Вести

СТЕФАНОВИЋ: ФОРМИРАЊЕ ТАКОЗВАНЕ ВОЈСКЕ КОСОВА ДЕСТАБИЛИШЕ РЕГИОН

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране др Небојша Стефановић изјавио је да нове најаве стварања такозване косовске војске и њеног појачавања у погледу опремања и финансирања доносе узнемирења, како у нашој јужној покрајини, тако и у целом региону, и позвао све међународне актере да упозоре привремене приштинске органе да не чине тако нешто.

"Већ смо имали прилике да у последњим месецима и годинама видимо да су такве активности углавном биле усмерене на угрожавање Срба на Косову и Метохији. Жао ми је што се Резолуција 1244 не примењује доследно и што сви актери не поштују чињеницу да она препознаје само КФОР као оружану силу која има легитимно право да се креће и може да постоји на Косову и Метохији", рекао је Стефановић.

Како је додао, најаве које долазе из Приштине да ће такозвана косовска војска појачавати своје напоре и фондове да би се опремала само говоре да се спремају за нову дестабилизацију.

"Ово је време да позовемо све међународне актере и Европску Унију и све чланице Савета безбедности Уједињених нација да упозоре приштинске органе да не чине тако нешто, јер су то претње и стабилности и безбедности у овом делу Европе. Србија, предвођена председником Вучићем, је та која се залаже за мир и за изградњу могућности да сви живимо нормално, али ћемо, наравно, на целој својој територији, укључујући и нашу јужну покрајину, штитити и захтевати поштовање међународног права и Резолуције 1244", рекао је Стефановић.

Како је истакао, за нас је веома важно да се Срби на Косову и Метохији осећају безбедно и сигурно, а то није била ситуација у претходном периоду.

"Најаве из Приштине које означавају угрожавање стабилности не могу донети ништа добро ниједном грађанину који живи на територији наше земље. Ми смо опредељени за мир и важно нам је да се одржи. Управо зато јачамо Војску Србије на начин да она увек буде сигурно средство одвраћања свакоме ко би могао да угрози безбедност Републике Србије, али, наравно, никада не угрожавајући било кога другога, као што то никада у својој историји нисмо ни радили", изјавио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг