Вести

Стефановић: Скидање потернице за Харадинајем још један доказ двоструких аршина према Србији

На сајту Интерпола је, са списка тражених лица, уклоњено име косовског премијера Рамуша Харадинаја, за којим је Србија издала међународну потерницу. Јуче је у Министарству правде саопштено да Интерпол не може да укине потерницу против косовског премијера Рамуша Харадинаја, јер је она расписана по налогу српског суда, односно Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и она је и даље на снази.

Поводом овог потеза Интерпола огласио се јуче и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истичући да, уколико Рамуш Харадинај буде доступан српским органима гоњења, биће ухапшен, јер за њим постоји активна потерница српског суда. Министар је истакао да се потернице издају само са јаким доказима да је неко починио кривично дело.

- Српски суд је расписао потерницу, те не могу да је повуку правно. Међутим, ако је Интерпол "затамни", ниједна држава неће тражити Харадинаја, јер неће видети потерницу у систему - рекао је министар.

Подсећајући на одлуку француског суда да неизручи Харадинаја Србији, Стефановић истиче да се са њим "нешто чудно дешава", али да у сваком случају Србија треба да настави да инсистира на владавини права.

- Овде се више не ради о политици, већ о најтежим ратним злочинима које је починио. Наше институције ће упутити доказе и жалбе и обратићемо се својим пријатељима у свету, јер не можемо да верујемо да је урађен овакав преседан једне признате институције - рекао је министар Стефановић.

Говорећи о покушају да Косово постане чланица Интерпола, Србија, како је истакао, не сме да остане нема, те ће министарка Кубуровић поднети жалбу, а потерница за Харадинајем остаје на снази.

- Ово није први пут да се за Србију примењују двоструки аршини. Зато постављам питање целом свету да ли желимо владавину права или желимо само њену селективну примену? - каже министар Стефановић.

Стефановић је подсетио на велике акције полиције које имају за циљ да се што више сузбије сваки вид кривичних дела. Министар је истакао да је важно да те акције буду сталне и да преступници не стигну да се опусте.

- Фокусирамо се и на заплену дроге, јер Србија је транзитна земља и велике количине наркотика пролазе кроз њу. Иако се мале количине задржавају на нашој територији, не смемо да дозволимо кријумчарење - објаснио је министар.

Говорећи о условима рада припадника МУП, министар сматра да држава данас на здравој економији планира реформе, уводи нове униформе, бонусе и повишице за запослене, те му нису јасни зли језици који покушавају да омаловаже труд ове Владе.

 

 

 

Извор: Пинк