Вести

Стефановић: Испитаћемо пријаву војног синдиката

Полиција ће испитати наводе кривичне пријаве војног синдиката у којој се један припадник Жандармерије доводи у везу са припадницима кримогене средине изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је, одговарајући на питања новинара, поручио и да, уколико је реч о медијским спекулацијама које треба да постигну одређени политички циљ, држава неће бити оружје за њихово постизање.

"Ако је било злоупотреба у вези са војском, то колеге из војне безбедности то истражују и ми немамо истрагу те врсте. Председник тог (војног) синдиката је рекао да политичаре треба сећи, бацати у контејнере и вешати на бандере. То је његов политички дискурс и очигледно има другачији начин схватања правде од оног који предвиђа закон", рекао је Стефановић.

Он је додао да МУП неће имати проблем да процесуира све оно што није у складу са законом и све што буде утврђено као неправилност.

"Све што је законито и што није предвиђено као казнена мера у Кривичном закону и Законику о кривичном поступку, нећемо процесуирати јер је то владавина права", рекао је Стефановић.

На питање да ли му је спорно стављање припадника Жандармерије у контекст са криминалцима, Стефановић је рекао да је прво потребно видети да ли за то постоје кредибилни докази.

"Треба да видимо природу тих контаката и онда да видимо шта даље предузети", рекао је Стефановић.

 

О распореду полиције неће одлучивати амбасаде

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да полиција чини све како би што ефикасније била осигурана безбедност и стабилност Србије, и поручио да о кретању припадника полиције у Србији неће одлучивати ниједан странац нити страна амбасада.

Одговарајући на питање новинара зашто је Жандармерија јесенас повучена из Копнене зоне безбедности, Стефановић је рекао да распоред јединица полиције зависе од стратешке одлуке која се доноси на највишем нивоу полиције и од стања безбедности у земљи.

"Када се донесе таква одлука, полиција ће бити померена и биће учињено све да се осигура безбедност и стабилност Србије. С тим Србија није имала проблем ни када су били терористички напади у Македонији и у Босни и Херцеговини", рекао је Стефановић.

Када је реч о Копненој зони безбедности, додао је министар, одлука се доноси на државном нивоу између полиције и војске, када се договара како која организациона јединица ради.

"Одлука се доноси на основу тога шта је најефективније за безбедност грађана Србије. А то што неки амбасадори сматрају да треба да одређују где се креће полиција, то није било могуће, није данас могуће, нити ће бити могуће у Србији", закључио је Стефановић.

 

 

 

извор: Танјуг