Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ПОУЗДАН ПАРТНЕР ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

"Србија неће бити тампон зона за мигранте, а то није био ни предмет недавног разговора лидера Европске уније" изјавио је дaнас потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а поводом неких тумачења тог састанка.

Неке од држава чланица јесу имале идеју да се центри за процесуирање миграната изместе ван њихових територија и да се профилисање ради у земљама северне Африке, али није постигнут договор по овом питању, прецизирао је Стефановић.

"Фокус Самита био је на постизању решења око равномерног преузимања одговорности свих држава чланица, када су у питању мигранти који се искрцавају на територије Грчке и Италије, где је опет приметно да постоји јаз између земаља Централне Европе које одбијају да буду део предложеног европског решења и држава Западне Европе које инсистирају на принципу солидарности" додао је Стефановић.

Како је рекао искуство Србије у координацији мешовитих миграционих токова претходних година чини је поузданим и стабилним партнером Европске уније, а томе у прилог говори и чињеница да између Србије и ЕУ постоји константан дијалог у области миграционе политике што на минимум своди могућност доношења једностраних одлука у овој области и са једне и са друге стране.

"Наводе о Србији као тампон зони имали смо и током претходних година када је кроз Србију прошло око милион миграната. Наша земља ни тада није постала сабирни центар за мигранте, нити ће то бити у будућности" поручио је Стефановић.

Каже да имамо свеобухватан законодавни и стратешки оквир у области азила, миграција и контроле граница, редовно ажуриран план реаговања у случају великог прилива миграната и административне и техничке капацитете за реаговање у свим ситуацијама измењених миграционих кретања.

Свакодневно, додаје, размењујемо податке о свим прекограничним активностима на свим нивоима и као регионални лидер у овој области правовремено ћемо реаговати у случају домино ефекта који могу изазвати одлуке неких земаља чланица ЕУ које су земље дестинације миграната.

"Сада, из ове перспективе, видимо позитивне резултате политике Владе Србије, оно што је најважније за наше грађане, није било инцидената повезаних са миграцијама, показали смо колико смо хумани и колико нам је важно поштовање људских права и постали смо равноправан партнер земљама чланицама ЕУ, али и регионални лидер у области координације миграционих токова" указао је Стефановић.

Према његовим речима Србија је из тог разлога сада у позицији да поставља услове и предлаже решења, а никако није у позицији да беспоговорно прихвата наметнуте одлуке, нити је то могуће узимајући у обзир ниво односа које кроз различите иницијативе остварујемо са ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг