Вести

Стефановић: Сви морају да плаћају струју и да поштују закон

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић током данашње посете Полицијској управи у Врању, изјавио је да је на подручју Пчињског округа у току заједничка акција врањанске полиције и Управе криминалистичке полиције Министарства која има за циљ спречавање вишегодишње крађе струје.

„Акција се спроводи неселективно и хоћемо да покажемо да без обзира да ли је неко Србин, Албанац или припадник било које друге нације мора да плаћа струју и мора да се понаша законито, да не сме да шверцује наркотике и не може да има илегално оружје“, упозорио је Стефановић и указао да је плаћање струје државно, а не национално питање.

Он је рекао да је на захтев Електродистрибуције Врање, на 18 локација обављен преглед корисника електричне енергије и објаснио да је улога полиције пружање асистенције радницима Електродистрибуције. 

„Никоме неће бити дозвољено да раднике напада физички и прети њиховој безбедности зато што су дошли да обаве свој посао“, рекао је министар истакавши да се „не ради о етничком сукобу, већ о сукобу људи који раде свој посао и криминалаца“.

„Ми смо и данас у Великом Трновцу и данас ћемо у Великом Трновцу сећи струју онима који је не плаћају. И не само ту, него и на сваком другом месту. Струја се сече и у Врању Србима и Ромима који је не плаћају, па ћемо тако сећи и Албанцима“, поручио је Стефановић. 

Према његовим речима, констатовано је да су Електродистрибиција Врање и ЕПС Србије крађом струје оштећени за више од милион и 300 хиљада динара. 

Министар је навео да је полиција утврдила разне модалитете крађе и нелегалног коришћења електричне енергије и да ће против осумњичених бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку. 

Стефановић је прецизирао да је на подручју Владичиног Хана, Врања, Прешева и Бујановца, укључујући и село Велики Трновац, обављен преглед мерних уређаја који мере потрошњу електричне енергије и да су од укупног броја контролисаних мерних места четири у власништву привредних субјектата, а 14 породична домаћинства. 

Министар је додао да је прекинуто даље снабдевање електричном енергијом тих домаћинстава и најавио да ће акција бити настављена.

Стефановић је указао и да је у склопу акције, на подручју Прешева, пронађен и један пиштољ са пет метака у илегалном поседу, а у Бујановцу 26,06 грама опојне дроге за коју се сумња да је хероин.

Током посете Врању, министар Стефановић састао се са начелником Полицијске управе тог града Слађаном Велиновићем и одржао састанак са проширеним колегијумом руководства Полицијске управе у Врању на коме га је начелник упознао са битним карактеристикама подручја које покрива Полицијска управа, резултатима рада и проблематиком. 

Стефановић је истакао да ће Министарство у наредном периоду радити на унапређењу рада полиције и да је у том циљу основана радна група.

„Неопходно је радити на враћању угледа полицијe и већем укључивању полиције у локалној заједници. Ниво обучености полиције за обављање полицијских послова се мора повећати“, нагласио је Стефановић.

Он је подсетио да је један од приоритета Владе Србије сузбијање шверца наркотика, акцизне и друге робе, као и спречавањe крађе електричне енергије и да је с тим у вези потребно да Полицијска управа у Врању повећа активности на сузбијању тих појава. 

Министар је указао да је материјални положај полицајаца лош и да су неповољни услови рада присутни у готово свим полицијским управама у Србији, али да ће се у наредном периоду уложити напор како би се ти проблеми решили.

„Потребно је остварити максималне уштеде на свим нивоима и постићи боље резултате у раду“, поручио је Стефановић. 

Министар је истакао да полиција не сме бити у спрези са криминалом, и да ће се у циљу искорењивања те појаве обављати интезивне провере прихода и имовинског стања, не само руководећих радника него и других припадника полиције. 

Стефановић је указао и да је од изузетне важности да међунационални односи на простору Пчињског округа буду на веома високом нивоу и да полиција према свим грађанима мора да се понаша равноправно, да свој посао обавља професионално и у складу са законом.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова