Вести

Стефановић: Претње неће проћи

Потпредседник Владе Небојша Стефановић оценио је данас да је обраћање једног од лидера СзС-а Бошка Обрадовића испред Уставног суда скандалозно и да је реч о до сада незабележеним претњама судијама и притиску на судство и тужилаштво.

Обрадовић је раније данас поднео иницијативу Уставном суду за оцену уставности измена Закона о избору народних посланика и локалним изборима, након чега је новинарима испред Уставног суда прочитао 13 имена судија и казао износе њихових плата, наводећи да уколико не "смогну снагу" да се издигну изнад притисака извршне власти, након промена ће бити смењени и кривично ће одговарати за кршење Устава.

"Скандалозно обраћање једног од лидера Савез за Србију Бошка Обрадовића испред Уставног суда показује колико мало мисле о Србији, њеној добробити и стабилности и колико мало размишљају и воде рачуна о владавини права они који су окупљени око Ђиласове коалиције", казао је Стефановић у изјави која је достављена медијима.

Навео је да су се чуле претње судијама Уставног суда да ће њихова имена бити читана свакога дана, као и да ће те људе излагати мржњи и то све само зато што раде свој посао.

Стефановић је казао да су се чуле и претње судијама да морају да доносе одлуке какве се свиђају Бошку Обрадовићу, јер ће у противном бити кривично прогањани када Обрадовић једнога дана дође на власт.

"Чули смо претње да ће бити гоњени, злостављани и да ће на ко зна који начин да им се чини неко зло. То показује докле су све спремни да иду и шта су све спреми да раде само да би остварили своје политичке циљеве - повратак у фотеље и да се дочепају народне касе", рекао је Стефановић.

Оценио је да је реч о до сада незабележеним претњама судијама и да је овакав притисак на судство, на тужилаштво и притисак на све људе који мисле другачије, а раде професионално свој посао, недопустив у Србији.

Поручио је не само Бошку Обрадовићу и Савезу за Србију, већ и свим грађанима, да тако нешто у Србији неће моћи да се дешава.

"Србија ће реаговати и неће дозволити да било ко линчује судије и угрожава њихову независност. Ти људи морају радити у складу са законом по свом слободном судијском уверењу и у интересу грађана Србије, а не у интересу тајкуна Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и свих осталих који чине ту коалицију", поручио је Стефановић.

Како је навео, посебно забрињава позив Обрадовића некој страној држави или групи страних држава да пошаљу некакву страну мисију која би у Србији успостављала онакву власт каква се свиђа Ђиласу, Обрадовићу и Савезу за Србију.

"То никада не може да се догоди у Србији. Овде о томе ко чини власт, како се живи и како организујемо наше друштво одлучује искључиво народ Србије. И то мора да буде политичка порука, коју сви морају да разумеју, нећемо дозволити уништавање наше земље, нећемо дозволити нестабилност и увек ћемо се борити за то да народ има право да одлучује кога жели, а не тајкуни", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг