Вести

СТЕФАНОВИЋ: НЕПОШТОВАЊЕ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА ПОКАЗАТЕЉ ЈЕ ПОРАЗА ПОЛИТИКЕ ЕУ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је одбијање Приштине да укине таксе на српску робу пораз политике Европске уније.

Стефановић је рекао да ЕУ или не схвата да таква врста губљења кредибилитета штети њој самој или се, у ствари, неке земље представљају као да врше притисак на Приштину да укине таксе, а заправо јој поручују да не мора то да учини.

Поводом данашњег телефонског разговора председника Србије Александра Вучића с немачком канцеларком Ангелом Меркел о дијалогу Београда и Приштине, који је био тема и форума ГЛОБСЕК-а у Братислави, односно о одбијању Приштине да укине таксе на робу из Србије и примени оно што је потписала у Бриселском споразуму, Стефановић је рекао да постоје два различита колосека, "две ствари које се јасно диференцирају везано за све те разговоре".

У том контексту, он је указао да председник Вучић води добру и стабилну политику која, како је навео, показује да се он бори за Србе и да Србија нешто добије на КиМ.

"Имате континуиране покушаје да се кроз разговоре обезбеди стабилност, која је веома важна не само за нашу земљу већ и за регион, да се обезбеди мир и више нових инвеститора. Све је то предуслов да би инвеститори дошли", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да се Вучић налази у ситуацији у којој би му било лакше да води другачију политику, политику која би се допадала свима, али која не би донела неке резултате, мада би њему лично донела политичке поене.

Међутим, истакао је Стефановић, председник Вучић се определио за политику која нуди резултате, иако је тешка, и омогућује да Србија сваке године напредује.

"Нажалост, тај други колосек можемо да читамо као пораз политике ЕУ на КиМ. ЕУ се поставила као гарант Бриселског споразума, али немогућност имплементације, и не само то, већ и јасна и недвосмислена порука приштинског руководства које каже ''не пада нам на памет'' да прихватимо Бриселски споразум, све што смо тамо потписали, све што смо обећали, све што је гарантовано, сад смо се предомислили, од тога нема ништа, пораз је ЕУ", рекао је Стефановић.

"Имате веома лошу ситуацију за ЕУ, никад нисам очекивао превише од приштинског руководства, нисам сигуран да имају превелики капацитет да о томе одлучују, али то није добро ни за Србе ни за Албанце, поготову није добро за оне људе који су изгубили своју реч. Кад изгубите реч, шта вам после тога преостаје", упитао је Стефановић.

 

Није добро да амбасадори оцењују медије

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да није добро да амбасадори оцењују како раде медији и додаје да медији у Србији имају потпуну слободу да пишу шта хоће.

"Не мислим да је увек добро да амбасадори дају оцене о неким медијима и негативно се изјашњавају о њима, јер није добро критиковати медије пошто то значи да вам се не свиђа како неки од њих воде уређивачку политику и како извештавају. Пустите њих да то раде", поручио је Стефановић.

Стефановић је то рекао поводом изјаве амбасадора САД Кајла Ската за лист Данас да медији не треба да служе за нападе на политичке противнике, додајући да претпоставља да се изјава амбасадора односи управо на тај дневни лист који се, како је рекао, само тиме и бави.

Како је навео, једном броју дневних листова једина су мета председник Србије, његова породица или неко од људи на власти и код тих медија, тврди, не постоји никаква уравнотежена или критичка свест.

Стефановић је рекао и да је у Србији, за разлику од других земаља, стање у том смислу добро и људи могу да прочитају различите ставове.

У том контексту, он је навео да је приликом недавне посете Сједињеним државама видео да тамо има медија који су против или за америчког председника.

"Потпуно су подељени. Дакле, није то све тако идеално нигде, али у Србији постоји плурализам, постоји различито виђење, постоји потпуна слобода и медији могу да пишу шта хоће", рекао је Стефановић.

"У Србији пише и уређује ко, како и шта хоће. То што се некоме то не свиђа, то је исто демократија, а свакога треба да пустите да ради свој посао. Грађани ће одлучити ако им се нешто не свиђа и неће гледати тај канал или неће купити ту новину", рекао је министар.

Коментаришући то што Драган Ђилас, СзС и Рада Трајковић формирају Савез за Косово и усвајају Декларацију о помирењу Срба и Албанаца, а с друге стране, бојкотују скупштинску расправу о КиМ, Стефановић је рекао да је код њих увек "громогласна тишина" када треба да се говори о заштити српских интереса и када то треба да се уради на месту које је за то предвиђено, у Народној скупштини.

"То је једна врста покушаја да се направи колективни заборав о улогама не само Драгана Ђиласа, него и Вука Јеремића и Бориса Тадића и свих који су били део тадашње власти и ДС-а у процесима, који су одлучивање о КиМ изместили из УН у ЕУ и увели границе на Јарињу и Брњаку", рекао је Стефановић.

Он је додао да би дуго могао да говори о свему што су они урадили на "умањењу државности и суверенитета Србије на КиМ", док сада, како је навео, немају никакво решење, беже од сваке расправе и од своје одговорности за тај период, као и од "корупционашких афера".

"Тако ми и ово звучи, све је потпуна фикција, не постоји никаква реалност и никакав план", рекао је Стефановић додајући да су Срби на КиМ јасно рекли шта мисле о тим политичким странкама и њиховим лидерима.

На питање да ли је задовољан резултатима предмета Основи безбедности деце, који је уведен у школе пре две године, Стефановић је рекао да више од 2.800 обучених припадника МУП који тај програм воде у школама разговара с најмлађима о осам тема, а које су веома важне за безбедност.

Реч је, како је навео, о познавању безбедности у саобраћају, затим у сајбер простору, о супротстављању насиља, али и о свему што носе ризици од конзумирања дроге и алкохола, као и о свему што се дешава у ванредним ситуацијама.

"Чини ми се да смо им та знања пренели квалитетно", навео је Стефановић и додао да је ове године одржано 112.500 предавања у првом четвртом и шестом разреду, уз оцену да су ефекти веома добри.

Рекао је и да је смањена стопа криминала у близини школа и да је превентивним радом и повећањем броја школских полицајаца смањен број дилера у околини школа и свих који угрожавају безбедност наше деце.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк