Вести

СТЕФАНОВИЋ: СКАНДАЛОЗАН ПОКУШАЈ ДА СЕ ПОНИШТЕ ЗЛОЧИНИ НДХ

Потпуно је невероватно да Хрватска државна Радиотелевизија себи дозволи такву врсту скандала да покуша да у потпуности умањи, релативизује или да поништи злочине нацистичке НДХ над, пре свега, српским народом, изјавио је потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић.

"Хрватска треба да се помири са чињеницом да је тадашња НДХ створена као нацистичка творевина", рекао је Стефановић.

Потпредседник српске владе подсећа да је забележено да је НДХ једина у свету, икада, имала и посебне логоре за децу, поред логора за Србе, који су били установљени са покушајем да се припадници српског народа у Хрватској потпуно униште или покатоличе или протерају.

Стефановић је подсетио на стотине хиљада убијених Срба, логоре за децу, монструозне злочине почињене над српским народом, као и Јеврејима и Ромима и додао да је потребно да хрватско друштво прихвати такву врсту историјске одговорности за злочине, да покуша да схвати колико је то било дубоко погрешно и колико су огромне размере тих злочина, а не да посредством, нажалост државних инструмената и медија покушава да такву врсту злочина оспори или их умањи до граница да они малтене не постоје.

"Жао ми је што су у оваквој врсти кампање злоупотребили и представнике Срба, који живе у Хрватској, јер то показује колико су неискрени када кажу да су Срби добродошли да се врате на своја огњишта или да желе да граде са својим држављанима, који су српске националности, модерно друштво", рекао је Стефановић.

Министар додаје и да истовремено, својим односом према председнику Србије, показују колико су неискрени када кажу да желе добросуседске или пријатељске односе са околним земљама.

"Мислим да је много паметније да се суоче са оним што су били тешки, ужасни монструозни ратни злочини какви нису запамћени у свету у време Другог светског рата и да је то једини пут у коме могу да граде друштво, које себе може да назове европским" рекао је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг