Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА НЕ ИЗВОЗИ ОРУЖЈЕ У ЈЕМЕН

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће српско-кинеске патроле бити распоређене на више локација у Београду - у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, на Тргу републике, у блоку 70 и на аеродрому ''Никола Тесла''.

Појаснио је да су патроле формиране према споразуму које је у Београду потписао са кинеским министром јавне безбедности Џаом Кеџијем и додао да ће у оквиру пилот пројекта, шест полицајаца из Кине за сада смењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

''Видећемо како ће се одвијати пилот пројекат, а ако буде потребно, мешовите патроле ће бити формиране и у другим градовима у Србији'', рекао је Стефановић.

Захвалио је кинеским колегама што су препознали потребу да се заједничким радом српске и кинеске полиције олакша комуникација великом броју кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

''Имајући у виду да је број кинеских туриста у порасту и да су у Србији убедљиво на првом месту по бројности, јасно је због чега су ове патроле потребне'', истакао је министар.

Стефановић је нагласио да српски и кинески народ везује челично пријатељство и да Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу и у најтежим тренуцима.

Како је рекао, Кина и данас снажно подржава виталне националне интересе Србије, као и да наша земља подржава политику Кине и све њене најважније националне интересе.

''Захваљујући нашим председницима, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, успостављено је снажно стратешко партнерство наше две земље које је довело до великих кинеских инвестиција у Србију, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије'', рекао је Стефановић и захвалио Кини што је препознала Србију као поузданог и искреног партнера.

Додао је да је посебно поносан на сарадњу две земље у области јавне безбедности и захвалио је министру Кеџију који је, како је истакао, био први кинески министар полиције који је посетио Србију.

''Активности попут увођења заједничке патроле показују колико је безбедност важна и колико пажње придајемо нашој сарадњи. Српски и кинески полицајци ће заједно патролирати и помоћи да јавна безбедност буде боља и да разумевање између наших грађана буде боље'', навео је Стефановић.

 

Србија не извози оружје у Јемен

Стефановић је негирао наводе да је фирма ГИМ, која се бави извозом оружја, у власништву његовог оца Бранка Стефановића и додао да његов отац није власник те, нити било које фирме која се бави извозом наоружања.

"Мој отац није власник те фирме нити има било какве везе са извозом оружја", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да "Армс воч" није међународни портал, да је регистрован у Бугарској и да га прати стотинак људи.

Подсетио је да су се поводом тог питања огласили Министарство одбране и фирма "Крушик" и више пута пружили конкретне податке.

"Када се сви огласе и дају податке онда морате да се браните од нечега што је неко навео на парчету папира и рекао да је то истина. Државне институције су понудиле конкретне доказе, а мој отац са тим нема никакве везе", рекао је Стефановић.

Навео је да Србија не извози оружје у Јемен, већ искључиво у земље које имају међународну дозволу и које нису под међународним санкцијама.

Како је рекао, никада се нико није жалио нити је тврдио да је Србија продавала оружје некој земљи за коју нема довољно информација.

"Државе попут САД-а и Велика Британија извозе оружје у Саудијску Арабију, као и велики број држава ЕУ, зашто би то било забрањено само Србији, не видим разлог", рекао је Стефановић.

Приметио је да се тема о извозу оружја помиње у тренутку кад се говори о 60 милијарди динара које су прошле преко рачуна Драгана Ђиласа и када се помене корупција у редовима бивше власти.

Упитан да прокоментарише изјаву потпредседника Народне странке и бившег начелника Генералштаба Здравка Поноша, који је оптужио председника Александра Вучића да стоји иза извоза оружја у Саудијску Арабију, Стефановић је навео да је реч о оркестрираној кампањи која треба да скрене пажњу са корупције представника бивше власти.

Стефановић је рекао да је Вук Јеремић примао милионе евра на рачуне и да су двојица његових сарадника била умешана у корупционашке афере за шта су били оптужени или су завршили у затвору.

