Вести

Стефановић: Као друштво морамо да тежимо ефикаснијем кажњавању насилника

На Међународни дан борбе против насиља над женама, подаци о броју злостављаних жена забрињавају. Ужасавајућа је чињеница да су жене животне доби од 15 до 44. године, изложене далеко више породичном насиљу него обољевању од малигних болести и саобраћајних удеса.
 
Суочавање са тим подацима је неопходно. Истовремено као друштво морамо тежити ефикаснијем кажњавању насилника да би се проблем спречио и искоренио.
 
Насиље, било да је физичко, сексуално, психолошко или економско, стварност је великог броја жена и нажалост утиче и на породицу, пре свега децу и друштво у целини, али подстиче и друге облике насилног понашања.
 
Данас, на Међународни дан обележавања борбе против насиља над женама, поред закона које смо донели и које ћемо донети, ради кажњавања свих облика насиља над женама, важно је побољшање свести свих грађана о том проблему. Неопходно је повезивање и свих институција, као и успостављање механизама подршке жртвама насиља.
 
Сви заједно морамо бити одлучнији у борби против пошасти насиља над женама. Тако ћемо доказати да је могуће да Србија буде земља са нултом толеранцијом на насиље“, изјавио је председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић