Вести

СТЕФАНОВИЋ: ОВО ЈЕ СИГНАЛ СРБИМА ДА НИСУ ДОБРОДОШЛИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је јутрос, поводом блокаде пута на траси данашње посете председника Александра Вучића КиМ, да се ситуација на Космету усложњава и да се прати из минута у минут.

Ово је испит и за косовску полицију и Кфор, јер су они дужни да обезбеде посету председника Србије јужној српској покрајини, казао је Стефановић.

"Посета председника Вучића Космету је сложена у безбедносном смислу, не могу рећи да је његова безбедност непосредно угрожена, али околности су тешке", рекао је Стефановић.

Истакао је да су ветерани, поготово из Дренице позвали становништво и бивше борце ОВК да се окупе на путу ка Бањама и са неколико камиона, путничким возилима и гомилом материјала спрече председника да дође у српско село.

Ситуација која се усложњава се, рекао је Стефановић, прати из минута у минут.

"Током ноћи пријављени су и рафали нашим обавештајцима, сагледава се безбедност председника и могућност да се без инцидента дође до Бања. Видећемо колико ће бити могуће", навео је Стефановић.

Ово је, истиче, испит за косовску полицију и Кфор који су дужни да обезбеде посету председника Србије.

"Видећемо колико ће бити професионални и показаће се колико приштинске власти стоје иза оваквог догађаја. Ово је сигнал Србима да нису добродошли", рекао је Стефановић.

Указује да су ризици, поред избијања инцидента са ватреним оружјем и безбедност српског становништва које ту живи, а које је окружено већински албанским становништвом.

Стефановић истиче да је кључни утисак да је Вучић отишао на КиМ са поруком мира и да се причало о конкретним стварима.

Србима је раније недостајало да неко говори о будућности и да изнесе план шта конкретно доноси и нуди, каже министар.

Подсећа да се говорило о томе шта привредници могу да инвестирају и шта Србија може да уради.

Инвестиције су добре за све у региону и добро је да то допре и до представника Албанаца. Међутим, није сигуран да они имају капацитет да то схвате.

Једни су, како објашњава, израсли из терористичког шињела, док су други живели у лажи да је КиМ независно, а сада виде да то није тако.

“Те реалности морају да прихвате, и када буду спремни да са Србима седну за сто и формирају ЗСО, можда ће тада бити спремни да разумеју то што Вучић говори”, истакао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС