Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИ НА КИМ НЕ ЖЕЛЕ ФОРМИРАЊЕ ВОЈСКЕ КОСОВА

Хапшење Срба у Гњилану је покушај притиска на Србе да прихвате формирање војске на Косову и Метохији, рекао је Стефановић и додаје да је то и нови притисак на Србе да напусте јужну српску покрајину.

Стефановић каже да се све ради по већ познатом сценарију, да косовска полиција хапси, а Брисел на то ћути.

"На жалост то је сценарио који смо видели много пута, да се деси нешто страшно онда се неко извињава, неко ћути, а углавном Срби трпе последице. Чињеница је да Срби који живе на КиМ не желе формирање било какве војске Косова", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да формирање војске Косова није предвиђено међународним прописима и резолуцијом УН.

"Сада је јасно ко не жели испуњавање договора из Брисела и ко покушава на сваки начин да блокира те преговоре. Српска страна жели да се нормализује живот на КиМ, а са друге стране имате приштинску страну која покушава на све могуће начине да кључне ствари из Бриселског споразума не испуни", нагласио је Стефановић.

Стефановић је истакао да на нападе и хапшење Срба на Косову нема реакције међународне заједнице и да они углавном позивају обе стране на нормализацију.

"Ја не знам шта је то српски народ или наша преговарачка позиција урадила лоше да би нас позивали, уместо да се оштро осуди хапшење Срба и изазивање страха међу људима", изјавио је Стефановић.

Упитан да прокоментарише критике опозиције на најављени референдум, Стефановић је рекао да је та идеја председника Србије критикована од оних који су радили на гушењу суверенитета Србије на КиМ.

"Разни опозициони лидери који су тада били на власти, који су управљали процесима истерали су УН као кључну структуру на КиМ и све преговоре пребацили на ЕУ, а знали су да је већина земаља чланица признала независност Косова. Тиме не да нису допринели јачању позиције, већ су радили на гушењу суверенитета наше земље", нагласио је Стефановић.

Додаје да су лошим потезима допринели да нови талас земаља призна независност КиМ и тиме су ослабили позицију Србије, прихватили царински печат, прелазе на Јарињу и Брњаку.

"Када су све то урадили, довели Србију у катастрофалну позицију и све то предали Александру Вучићу који то треба да реши, сада свака Вучићева идеја се дочекује на нож, јер како ће да се врате у фотељу ако Вучић нешто уради", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да се председник Србије бори за свој народ на КиМ, да је веома сложена ситуација и да су неке најмоћније земље против нас.

"Кажу да је Вучић аутократа, да је прихватио власт за себе, а када каже "питаћу народ" они га нападају зашто да пита народ, не треба народ да одлучује. Ово што ради Вучић је једино могуће и то је нешто што враћа суверенитет нашој земљи", закључио је Стефановић.

 

Три године од напада на Вучића у Сребреници

Три године након напада на Александра Вучића, актуелног председника Србије, тадашњег премијера, током комеморације поводом злочина у Сребреници, организатори и починитељи овог напада нису идентификовани, а Стефановић каже да упркос низу званичних захтева, одговора до данас нема.

"Иако смо више пута ургирали и инсистирали на различитим нивоима, од првог писма које је упутио директор полиције до ургенције из Тужилаштва, и на свим нивоима тражили да се поведе озбиљна истрага која ће довести до директних извршилаца и организатора напада који је угрозио живот Александра Вучића, ми нисмо добили одговор од БиХ ко су људи", рекао је Стефановић.

Иако се, подсећа, чак и на ТВ снимцима виде неки који носе јавно акредитације па се дефинитивно мора рећи да се зна идентитет тих људи, ми нисмо добили никакав одговор нити је одговор могао да резултује јер озбиљне истраге очигледно није било.

Стефановић, међутим, каже да и даље не губи наду да ће озбиљни људи у службама безбедности, а уверен је, додаје, да има таквих људи у службама безбдности БиХ, пронаћи снаге да се посвете и пронађу оне који су одговорни.

"Да пронађу људе који су каменицама и на други начин покушали да угрозе живот Александра Вучића и да на такав начин покажу да не постоји неко ко ће такву врсту злочина моћи да почини, а да остане некажњен", нагласио је Стефановић.

Вучић је нападнут 11. јула 2015. у Поточарима, током комеморације сребреничким жртвама. Група људи га је прво вербално вређала, затим је каменован и погођен у главу.

Након инцидента у Поточарима, као главни виновник означен је 40-годишњи Алмир Мердић из Тешња.

Био је предмет истраге коју је Тужилаштво БиХ против њега обуставило.

 

Морамо да будемо јачи од дилера

Борба против дроге нема ни границу ни алтернативу, каже Стефановић и додаје да ће полиција наставити са запленама дроге, али и да се мора јачати улога родитеља у борби против наркоманије.

"Морамо да будемо јачи од дилера и да спасемо младе животе. У томе мора да буде много снажнија улога породице. Родитељи морају да схвате колико је значајна њихова улога и да посматрају шта њихова деца раде", рекао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да је МУП заједно са Министарством просвете покренуо пројекат у школама где ће ове године децу у првом, четвртом и шестом разреду обучени полицијски службеници причати са децом о наркоманији.

"Радиће се и на едукацији родитељи који морају да знају које промене у понашању њихове деце могу да буду први аларм. Организоваће се и предавања о сајбер криминалу, да родитељи знају колико то може бити повезано са разним облицима криминала па и са дрогом", нагласио је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће се наставити са репресивним мерама и да "нема криминалца који ће моћи да буде миран у Србији".

Стефановић је истакао да је захваљујући акцијама полиције и сталним хапшењима наркодилера и запленама, све мање дроге на улицама, а у прилог томе говори податак да је дрога на улицама поскупела 30 до 40 одсто.

"Настављамо борбу даље, нарочито против синтетичких дрога, што је нови тренд свуда у Европи. Добијају се у кућним лабораторијама, јефтиније су. Наставићемо са запленама како би показали да смо потпуно посвећени заштити живота сваког нашег грађанина", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг