Вести

Стефановић: Насилници неће бити помиловани

Mинистар полициjе Небоjша Стефановић jе поручио jе данас да ће држава инсистирати на доследноj примени Закона о спречавању насиља у породици и додао да нека нико не помисли да ће бити помилован, а спроводио jе насиље над члановима породице.

 

Стефановић jе на конференциjи "Искључи насиље" у Палати Србиjа рекао да jе таj закон само почетак, а да ће "краj бити када људи схвате да нема оправдања и да нико неће да вас помилуjе ако злостављате неког, тучете или малтретирате, или спроводите насиље над члановима породице".

 

"Нико ниjе имун и не може да очекуjе да се неко други сети и да ће се проблем решити сам од себе", рекао jе Стефановић и поручио:

 

"Спремни смо да се увхатимо у коштац са овим злом".

 

Oн jе изнео податке да jе у последњих шест година полициjа поднела више од 28.000 кривичних приjава због насиља у породици и да jе евидентирано готово 30.000 жртава од коjих су већина жена.

 

Само у последње четири године убиjене су 262 особе, од тога 172 жене, навео jе министар.

 

Oн jе рекао да jе држава у претходне две године донекле успела да се одупре насиљу и повећа поверење жртава у институциjе.

 

Oваj закон ће, како jе рекао, омогућити да се изрекне хитна мера удаљења из стана, прекид комуникациjе са жртвом..., али ће полициjа морати опрезно да ради, што не значи да неће бити одлучна и оштра и да неће заштити жртву.

 

Kако jе рекао, ово ниjе ствар jедне институциjе већ целог друштва како би се ефикасно заштитила жртва.

 

Стефановић jе прецизирао да jе jош раниjе формирано посебно одељење при УKП коjе се бави овим проблемом, да jе више од 2.000 полицаjаца прошло обуку и да ће се едукациjа наставити.

 

"Хоћемо да огроман броj полициjских службеника буде обучен, да доносе правичну одлуку и заштити сваку жртву" рекао jе Стефановић.

 

Oн jе апеловао на све да се укључе у решавање овог проблема истичући да се без укључивања свих сфера друштва не може очекивати напредак.

 

"Држава jе усваjањем Закона послала jасну поруку да насиље неће толерисати" подвукао jе Стефановић коjи jе додао и да сви чланови породице, комшиjе, приjатељи... мораjу бити свесни потребе да се укључе у борбу против насиља у породици.

 

 

 

 

Нема заштићених у полициjи

 

Нико неће моћи да носи полициjску значку ако ради за криминалце или са њима седи за истим кафанским столом, поручио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

 

"Ни на jедном месту, колико год неки мислили да су недодирљиви, нема тог ко ће бити заштићен, то вам гарантуjем", рекао jе Стефановић одговараjући на питање да ли ће редови полициjе бити очишћени од припадника коjи сарађуjу са криминалним групама.

 

Стефановић jе истакао да последње три и по године полициjа интензивно ради са Tужилаштвом на процесуирању таквих случаjева, те да шаље jасну поруку да се било какво криминално понашање у њеним редовима неће толерисати.

 

"O томе говоре и случаjеви привођења полициjских службеника, за коjе смо открили ту врсту активности, али мораћемо да сачекамо правоснажне пресуде", рекао jе Стефановић.

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг