Вести

СТЕФАНОВИЋ: ТЕШКА БОРБА ДА КОСОВО НЕ ПОСТАНЕ ЧЛАН ИНТЕРПОЛА

Српска делегација на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до последњег тренутка да такозвано Косово, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан те институције, изјавио је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према његовим речима, приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане чланица Интерпола биле су само игра.

Стефановић је рекао да је и раније реаговао на те приче које су пласиране како би Србија помислила да тиме не треба уопште да се бави.

Стефановић је рекао да је у Чилеу приштинска делегација добила могућност да присуствује као посматрач на Генералној скупштини, као и да ће Чиле, иако не признаје такозвано Косово, прихватити да они тамо буду присутни.

“Разумем и положај Чилеа и међународне притиске које трпе, али то показује да ће бити тешка борба. Пред нама је тешка борба, људи мисле да је то лако, али огромни напори морају да се уложе да би се спречило да велика снажна машинерија великих земаља покуша да у још једну међународну организацију убаци такозвано Косово”, рекао је Стефановић.

Истиче да је за Србију проблематично то што би се расписало још много нових интерполових потерница и то за људе који су бранили Србију за време сукоба на КиМ.

“Било би много нових интерполових потерница и за полицајцима и за војницима који су учествовали у противтерористичким организацијама на КиМ”, рекао је Стефановић и додао да људе који убијају војнике и полицајце може назвати само терористима.

“Они људи који су се борили за Србију били би мета сатанизације и напада, били би им угрожени безбедност и сигурност, били би изложени прогону где год се крећу ван Србије, а онда би Србија била изложена притиску да на захтев дела њене територије изручује ваљда сама себи те људе с једног дела на други део своје територије”, истакао је Стефановић.

Стефановић је рекао да већ постоји дубока подела чланица Интерпола, не само по питању Косова, тако да би улазак у још веће поделе довеле до блоковских подела унутар Интерпола.

“Уместо да имамо полицијску организацију да одлучује о томе да ли су испуњени сви услови да се неко процесуира, имаћемо одлуку да ли је неко из ове или неке друге земље, па једнима ћемо да изручимо, а другима нећемо, јер нам се не свиђају, јер нису гласали као ми прошли пут. То је крај полицијске организације, то постаје политичка организација и нема професионалног поступања”, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да ће се српска делегација, коју ће предводити у Чилеу, борити до последњег тренутка, да ће лобирати до последњег тренутка како би се изборили за интересе Србије.

 

Не може Курти да изврда вољу српског народа

Албанске странке које су добиле подршку албанског народа на изборима на КиМ 6. октобра настављају своју политику непоштовања Бриселског споразума и показују да не желе да се разговара, изјавио је Стефановић.

Стефановић је, коментаришући изјаву Аљбина Куртија да не жели да разговара са Српском листом јер не признаје независно Косово, рекао да није легитимно да неко вољу српског народа изврда на тај начин.

“Српска листа је више него убедљиво потврдила да је апсолутни представник Срба на КиМ. Не може се воља српског народа на тај начин изврдати и то тако што ћете рећи да не желите да разговарате са људима који једини имају легитимитет да разговарају, и да нађе неке друге Србе који немају подршку”, рекао је Стефановић.

Истакао је да свако ко одбија дијалог и не жели да разговара о темама о будућности, прави грешку, као и да то неће олакшати положај Срба.

На то је, како је рекао Стефановић, упозоравао и председник Александар Вучић када је говорио да Србија увек мора да буде одговорна и да се понаша одговорније, посвећеније од других.

Што се тиче посете специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела, Стефановић је рекао да ће се видети шта је могуће урадити, јер за Србију је и даље веома важно да се таксе на робу из централне Србије и БиХ укину.

“То смо поставили као важну ствар за наставак дијалога. Ако не поштујете међународне споразуме, Бриселски споразум, како да верујемо да ћете било шта о чему смо разговарали поштовати и спровести”, истакао је Стефановић.

Како је рекао, све су то изазови који су пред нама, а Србија наставља да се бори за српски народ.

“Борићемо се за Србе на КиМ, јер су они угрожени, они су ти који живе као грађани другог реда - имали смо прилику то да видимо не само у овом изборном процесу, већ и свих претходних година и ми морамо да указујемо шта се дешава”, закључио је Стефановић.

 

Важно је да дијалог постоји

Важно је да дијалог постоји и потребно је разговарати шта је то што можемо да поправимо када су у питању изборни услови, изјавио је Стефановић и додао да би више волео да је дијалог власти и опозиције могао да се води без долазака странаца.

"Волео бих да смо то могли да урадимо сами, нисам пресрећан што је морао да дође неко из иностранства да нам покреће дијалог, али можда као друштво још нисмо зрели и способни да то урадимо сами, што показује слабости нашег друштва и на томе морамо да радимо", рекао је Стефановић.

Додао је да се нада да ће сви који дођу на разговоре у Скупштину Србије имати конструктивне предлоге.

Према његовим речима, током разговора са представницима НВО чуо је више конструктивних предлога, од којих су неки већ имплементирани, а неки ће тек бити кроз измене закона.

"Дијалог је увек важна ствар, али сви морају да буду спремни на то да ћете чути и нешто што вам се не свиђа. СНС, као један од политичких актера, спремна је да чује ствари о којима не мисли исто, али исто тако позивам и остале да, када ми нешто кажемо, немају став - то нам се не свиђа јер то ви кажете", навео је Стефановић.

Истакао је да му је драго што се дијалог води у Парламенту јер, како је рекао, то је право место.

Наводи и да су изборни услови данас бољи него што су икада били, да нису идеални, али да су бољи него што су били 2012. године и у том смислу подсећа на кампању која је вођена против Томислава Николића.

"За нас је важно да дијалог постоји и да се о тензијама у друштву разговара са сваким ко мисли да можемо нешто заједнички да урадимо. Мислим да је дијалог добар приступ, а не деструкција. Потребно је разговарати о томе шта је то што додатно можемо да поправимо, иако су изборни услови исти од 2012. године", навео је Стефановић.

Стефановић је рекао да му је чудно то како је људима којима је систем био супер док су били на власти, исти тај систем и исти закони сада нису добри.

"Требали сте онда да нам оставите боље, али смо ми за разлику од њих спремни да и о томе разговарамо и да променимо, а не да чекамо да одемо у опозицију", рекао је Стефановић.

Истиче и да нема табу тема, као и да ће се разговарати и о стању у медијима, РЕМ-у, свему што се тиче бирачких спискова, забране функционерских кампањи и све друго.

"Али, само да се не сведе закон на захтев да спречимо Александра Вучића да учествује на изборима. Ми смо спремни да додатно ограничимо свим функционерима све, да покажемо да смо посвећени да дијалог успева", навео је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг