Вести

СТЕФАНОВИЋ: АНДРЕЈ ВУЧИЋ НИЈЕ ИМАО НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА СЛУЧАЈЕМ "ЈОВАЊИЦА"

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да брат председника Александра Вучића, Андреј, није имао никакве везе са човеком из случаја "Јовањица", и да је његово наводно довођење у везу само служило да се упрља добра акција полиције.

Стефановић је истакао и да власник пољопривредног добра "Јовањица" Предраг Колувија, који је ухапшен због плантаже марихуане, није позвао ниједног министра, нити неког из власти.

Министар је рекао да ни он лично није познавао осумњиченог Предрага Колувију, нити да га је икада срео, чуо се с њим или руковао.

Стефановић је указао да су то све апсолутне измишљотине, да не постоји ниједан кредибилан доказ, и истакао да ће то тужилаштво показати.

"Говорили су да је први позив, други или шести тог дана упутио Андреју Вучићу. Ниједан позив није упућен Андреју Вучићу. Шест месеци уназад није било нити један позив њему. Нити га је Андреј Вучић звао, нити су се срели, или виђали", подвукао је Стефановић.

Стефановић је указао да је било људи који су одлазили на ово привредно добро, наводећи министра Александра Вулина, који је 2015. обишао то имање, али када се оно бавило узгојем органског парадајза.

"Много је спинова и лажи, а суштински је то служило само да се негативна слика баци на добру акцију полиције. Ова акција је резултат рада државе", нагласио је Стефановић.

На питање новинара како је могуће да је Колувија толико дуго имао фалсификовану полицијску исправу коју је показао приликом хапшења, Стефановић је рекао да се сада утврђују све околности.

"Ако је имао 2009. године и није је показивао нигде, могао је да је држи у џепу, то је питање за безбедносне органе од 2009. на овамо. Полиција је први пут када ју је искористио пред неким припадником МУП-а утврдила да се ради о фалсификату и привела човека и утврдила и постојање осталих кривичних дела што се тиче тога", навео је Стефановић.

Стефановић је додао да је држава урадила све што може да такве људе приведе закону и да их ухапси.

Стефановић је указао да полиција није излазила у јавност са информацијама о овом случају, јер је на тужилаштву да одлучи када се то ради, а и уједно како не би угрозила истрагу која је била у току.

Изнео је да је 13. новембра, приликом прегледа лица која су се налазила у возилу са светлосном и звучном сигнализацијом, која нема везе са полицијском или државном, већ је купљена мимо тога, пошто неки људи мисле да то могу да раде и набављају на дивље такву врсту опреме, откривена лажна полицијска легитимација.

"Заустављањем таквог возила показујемо озбиљност државе, да не значи да ако неко има ту сигнализацију да неће бити заустављен. Приликом претреса возача и сувозача пронађена је код Предрага Колувије фалсификована легитимација МУП-а, наводно издата 2009. године. Ова легитимација са бројем постоји код другог полицајца, који се налази у једној од ПУ у Крушевцу или Краљеву. Утврђено је да је скенирана или манипулисана са неком од легитимација, уклапане су слика и бројеви. То се дешавало у неком ранијем периоду, мислећи да то може 2009. Срећом полицајци су то добром акцијом прозрели, запленили, и ухапсили, а тим људима одређено је задржавање", објаснио је Стефановић.

Истог дана обавештен је тужилац Вишег тужилаштва у Сремској Митровици, који је издао налог за претрес станова.

Претреси су обављени од 14. до 19. новембра, а у Јовањици је пронађена лабораторија за производњу опојне дроге, 800 килограма суве дроге, и више хиљада стабљика сирове дроге, која је заплењена и која ће након сушења бити измерена како би се добила прецизна тежина наркотика рекао је Стефановић.

По добијању налога од тужиоца да се започну истражне радње, полиција, према његовим речима, није имала могућност да обавештава јавност о предузетим активностима.

"Пошто је било питање што министар није дошао да се слика. Нисам дошао ни раније да се сликам поред наркотика, јер то није мој задатак, већ да организујем подршку полицији да најбоље ради. Тужилац је тај који процењује у ком тренутку излазимо са информацијом у јавност. Ако имамо истрагу која на том имању траје, заплењена огромна количина наркотика, да ли би било нормално да обавештавамо јавност шта смо пронашли и тиме упозоримо могуће саучеснике", упитао је Стефановић додајући да су пронађени и пиштољ и револвер.

Стефановић је рекао да је полиција одлично обавила истрагу, дошла до сваког документа, обезбедила лице места, како ништа не би нестало, запленила све мобилне телефоне.

Све је, како истиче, урађено по закону, и поступало се по слову закона и налогу тужиоца.

Утврђено је, а то је ствар која ће се даље проверавати, јер истрага још траје, пословни однос који је Јовањица имала са привредним друштвом "Супериор" из Велике Плане, друштвом које је добило одобрење да се бави индустријским конопљем, рекао је Стефановић.

Том друштву је дато одобрење да користи једну парцелу у Старој Пазови.

Односи између два привредна друштва биће истражени, и на сваки детаљ истражни органи обраћају пажњу, рекао је Стефановић истичући да не постоји начин да било ко избегне правду.

 

На прелазу Прешево заплењено 7,8 кг хероина

Стефановић је изјавио да је ноћас наша гранична полиција на прелазу Прешево запленила 7,8 килограма хероина.

"Претходне ноћи је спроведена добра акција МУП-а. Припадници граничне полиције су на прелазу Прешево ухапсили албанског држављанина Л. Б. (29) и запленили 7,8 кг хероина, највероватније намењене за западну Европу. Ово је добра акција полиције пошто нису биле тако честе овако велике заплене", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је приликом претреса мерцедеса нађен хероин у 15 пакета и да је вероватно албански држављанин требало да га пренесе у Западну Европу.

Министар је похвалио рад професионалаца из полиције и истакао да су показали пожртвованост и професионалан однос у борби против наркотика.

Како је рекао, у претходне две године је заплењено по више од четири килограма наркотика, а ове године до 20. новембра МУП и тужилаштво су ухапсили и задржали 778 особа због кривичног дела за дистрибуцију наркотика.

"Скоро 9.000 кривичних пријава је поднето из области дроге, ту се ради о лицима која су приведена због поседовања, а одузето је до 25. новембра више од 6,2 тоне наркотика од чега је била рекордна заплена - више од 150 кг хероина. Такође, процесуирано је и разбијено 11 криминалних група", нагласио је Стефановић.

Захвалио је свима из полиције који су допринели да се пошаље снажна порука онима који се баве трговином наркотицима да не могу да прођу у Србији ни на који начин.

Ова велика заплена наркотика показује да се оперативни рад, праћење ситуације, као и све што се дешава у међународној сарадњи исплати, додајући да се такве акције дуго припремају, али дају резултате, те шаље сигнал да они који преносе хероин у и преко наше земље не могу то да раде.

Министар је истакао да је сутрашњи дан важан, јер ступа на снагу закон који ће бити снажна подршка у борби против нарко дилера, силоватеља, пошто ће измене Кривичног законика који је усвојила скупштина крајем маја олакшати примену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбедну Србију.

Омогућиће, како је нагласио, да сви монструми који убију дете, или учине тешко кривично дело добију одговарајућу казну, доживотну робију за убиство детета, и спречи да се таква врста кривичног дела поново почини.

Захвалио се Фондацији Игора Јурића која је помогла да овај закон види светлост дана и да убице деце буду кажњени најтежом казном.

Закон упућује и поруку нарко дилерима да се таква врста злочина не исплати, објаснио је Стефановић подсећајући да закон омогућава да се сви који се баве оваквом врстом криминала не буду олако процесуирани и кажњавани, па да се након кратког времена врате на улице.

"Други део закона се тиче иницијативе коју смо ми поднели, а зове се иницијатива „три ударца“, која ће омогућити да они који се определе да буду нарко дилери неће моћи да рачунају на условне или благе казне, већ тешке затворске казне. Закон омогућава значајно строжије кажњавање повратника, посебно дела везано за насиље и наркотике. Неће моћи да се ублажи казна свима који понове кривично дело. А и када га понове трећи пут казна ће морати да буде већа од половине максимално запрећене казне затвором. Код најтежих кривичних дела, убиства, силовања, обљубе повратницима ће се изрицати казне већ у другом чињењу кривичног дела која неће моћи да буде мања од половине максималне казне", објаснио је Стефановић.

Стефановић је истакао да неће бити благих казни, нити условних пуштања за обљубу над дететом.

Указао је да ће сада бити изрицане и тешке казне за убиство након насиља у породици, које је до сада третирано као блажи чин, а убудуће ће бити третирано као тешко убиство, рекао је Стефановић.

Што се нарко дилера тиче, запрећена је казна од 3 до 12 година, а од сутра, сви који се усуде да приђу деци, да то раде у близини или у школама, ангажују малолетнике да продају наркотике суочиће се са казнама од 5 до 15 година затвора, чиме се шаље снажна порука да држава неће немо да посматра и да се не исплати диловање наркотицима.

"Најстрожије ће се кажњавати сви они који се дрзну да се баве тим криминалом“, подвукао је Стефановић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк