Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ЖЕЛИ МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

Стефановић је прокоментарисао заједничку вежбу војске и полиције и истакао да смо показали способност, опремљеност и спремност Србије да се у сваком тренутку обрачуна са било којом претњом. Истиче да је Србија опредељена за мир, али да нико неће моћи да понови злочине којих смо били сведоци 90-их.

Стефановић је изјавио да је заједничка вежба Војске Србије и полиције "Заједнички удар 2018" која је одржана јуче, показала да садејство војске и полиције иде глатко и врло успешно.

Радимо одлично на борби против криминала и показано је да се брине о безбедности грађана Србије. У вежби се не може показати све, али је ово била добра прилика да покажемо колико смо уложили и у војску и у полицију. Стање је било и те како тешко, и даље није идеално, али радимо и ове године планирамо нове инвестиције и унапређење положаја припадника безбедносних служби, рекао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да су грађани могли да виде техничку опрему и возила, којима је доказано да не заостајемо ни за једном озбиљном земљом. Истакао је да дуго није било улагања, те да је боља економска ситуација допринела побољшању стања и уопште могућности да се улаже, а све захваљујући председнику Александру Вучићу.

Земља нам је била пред банкротом, а данас имамо довољно новца у буџету и буџетски суфицит, чиме се омогућују бројна улагања, па тако и у безбедност, каже Стефановић.

Стефановић истиче да Србија жели мир и стабилност у региону, јер је само тако могуће привући инвестиције.

Желимо да су нам и комшије стабилне, да нам је регион чврст и сигуран. Снажна војска и полиција управо гарантује стабилност земље. Желимо да помогнемо свима, али и да пошаљемо поруку да Србија неће ћутати и допустити да јој убијају народ, каже Стефановић.

Посао Србије је, истиче, да гледамо у будућност, обезбедимо плате и пензије, боље услове за припаднике безбедности и да грађани буду сигурни у своју државу.

 

Озбиљно смо се ухватили у коштац са нарко дилерима

Говорећи о хапшењу нарко дилера, Стефановић каже да све анализе говоре да се количине дроге у свету повећавају.

Синтетичка дрога је јефтина, лабораторије су једноставне за организовање, а западна Европа је огромно тржиште. Када сам дошао на место министра, прво сам затражио борбу против дроге. Иза овога мора да стоји озбиљан рад који ће дати одговоре на питања ко су организатори, чланови групе и ко стоји иза трговине. Зато сарађујемо са полицијама других држава и бројна хапшења илуструју борбу наше полиције, каже Стефановић.

Стефановић је апеловао на судије да искористе све законске могућности и што оштрије казне нарко дилере који "убијају нашу децу".

Желимо да криминалцима ставимо до знања да не могу да се понашају онако како мисле, а људи на терену се искрено боре против њих, често ризикујући сопствене животе, каже Стефановић.

 

Родитељски надзор, најзначајнија превенција

Говорећи о трагичним случајевима предозирања тинејџера, Стефановић каже да је најважнији родитељски надзор, те да се не може очекивати "да полицајац, тужилац, судија, лекар или наставник 24 сата бди над нечијим дететом и води рачуна о њему".

Родитељ мора да примети како се његово дете понаша. Постоји сет сигнала које је могуће уочити. Ми смо у борби против дроге запленили огроман број лабораторија, наставници предано раде са децом и имамо превентивне мере којима децу подучавамо негативним последицама, шта су сигнали, проблеми и како да победе, каже Стефановић.

Истиче да је претходне године заплењено 4,1 тона наркотика. Подсећа да нема заштићених и недодирљивих, већ да припадници полиције данас, за разлику од времена пре, улазе у сваки клуб и проверавају сваки аутомобил, без обзира на његову цену.

 

У Србију могуће ући само легално и по прописима

Говорећи о илегалним уласцима у Србију, Стефановић каже да успевају да пронађу пролазе, те да се раде анализе, како би се онемогућило било коме да илегално крочи у Србију.

Улазак у Републику Србију је могућ само легално и у складу са прописима. Илегалан улазак подвлачи законске санкције ако особу ухватимо у дубини територије, каже Стефановић, додајући да је именован нови начелник Управе криминалистичке полиције, Дејан Ковачевић. Како истиче, ради се о професионалцу са дугогодишњим искуством.

Он је досад био начелник Службе за борбу против организованог криминала. Мислим да је Ковачевић најбоља особа за овај посао и очекујем одличне резултате, каже Стефановић.

 

 

 

Извор: Пинк