"А он (Јеремић), који је био посредник између њих, је чист иако је узео њихов новац. Како је могуће да неко, чији су сарадници у корупционашкој афери размењивали ''прљави'' новац, буде чист'', упитао је Стефановић.

Додао је да је Јеремић добијао новац и од разних страних амбасада и упитао које је то интересе Јеремић заступао и како је могуће да је примао новац у време када је био председник Генералне скупштине УН.

Када је реч о пореклу новца Драгана Ђиласа, Стефановић је рекао да је то ''легендарна тема'' и запитао је како је могуће да је преко Ђиласових рачуна ''прошло'' готово 60 милијарди динара, у време док је био директор Народне канцеларије председника Србије, министар за национални инвестициони план, градоначелник Београда, и председник Демократске странке.

Стефановић је напоменуо да је Ђилас до тог новца дошао сарађујући са државним компанијама као што су Телеком, М-тел, РТС у време док је био на државној функцији...

''Није радио са приватним компанијама, па да каже да је то његов пословни успех. Он у своју одбрану каже да је богат ушао у политику и то из Чешке, а кад се провери, види се да је из Чешке донео 74.000 евра. Велика је разлика између 60 милијарди динара и 74.000 евра, а Ђилас о томе неће да прича'', навео је Стефановић.

 

Ђилас бахат према полицији и данас као и пре

Драган Ђилас је данас једнако бахат према српским полицајцима, као што је био и пре 15 година, рекао је Стефановић.

Наиме, дневни лист Информер објавио је транскрипт снимка, насталог у време када је лидер Савеза за Србију био директор Народне канцеларије, а на коме се чује како Ђилас прети саобраћајном полицајцу који га је зауставио због саобраћајног прекршаја.

Стефановић је рекао да то није први пут да Ђилас прети полицијајцима и наводи да је лидер СзС претио да ће укинути  Жандармерију, као и да је у центру Београда претио припадницима криминалистичке полиције, који су радили у цивилу, да ће остати без посла када он дође на власт.

''Данас видимо како се Ђилас понашао док је био на власти. Показује једнаку бахатост према полицајцима као и данас и, што је најопасније, показује како би се понашао када би поново дошао на власт - увек стављајући себе мимо закона и изнад других грађана'', рекао је Стефановић.

Стефановић сматра да је погрешно да би било који грађанин Србије, а не само политичар, размишља на такав начин. "Ако сте починили саобраћајни прекршај, претрпите санкцију за то, то је најлегитмније и најчистије'', поручио је министар.

 

Приштина покушава да скрене пажњу Србије с теме о Интерполу 

Србија не одустаје од активног лобирања против чланства Косова у Интерпол, поручио је Стефановић уз оцену да су изјаве из Приштине о томе да размишљају да ли да поново аплицирају за учлањење у ту организацију "политичка прича" и покушај да се скрене пажња Србије са те теме.

Стефановић је уверен да ће се Приштина до самог краја борити да постане члан Интерпола, али и да ће Србија, уз подршку својих партнера, успети да то спречи.

"Те изјаве су покушај да се ублажи та тема да бисмо ми мислили да Приштина неће аплицирати и да одустанемо од активног рада на спречавању њиховог деловања", рекао је Стефановић.

Подсетио је да поновна кандидатура Косова у Интерпол није имала довољну већину на седници Извршног комитета и да тај захтев није био на дневном реду за гласање.

Стефановић је навео да ће према правилима Извршног комитета, кандидатура Косова бити представљена као информација што, како је објаснио, значи да свака држава у било ком тренутку, пре заседања Генералне скупштине Интерпола, може да кандидује ту тему и да захтева да се учлањење тзв. Косова у ту организацију стави на дневни ред.

"Ми смо потпуно свесни да они то намеравају да ураде и да морамо да се боримо. Нећемо одустати, наше лобирање је активно и ми ћемо до гласања 18. октобра лобирати и представити све разлоге зашто мислимо да би то био погрешан потез", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг