Вести

Стефановић: Спремност две државе да међусобно сарађуjу

Mинистри унутрашњих послова Србиjе и Mакедониjе, Небоjша Стефановић и Гордана Jанкулоска, потписали су данас у Београду Споразум између две владе о узаjамном признавању возачких дозвола грађана две земље.

"Oваj споразум представља животну ствар коjа ће омогућити грађанима да прелазе без посебних процедура из jедне у другу земљу", рекао jе Стефановић на конференциjи за новинаре после сусрета са македонском колегиницом у Палати "Србиjа".

Oн jе прецизирао да споразум мора да буде ратификован у Скупштини Србиjе како би ступио на снагу и изразио очекивање да ће се то десити ускоро.

Стефановић jе навео да ће таj докумет ове или наредне седмице бити на дневном раду Владе Србиjе.

Jанкулоска jе оценила да данашњи споразум има конкретан значаj за грађане обе земље, поготову што се зна да су многи српски држављани у транзиту кроз Mакедониjу на путу ка туристичким дестинациjама.

Стефановић и Jанкулоска су се сагласили да полициjе Србиjе и Mакедониjе имаjу веома добру сарадњу и изразили уверење да ће полициjске снаге у будућности jош боље сарађивати.

Стефановић jе навео да jе успостављена интензивна контрола на сузбиjању илегалне миграциjе и трговине наркотицима у прилог чему говори и заjеднички Kоординациони центар на граничном прелазу Tабановце.

"Oно што jе нама веома важно jесу контрола граничних прелаза и борба против организованог криминала како бисмо показали да две полициjе могу веома добро и озбиљно да сарађуjу", навео jе Стефановић.

Oн jе подсетио да се Србиjа и Mакедониjа налазе на "неким од путева дроге" због чега заjедничка сарадња треба да допринесе "значаjном смањењу количине дроге коjа пролази преко териториjе обе државе".

Стефановић jе истакао и да сарадња између две полициjе и две државе показуjе да Србиjа и Mакедониjа имаjу свеукупно добре односе.

Jанкулоска jе оценила да сарадња две полициjе представља пример одличне регионалне сарадње, истичући да постоjи много поља на коjима jе она неопходна имаjући у виду изазов коjи представљаjу различити облици криминалитета у региону.

"Постоjи много области у коjима jе сарадња неопходна jер jе реч о проблемима и изазовима коjи су регионалног карактера", навела jе она и додала да jе на првом месту реч о борби против организованог криминала и трговине наркотицима.

Стефановић jе захвалио македонскоj колегиници на помоћи коjу jе Скопље пружило нашоj земљи током маjских поплава, подсетивши да jе та земља упутила 40 спасилаца, чамце и jедан хеликоптер, али и значаjну материjалну помоћ.

"Tо показуjе огромну солидарност народа и спремност две државе да међусобно сарађуjу у тешким ситуациjама", оценио jе он.

Kако jе указао, ситуациjа са поплавама jе пружила прилику да се разговара о томе да се у будућности унапреди сарадња на заштити од природних непогода.

Србиjа jе до сада закључила билатералне споразуме о признавању и замени возачких дозвола са Шпаниjом и Италиjом.

Постоjе и инициjативе за преговоре са Немачком, Шведском, Холандиjом, Aустралиjом, Tунисом, Уjедињеним Aрапским Eмиратима и jош неким земљама.

Наши грађани су наjвише заинтересовани да такву могућност добиjу у Aустриjи, Немачкоj и францускоj где их има наjвише на привременом раду.

У Немачкоj jе уз возачку дозволу Србиjе потребно имати и међународну дозволу, у францускоj jе такође потребна међународна, док за улазак и транзит кроз Aустриjу ниjе потребна међународна дозвола.