Вести

СТЕФАНОВИЋ: НИШТА НЕЋЕ СПАСИТИ ХАРАДИНАЈА ОД ХАПШЕЊА, АКО УЂЕ У СРБИЈУ

Коментаришући изјаву Харадинаја да има позив локалних власти да посети Медвеђу, Стефановић је рекао да би Харадинај једино могао да има протокол који би га спровео у први окружни затвор да одслужи казну због кривичних дела.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, је на изјаву Харадинаја, да има позив локалних власти да посети Медвеђу, као и да ће његова посета имати протокол и бити уз дозволу српских и међународних власти, рекао да би Харадинај једино могао да има протокол који би га спровео у први окружни затвор да одслужи казну због тешких кривичних дела.

- Наши судови траже Харадинаја због тешких кривичних дела и нема никаквог протокола који може да га заштити - рекао је министар унутрашњих послова и додао да не може никаква политичка функција да га заштити. Подсећа да је Харадинај на српској потерници због најтежих кривичних дела над цивилним становништвом и нагласио да, када у Србији постоји интерполова потерница, код нас нема било какве врсте аболиције, односно поштеде.

- На крају крајева, не могу да се не осврнем на терористички напад на Марка Ђурића, јер су све урадили да би га малтретирали – подсетио је Стефановић.

У протеклих неколико дана у више одвојених акција и градова Србије припадници МУП-а запленили су значајне количине разних врста наркотика. Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова рекао да су поменуте активности спроведене у претходне две недеље, у десет полицијских управа.

- То је стална пракса коју Министарство спроводи. Обично људи питају када се спроводе те акције. Једно време смо имали некоректне оптужбе, да се акције спроводе због тога што постоје неки избори. Ево сада нема никаквих избора, па то не могу да кажу, али све то не значи да ћемо акције најавити и да ћемо стати – истакао је Стефановић. Он додаје да ће борба против дроге трајати сваког дана и да ће, ако је потребно, бити хапшења сваког дана.

- Док год постоји неко ко је учинио неко кривично дело, које је везано за трговину наркотицима, продају дроге нашој деци, полиција ту неће имати милости. Ми смо у овој акцији запленили око 127 килограма наркотика, готово две хиљаде различитих таблета. Откривене су и две лабораторије на територији Београда и Јагодине за узгој марихуане – нагласио је министар унутрашњих послова. Како је оценио, то је наставак добре акције у сузбијању свих видова трговине наркотицима.

- У овој акцији фокус је био искључиво на наркотицима. Ми спроводимо и друге активности на територији Републике Србије, сузбијање других видова криминалитета и то спроводимо свакога дана – казао је Стефановић. Он додаје да полиција добро ради свој посао и да је важно да сви они који имају било какво сазнање и виде да се нешто чудно дешава, то одмах пријаве полицији.

- Нека свако ко се лати дроге не заборави да ће имати било какву милост. Ми нову опрему набављамо нон стоп. Пре свега, хоћемо да опремимо јединице криминалистичке полиције, зато што без савремених техничких средстава, којима се лакше врши и надзор и праћење, и пресретање различитих видова комуникације, не можете бити у корак са криминалцима – нагласио је Стефановић. Истакао је да се криминалци опремају скупљом и озбиљнијом опремом, да би прикрили своје активности, а полиција набавља опрему која омогућава откривање.

- Ми смо почели да имамо часове у школама, јер нам је важно да од малена објаснимо деци шта је опасност од дроге, да наша деца у најранијем узрасту схвате опасност од дроге. Свака дрога подразумева један корак ближе смрти – рекао је Стефановић.

Коментаришући појачану контролу саобраћаја, министар унутрашњих послова казао је да је добро што смо тамо где смо применили средње мерење брзине имали око 25 одсто мање саобраћајних незгода.

- Настављамо са радом на читавој територији Србије. Оно што ме је забринуло је да смо, од како се мерила брзина, сто људи идентификовали који су возили са преко два промила алкохола у крви. У Кладову смо имали једну особу која је имала три промила алкохола – нагласио је Стефановић. Он додаје да су честа појава велика прекорачења брзине у насељеном месту и невезивање појаса и истакао да везивање појаса спасава живот.

Небојша Стефановић се осврнуо и на то што власник хотела "Престиж" поново прети да ће скочити са крова тог објекта након што се појавио судски извршитељ са полицијом, и рекао да полиција мора да поштује судске одлуке.

- То је ствар одлуке суда, морамо да поштујемо шта суд наложи. Када имате судску одлуку не можете да је газите јер вам се не свиђа и да бирате лакши пут - казао је Стефановић.

Како каже, полиција се труди да нађе миран и пристојан начин да разговара са људима у таквим ситуацијама и доведе до мирног решења, а да се у интервенцију уђе само када мора.

- Разумем ситуацију, повишене су тензије и људи су узбуђени, а полиција је ту да ради свој посао и на озбиљан начин дође до решења без угрожавања било чијег живота - рекао је Стефановић.

Он је коментаришући вест о убиству Ђуричића рекао да ће из Јужноафричке Републике највероватније данас или сутра послати званичан документ о идентитету убијене особе за коју се сумња да је Милан Ђуричић, који је осуђен за убиство Жељка Ражнатовића Аркана и двојице његових пријатеља.

- Ми смо инсистирали од првог тренутка када се у медијима појавила ова информација и преко Интерпола смо покушали да дођемо до информација да ли је ово тачно пошто се ради о нашем држављанину. До сада нисмо добили званичну потврду из ЈАР - рекао је Стефановић. Како каже, надлежни из те земље су врло опрезни приликом идентификације тела и да ће Србија сачекати званичан документ, без којег би све било само нагађање.

- Надам се да ће можда данас или сутра послати тај документ - додао је Стефановић.

Министар је напоменуо да неки наши држављани одлазећи углавном у Јужну америку због својих војничких знања обезбеђују конвоје дроге и да је Србија веома заинтересована да прати њихово кретање како би се пресекли ти ланци дроге.

 

извор: Пинк