из те земље фактички инвестирао и ушао у политику.

"Онда смо добили информације да је Ђилас имао три фирме у Чешкој, ''Крокус'', ''Линеа'' и ''МД интернационал''. ''Крокус'' и ''Линеа'' су ликвидиране, трећа је у процесу ликвидације. Прве две нису стекле добит, а ''МД Интернешнал'' је регистровало добит од око 73.951 евра", рекао је Стефановић.

То је, додаје, био почетни капитал Драгана Ђиласа, који данас, рекао је Стефановић, сам наводи да пријављује 25 милиона евра капитала.

"Био је власник фирми преко чијих је рачуна прешло 60 милијарди динара. И то је ваљда у реду - да се неко бави политиком и има фирме које у периоду кад је он у власти и када је утицајан, остварујући милијарде евра промета, послујући са државом, са државним фирмама...", констатовао је Стефановић.

Као један од примера је навео и Телеком, те да је од 2004. до 2012. године "Direct Media" са повезаним лицем остварила обрт од 30 милиона евра, послујући за МТЕЛ РС, ћерком фирмом Телекома.

"Ако је то морално, да док сте министар, директор Народне канцеларије и градоначелник Београда, преко ваших фирми пређе 60 милијарди евра, и да радите са РТС па остварујете попусте које други не могу, него морају да раде преко вас, да ли ти људи треба да нам објашњавају каква треба да буде суштина будућег РТС. Ја закључујем да је Ђиласу РТС потребан само због једне ствари, звог овога", рекао је Стефановић.

На Ђиласове наводе, како је рекао Стефановић да ће "ускоро да доведу неке нове тужиоце који ће одређивати ко ће ићи у затвор", Стефановић је навео да је ДС, у време када је Ђилас био у власти, имао кампању у којој је тражио од општинских одбора да предлажу тужиоце и судије из својих средина који ће бити подобни за ту власт.

Стефановић је навео и да о томе ко иде у затвор одлучује суд, а не тужилац, али да то Ђиласу очигледно није важно.

Министар је навео да ни на који начин није био укључен у истрагу, као и да никад није најавио било чије хапшење, нити било шта слично, те додао да се не меша у посао тужилаштва.

Како је рекао, колико Ђилас нема везе са "Direct Media" види се и по томе што је одмах по хапшењу људи из "Direct Media" и РТС-а одржао конференцију за новинаре.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк