Вести

Стефановић: Хрватској смета све што је у вези са Србијом

Потпредседник владе Небојша Стефановић изјавио је данас да Хрватској смета то што Србија економски јача и напредује и што то види и Европа и свет и што ни премијер Александар Вучић ни Република Србија, не дозвољавају гажење наших националних интереса, нити да будемо понижавани ни понижени.

Стефановић је рекао да, нажалост, говоримо о земљи у којој су спорне ћириличне табле и српске чоколадице, у којој представник националне мањине мора тако да се декларише на гласачком месту, да би добио листић за гласање, "дакле супротно свему ономе што Европа промовише као своје вредности".

Стефановић је навео да има више ствари које Хрватима заиста суштински сметају и код премијера Вучића и у ономе што Србија својим деловањем покушава да учини у заштити својих националих интереса.

Како је навео, смета им то што је, када је почео царински рат у септембру прошле године када су Хрвати без икаквог повода затворили границу за наше камионе, робу и потпуно погазили све споразуме које су потписали у Европи, и након мирноће од неколико дана, Србија одговорила реципрочним мерама, читава Европа признала да је Србија била у праву и остварила такву врсту дипломатске победе.

"Смета им то што премијер Вучић каже да Србија више никада неће дозволити Бљесак и Олују, да више никада неће дозволити убијање нашег народа, стараца, жена и деце, који су убијани само зато што су били Срби" подвукао је Стефановић.

Према његовим речима, смета им и то што се Србија јасно супротставила да Алојзије Степинац, "као неко ко је директно учествовао у промовисању усташког покрета, буде предложен да буде проглашен за свеца".

Смета им, додао је Стефановић, када Србија јасно и снажно стане у заштиту својих националних и економских интереса, када набавља нове авионе Миг 29, када набавља наоружање али не да би била агресор и било кога напала, већ управо да заштити своје небо и свој народ.

"Заборављају наше комшије из Хрватске да су они први започели набавком новог оружја, новим хеликоптерима, лансирним рампама за ракете са дометом од 300 километара", рекао је Стефановић.

Он је указао да смо само поставили јасно питање коме су намењене те ракете.

"Зашто набављате ракете таквог домета, ако не намеравате да покажете непријатељство према Србији", подсетио је Стефановић и додао:

"Када Србија одговори на то - нама се то замера и ставља на терет".

Према његовим речима, Хрватској смета и то што Србија економски јача и напредује, постиже све боље резултате и што то види и Европа и свет.

"Смета им што је Србија у нашем региону постала уважена држава која се труди да буде заиста оаза стабилности, да буде земља која је партнер у решавању свих криза, која промовише добре односе и то да се мора радити и зарадити да би људи живели боље", навео је Стефановић.

"Све ово указује као да Хрватска има неки комплекс од Србије", навео је потпредседник владе.

Због тих конкретних примера, где ни премијер ни Република Србија не дозвољавају гажење наших националних интереса, не дозвољавају да будемо понижавани ни понижени, Хрватска има проблем са Србијом, а не тобоже јер је Србија било шта лоше урадила, подвукао је Стефановић.

 

извор: Танјуг