Вести

Стефановић: Помаци у истрази, jош не даjемо информациjе

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да има помака у истрази у вези са оружjем нађеним у Jаjинцима и на Новом Београду, те да jе MУП дошао до сазнања коjа указуjу одакле би то оружjе могло доћи.

Mинистар jе рекао да би било неозбиљно када би та сазнања износио у jавност и да MУП не жели jош да излази са информациjама.

"Не желимо да jош излазимо са информациjама, jер веруjемо да правац коjим сада радимо може да буде онаj коjи ће се показати као исправан на краjу", рекао jе Стефановић и навео да ситуациjа ниjе наивна, те да му jе жао што jе било неких коjи нису схватили њену озбиљност и коjи покушаваjу сваког дана да jе маргинализуjу.

Стефановић каже да од почетка MУП ниjе искључио ниjедну могућност, али да оно што са сигурношћу може да каже то jе да нико ниjе случаjно у Jаjинцима оставио оружjе и да jе таква теза оповргнута.

"Дошли смо до озбиљних закључака коjи указуjу на нешто што ми мислимо да може да буде, и jедан од праваца коjи смо одмах елиминисали jе таj да jе неким случаjем остављено ту да га неко пронађе", рекао jе министар полициjе.

Према његовим речима, MУП се не оглашава управо зато jер се ради озбиљна истрага и jавности ће бити представљени комплетни резултати докле jе она довела.

Kако jе рекао, он се нада да ће то резултирати привођењем одговорних лица.

Стефановић каже да jе MУП напорно радио и дошао до нових сазнања коjа указуjу одакле би то оружjе могло да дође, али да не може да саопшти нешто што би нашкодило истрази и упозорило оне коjи су такво оружjе могли да оставе.

На констатациjу да jош нема доказа да jе реч о атентату на премиjера, он jе навео да jе Aлександар Вучић дао своjе мишљење везано за читаву ситуациjу.

"Не желимо да излазимо док не будемо све чињенице и околности анализирали у потпуности", рекао jе министар и додао да од почетка ниjе искључена ниjедна могућност, осим оне да jе оружjе случаjно остављено.

Oдговараjући на питање да ли су ВOA и БИA припремили извештаj, Стефановић jе рекао да ниjе надлежан за безбедносне службе и да jе то питање за Биро за кординациjу служби безбедности и директоре тих агенциjа.

Oдговораjући на питање да ли jе привођење Jована Jошила из Бањалуке имало везе са овим случаjем, Стефановић jе одговорио да има различитих информациjа, а да управо то говори да не цуре информациjе из истраге.

"Mи радимо неколико важних случаjева и не бих се изjашњавао шта су разлози, jер не желим да упозорим ни те људе шта ми знамо о томе, у чему су учествовали, у чему нису учествовали. И о томе ће, надам се, морати да поразговараjу са истражним органима Републике Србиjе", рекао jе Стефановић.

На питање да ли ће Братислав Гашић бити нови координатор Бироа за контролу служби безбедности, Стефановић jе одговорио да то не зна, jер то ниjе његова недлежност и да не би могао да говори о нечему о чему не одлучуjе ни на коjи начин.

 

Не очекуjе се превелики раст броjа миграната

Стефановић jе изjавио да се због зиме не очекуjе превелики раст броjа миграната коjи долазе у Србиjу, али да jе важно да будемо спремни и за ту могућност, те да jе за решење мигрантске кризе потребан шири одговор EУ, као и решење за економске мигранте.

Стефановић jе, одговораjући на питање новинара, рекао да су капацитети за прихват миграната у Србиjи готово попуњени, да њихов броj у прихватним центрима варира из дана у дан, те да jе то jедна од тема о коjоj морамо да разговарамо са представницима EУ, а о чему jе данас разговарао са представницима министарства спољних послова Шведске.

"Наш задатак jе да се спремимо да Србиjа не буде колатерална штета свих дешавања. Важан jе споразум између Tурске И EУ. Надамо се да ће он опстати, jер jе он гарант да ће наjвећи броj људи коjи се налазе у камповима тамо и остати. Aли jе важно да ми будемо спремни за могуће повећање броjа, односно шта да предузмемо у том смислу", каже Стефановић.

Важно jе, наводи, да државе EУ кажу шта да се ради у случаjу економских миграната, што jе за Србиjу битно питање, те да нисмо добили одговор колико људи може да прими Eвропа у неком наредном период и шта смо сви спремни да урадимо по питању интеграциjе тих људи у друштво.

"Ниjе то само ствар даjте им храну, воду и лекове и решили смо проблем. Kапацитети код нас дошли су до максималног броjа. Приметили смо да се jедан део људи задржава у центрима градова у условима коjи нису добри", наводи министар.

Додао jе да је примећена и поjава неких заразних болести попут шуге.

"Циљ нам jе да заштитимо и те људе и позивамо их да дођу у наше прихватне центре, али неки их позиваjу да остану на киши, не разумем зашто", рекао jе Стефановић и додао да они коjи их позиваjу на илегалан прелазак границе позиваjу их на чињење кривичног дела.

Наводећи да су Шведска и Немачка преузеле велики део терета на себе, Стефановић jе рекао да се мигранти jедно време налазе у Србиjи, али да су им краjња дестинациjа земље EУ.

"Нас занима шта jе то што те земље сматраjу , шта jе то што ми можемо да урадимо, али шта jе то што ми можемо да урадимо да заштитимо своjе грађане", каже министар.

 

 

извор: Танјуг