Вести

СТЕФАНОВИЋ: ИЗБОРНИ ПРОЦЕС УНАПРЕЂИВАТИ У КОНТИНУИТЕТУ

На састанку Одбора за културу и информисање у Скупштини Србије са темом "Прецизирање појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање", потпредседник Владе Небојша Стефановић рекао је да унапређење изборног процеса не важи само за изборе 2020. године, већ да је то процес на којем и убудуће треба континуирано радити.

Председник Радне групе и потпредседник Владе Небојша Стефановић рекао је да је Влада 30. августа формирала радну групу за сарадњу са ОЕБС-овом канцеларијом да би у сарадњи са том међународном институцијом пратила примену свих препорука које су давале за унапређење изборног процеса.

Како је навео Стефановић, од прописа који су затечени 2012. године промењен је само закон о финансирању политичких странака, којим је смањен део који за ту намену иде из буџета, док су сви остали закони остали непромењени.

Стефановић је додао да се у међувремену јавила потреба да се унапреди изборни процес, посебно због, како је навео, промене стања у медијима, те да је потребно да се закони побољшају и да се препорукама постигне да учешници изборног процеса имају још боље услове, равномернију заступљеност и да буду боље представљени.

Стефановић је рекао и да је уочено да се један део препорука може сада применити до парламентарних избора 2020. године, док ће се други део препорука применити након тога.

Први закључак који је радна група донела односи се, како је рекао, на забрану злоупотребе јавних ресурса у политичке сврхе, а у септембру су усвојена и два сета мера за унапређење изборног процеса којима је циљ да се повећа транспарентност самог процеса и отклоне сумње у изборни процес.

Стефановић је рекао и да је владина радна група препоручила РИК-у да до расписивања избора обави обуку свих потенцијалних чланова бирачких одбора у проширеном саставу.

"Желели смо да грађани имају могућност да након избора, а да нису изашли на гласање, имају увид у бирачки списак и да на тај начин утврде да ли је неко искористио њихово право. То је раније било могуће само актерима који су учествовали у изборном процесу, сада ће бити омогућено свим грађанима Србије", рекао је Стефановић.

Положај политичких субјеката у смислу јавног оглашавања била је једна од кључних тема за све који су се бавили унапређењем изборног процеса, рекао је Стефановић и додао да је радна група препоручила Влади Србије да се организује отворени састанак на којем би све заинтересоване стране разговарале о свему оном што је интерес јавности.

Тај састанак би служио и да би омогућили да се успостави један номалан систем, у смислу колико ко има права да се појави у медијима, рекао је Стефановић и навео да он сматра да је један од бољих модела на који бисмо могли да се угледамо немачки модел.

"Ми смо препоручили да РЕМ донесе правилник којим ће се ближе дефинисати представљање политичких субјеката у изборној кампањи, препоруке за комерцијалне емитере", рекао је Стефановић.

 

За неколико дана изнећу јавно све о лажима

Стефановић је изјавио да прикупља информације и да ће се за неколико дана обратити јавности поводом оптужби у вези са трговином оружја, истичући да је реч о бруталним лажима, те да је спреман да иде на полиграф, и то ако треба ван земље, како би доказао своје тврдње.

Стефановић је рекао да ће изнети све детаље како би јавност видела да се ради о “макијавелистичкој лажи” коју је чак и сам Крушик демантовао.

Крушик, каже министар, стоји “сто пута” боље него 2009., 2010., 2011. и 2012. године када је финансијски директор била мајка човека који је “изнео информације” (Александар Обрадовић), при чему је у то време, додаје, имао три, четири пута мање радника.

“Али он не износи информације само за то, он у континуитету пет година прикупља информације о пословању, пројектима, контактима Крушика. Шта је спорно што рецимо Крушик ради са СДПР-ом? Ко зна коме он то износи. Како би (Владимир) Путин назвао човека који прикупља податке пет година о руској фабрици наоуржања и ставља их на хард диск. Ићи ћу ускоро у Москву, па ћу их питати”, рекао је Стефановић.

Стефановић је позвао тужилаштво и суд да одлуче да ли је Обрадовић крив или није, пошто није у његовој надлежности да се тиме бави.

Стефановић је одбацио наводе да је нека приватна фирма куповала оружје из Крушика по повлашћеним ценама, наводећи да је из СДПР-а добио информацију да је управо та државна фирма била драматично повлашћена у односу на приватнике.

“СДПР је успео да подигне нову фабрику муниције од тог новца који зарађује од наоружања”, рекао је Стефановић и указао да не зна којим би придевом описао боље пословање наменске индустрије у односу на неки претходни период.

Стефановић сматра да тема о трговини оружјем није довољно "затворена" да би, по његовој оцени, "покрила" афере попут оне да један од челника Савеза за Србију пребија свог кума, мучи га, бави се рекетом у општини Стари Град.

“Видео сам са каквим људима имамо посла, они сваког дана говоре лоше о Србији, говоре да Србија продаје оружје ИСИС-у, то је најгора бесмислица која постоји и стално покушавају да тим заменама теза пласирају нешто што ће нанети штету и наменској индустрији и Србији”, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао и да жели да се обрати јавности поводом могућег сукоба интереса, трговине утицајем и због свега осталог што препознаје као озбиљне оптужбе, јер, истиче, није неозбиљан човек.

“Никада у животу нисам позвао неког из наменске индустрије да му кажем прими овог на састанак. Не дај Боже нешто више од тога. Све дозволе које су стизале у МУП уредно су даване државним субјектима, све у складу са законом и прописима”, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао и да осећа да је потребно да се затвори та тема и да то жели да уради због своје савести, а позвао је истовремено и тужиоца и Агенцију за борбу против корупције да испитају све наводе.

 

Крушик у буџет уплатио 1,4 милијарде динара

Стефановић је рекао да је фирма “Крушик” у буџет Србије 2013. године, када је почела консолидација предузећа, уплатила 228 милиона динара, а 2018. године чак 1,4 милијарде динара.

“То вам показује колико је напредовало то предузеће”, рекао је Стефановић поводом оптужби да је једна приватна фирма добијала оружје испод цене на штету тог предузећа.

Да је “Крушик” лоше радио, како би могао да оствари такву врсту пласмана и позитивног пословања, упитао је Стефановић и додао да је број запослених 2013. године био 1.264, а да их је данас 3.231.

“И поред повећања броја запослених, Крушик више новца уплаћује у буџет. Не да није било неких радњи које су противзаконите, већ се намерно пласира афера, док се чињенице избегавају”, рекао је министар.

Стефановић је додао да је мајка (Александра Обрадовића) који је изнео информације запослена у другој приватној фирми трговца оружјем и додао да би било интересантно да је прикупљао информације у то време док му је мајка била један од директора у Крушику.

“Мајка га је пре десет година запослила у сектору где је она била директор, па и његову невенчану супругу. Кад је она смењена он је почео да прикупља податке. Баш кад она добије отказ и сутрадан се запосли код приватног трговца наоружањем. Вероватно се нису познавали од раније”, прокоментарисао је Стефановић.

Стефановић је рекао да тужилац и суд треба да утврде да ли ту има неког дела и поручио да уколико нема "нека га ослободе (Обрадовића)".

 

 

Извор: Танјуг