Вести

Стефановић: Искључена коалиција са ДС-ом

Само влада коју ће формирати Српска напредна странка, а предводити Александар Вучић, сигурна је гаранција спровођења реформи и бескомпромисне борбе противкорупције и криминала. На изборима се бира оваква влада или нека на чијем челу формално неће бити Мирослав Мишковић, али ће он бити тај који одлучује и повлачи конце. Овако Небојша Стефановић, потпредседник СНС-а, у интервјуу за„Политику”, објашњава шта значи напредњачка порука грађанима да на овимизборима бирају између СНС-а и тајкуна.

* Да нисте мало претерали са оваквом поруком?

- Мислим да су грађани све могли сами да виде, па и у овој кампањи. Много политичара из редова ДС-а, рекло је да је једини проблем Мирослава Мишковића то што је богат човек и да не виде ниједан други разлог за његово хапшење. Не сећам се да сам у периоду пре формирања садашње владе чуо ни Драгана Ђиласа, ни Драгана Шутановца, ни Бориса Тадића да имају било какав проблем ни са Мишковићем, ни са било којим другим тајкуном.

* Није ДС једина странка на изборима…

- Сматрам да постоји могућност да се удруже сви они који осећају да ће изгубити један део привилегија на које су навикли и у којима су уживали у претходном периоду. Сви су могли да виде како су, пре ове садашње владе, опљачкане компаније, спроведене лоповске приватизације и успостављани монополи, захваљујући спрези политичара и тајкуна. Да не помињем пљачкање банака давањем кредита без икаквог обезбеђења, које ми сад морамо да плаћамо.

* Ви сте били оштри према Драгану Марковићу Палми због изјаве о саслушању Бранка Лазаревића, што му је личило на „паковање” Дачићу. Да ли су у праву они који кажу да се не сме баш ништа рећи и мора ли тако оштро?

- Нема ничега претерано оштрог у томе што смо тражили да закон важи за све. Ми само тражимо да нико не проналази непостојеће разлоге и не измишља непостојеће мотиве за оно што се зове истрага у оквиру борбе против корупције и криминала. СНС не води истрагу, нити суди, то раде полиција, тужилаштво и судови, а ми тражимо само да нико не буде заштићен од истраге. Такође, инсистирамо на томе  да није кључна ствар када се нешто ради, већ да то буде урађено. Ја сам у реакцији поставио питање зашто то није урађено у прошлости, грађани имају право да то знају.

* Зар није могло да буде урађено у претходних годину и по дана, колико ради ова влада?

- Ми смо радили колико смо могли, а ни ми нисмо задовољни брзином којом су неке ствари рађене, али, бар, су неке урађене.

* Има ова држава и проблем „цурења” информација, па се у таблоидима објављују и стенограми из истрага?

- Нисам уредник ниједних новина, а што се мене тиче, ја сам против тога да се ствари из истрага објављују у медијима.

* Зар држава не треба да открије како информације „цуре”, јер тако како стижу у медије, стигле су, својевремено, и до Дарка Шарића, па је нарко-бос на време побегао?

- То је, наравно, недопустиво и такве ствари су још један разлог због којег СНС инсистира на темељним реформама у свим државним органима. Не сме се догађати да информације о истрагама и планираним акцијама стижу до криминалаца.

* Пошто се не поставља питање победника избора, уколико СНС добије 50 одсто гласова, што је ваш циљ, хоћете ли владати сами или ћете правити ширу коалицију?

- Не бавим се математичким прорачунима, нити знам колико ћемо гласова освојити. Нас у овом тренутку занима једино то да влада која буде формирана има велику подршку грађана и исто такву већину у парламенту, зато што само таква влада може брзо да донесе реформске законе, а до јуна, односно јула, треба да усвојимо 21 такав закон.

* Међу тим законима је и онај о раду, шта ту можемо да очекујемо, хоће ли ту бити она решења која су синдикати назвали робовласничким, којима је Ивица Дачић, како говори у кампањи, препрека, а који је, баш пред изборе окарактерисан као лош уз опаску да није било социјалног дијалога?

- Наравно да је међу законима чије је доношење неопходно и онај о раду и он ће бити донет уз озбиљан социјални дијалог у којем ће своје ставове изнети и послодавци и синдикати. Што се тиче нацрта закона о коме говорите, он никада није стигао ни до фазе предлога, није га ни влада разматрала, па не могу о њему ни да говорим.

* Које странке би вам биле прихватљиве за коалиционе партнере?

- Нисмо размишљали ни о једној коалицији, нити смо с неким о томе разговарали, а још мање некоме гарантовали да ћемо правити коалицију. Међутим, сада могу да кажем само то да је било каква коалиција са ДС-ом немогућа и потпуно искључена.

* Има много оних који вам се топло препоручују…

- Право да вам каже, око тога има много медијских спекулација. Ја видим да нас сви здушно нападају, неки прикривено, неки директно, али раде то ревносно нападајући, што странку, што Александра Вучића, пројекте које нудимо.

* Причало се да је СНС помогао Борису Тадићу око нове странке…

- То је потпуна бесмислица.

* Значи Тадић се, кроз своје изјаве, препоручује СНС-у, само зато што коалицију с вама види као једини начин да опет буде власт?

- Не видим како се то Тадић препоручује СНС-у, али видим да напада Александра Вучића.

* Па, мора некад мало и да вас нападне, а да ли би СНС ишао у коалицију с Тадићем, с обзиром на то да су га напредњаци до јуче оптуживали да је упропастио државу?

- Ниједног тренутка нисмо разматрали коалицију са Тадићем, нити са било којом другом странком.

* Стејт департмент је у свом извештају навео да у Србији постоје притисци на медије и да зато постоји велика аутоцензура?

- Заиста ништа не знам о притисцима на медије. Нити сам ја, нити је Александар Вучић, нити било ко из СНС-а звао никога из медија да питамо шта пишу или да тражимо нешто. Што се тиче аутоцензуре, то је до медија, уредника и новинара. Ипак, ја морам да подсетим на извештај Европске комисије, који је за нас изузетно значајан, јер хоћемо да будемо део ЕУ. У том извештају Европске комисије, стање у медијима је било врло позитивно оцењено, много позитивније него у време када је на власти био ДС и кад су медији били под директном цензорском палицом те странке, а не само под аутоцензуром.

* Тања Мишчевић, наш главни преговарач са ЕУ, изјавила је да Србија врло брзо мора да промени спољну и безбедносну политику, значи ли то да идемо према чланству у НАТО?

- Не. Што се СНС-а тиче, Србија је војно неутрална земља која сарађује и са Истоком и са Западом. Чланство у НАТО се уопште не поставља као питање.

Извор: "Политика"