Вести

Стефановић: Сваки криминалац ће бити ухапшен

У јутарњем програму Хепи телевизије "Добро јутро Србијо" гост је био Небојша Стефановић потпредседник Владе и министар полиције.

Више успешних одвојених полицијских акција се одиграло у претходном периоду.

- Хтели смо да фокус буде на сузбијању наркотика. То је нешто што уништава сваку породицу у којој се било каква врста дроге нађе. Организујемо акције којима ћемо да пресечемо ланац било ког криминалног пута и да нађемо оног ко је кључни криминалац у том ланцу. Онда је лакше ухапсити онога ко је на самом дну тог ланца - рекао је Стефановић.

Врло је битно да постоје заједничке акције полиција. У овом тренутку постоји добра сарадња у региону и са другим државама.

- Врло је битно и апсолутно је важно да је сарадња присутна. Постоје на различитим територијама одређене групе преступника који од постојећих дрога праве и нове врсте. На нашем тржишту се појавила нова дрога која је изашла из лабораторије из Македоније, али и из Србије. Масовнија је била у Македонији зато што је криминалац мислио да ће тамо бити мање уочен, али овде је то урађено. Ово је била акција наше полиције. Оно што јесте занимљиво је наставак. Акције ће се проширити и на друге земље, на Турску на пример. У Македонији су производили веће количине дроге и сада је задатак да се види где је дрога отишла у свет - истакао је министар полиције.

Као "слободњаку" човеку који је био први у том криминалном послу, је било лако да ради, али у тренутку када је притворен то наравно није било могуће.

- Привођен је и он је из затвора имао одређене контакте, али при изласку је свој таленат ставио у службу криминала. Србија има способну полицију да реагује на прави начин. У претходних недељу дана показали смо да наши људи и реагују тако. Ми зато имамо веома снажан механизам обуке, што је један од услова да се и у каријери напредује. Наши полицајци могу да уче од друих, јер их шаљемо на обуку и у друге земље. Ово су међународне акције, ми учествујемо у озбиљним операцијама. За неке можемо да обавестимо јавност за неке не, јер оне знају да трају и по више од годину дана. Пратимо са великом пажњом шта се дешава у нашој земљи, али и ван граница. Једино тако можете да ухапсите неког на крајњем циљу. Тачније потребно је да се прате сва дешавања јер једино онда тако можете и да видите где је та роба стигла на циљ.

Велики центар за дрогу се налази на територији централне Србије, а наркодилери су били некад и у политичкој јавности.

- Чуо сам за то пре пар година, а и то да не сме тамо да уђе полиција. Оно што је истина је да не постоји место где полиција на може да уђе. Српска полиција сме и може да уђе свуда. Онај ко је криминалац биће ухапшен ко год да је. Тренутно не постоји таква група која може да дестабилизује државу - истакао је потпредседник Владе

Пао је први снег и да ли сектор за ванредне ситуације реагује на прави начин.

- Дан и ноћ су људи на терену, Канали који су ту за одвод воде су проблем. Не чисте се или су из неког другог разлога запушени. То је разлог због ког долази до изливање бујица. Одмах се упућују цистерне са пијаћом водом, да би домаћинства била снабдевена. Тешко је некада спречити та дешавања, али мислим да је тренутна ситуација под контролом. Морамо да скренемо пажњу јавности да редовно чисте снег испред своје куће, јер је јако важно, не само због изгледа, већ и због проблема која могу да се створе.

Рамуш Харадинај је врло актуелна тема која се ових дана гласно чује у јавности.

- Потерница за Рамушем Харадинајем и даље стоји за тешке ратне злочине. Интерпол има комисију која проверава општу испуњеност да је потерница на снази. Она јесте и даље на снази, да је укине може само Србија, а не пада нам на памет да то урадимо. Ми ћемо испитати све, поред жалби и протеста које ћемо упутити можемо да тражимо задржавање или хапшење. Интерпол не може да спречи тај механизам. Хапшени су многи и затварани и пуштани, биле су велике интервенције. Очигледно да је политички моменат присутан у тим случајевима. Ово је случај тешких ратних злочина и то је оно од чега Србија неће да одустане. Постоји толико изгубљених форензичких доказа.

Рад странке има за циљ да народ буде задовољан.

- Као странка ми радимо и спремамо се током читаве године, подигли смо ниво. Када имамо одређену суму новца водимо рачуна о приоритету и шта треба да се уради. Морају људи да се чују, зато они који су у фотељи нису ту само да седе у њој, него и да раде оно што је потребно за народ. Домови здравља, вртићи, школске сале и све остало што је било потребно се реализује и остварује. Задовољан сам реакцијом на Сениор картице. Политика СНС-а је да размишља о људима и да им излази у сусрет - закључио је министар Небојша Стефановић.

 

 

 

 

 

Извор: Хепитв.рс