Вести

СТЕФАНОВИЋ: АКО СЕ ВУЧИЋ ПОВУЧЕ, ИДЕМ И ЈА

За ћерку Нину тата Небојша "ради нешто слично као полицајац Владица који чува њену школу". Међу новогодишњим жељама потпредседника Владе Србије и првог човека МУП је и она да син Филип научи да каже - тата.

Ове делове из свог приватног живота Небојша Стефановић је изнео у Kомандном центру МУП-а у Београду, где прво стижу вести о свему што се дешава у престоници. Због времена које захтева његов посао, осмишљава различите начине како да деца добију татину пажњу и да не пропусти њихово детињство. На питање шта им је спремио Деда Мраз, рекао је:

- Филип је још мали и нема захтеве, а Нина је веома скромна. Ако некада буде читала ово, морам да кажем да сам се насмејао када сам прочитао њено писмо које ми је Деда Мраз накратко уступио. Пожелела је плишану играчку која њој значи.

* Kада помињемо децу, Србија је протеклих дана помно пратила драму отете девојчице Монике из Ниша. Kолико смо заправо безбедна земља ако имамо у виду и да је недавно у Београду покушано убиство из снајпера црногорског бизнисмена Даке Давидовића?

- Безбедна је. Наравно да није добро да се догоде такви случајеви, али ниједна земља није имуна на овакве догађаје. Србија јесте сигурно место за живот, а наш посао је да буде још безбеднија. Kада је реч о проналажењу мале Монике, хтео бих још једном да се захвалим припадницима МУП и свима који су учествовали у потрази. Пронашли смо девојчицу после вишедневне потраге по веома неприступачном терену и вратили је родитељима. Веома сам поносан због тога на полицију.

* Шта је највећи безбедносни изазов за земљу у наредној години? Да ли је то тињајући конфликт на Kосову и Метохији?

- Увек ме плаши неодговорност одређених људи у нашем окружењу, јер популизмом и лаким потезима који треба да донесу неки политички поен, могу да пренесу нестабилност. То је краткорочна и кратковида политика. Мислим да је председник Александар Вучић нашао најбољу меру односа и са комшијама и са великим силама, да не будемо ничији талац ни плен, а ни потрчко, као и да уједно знамо шта су наши стратешки интереси. Безбедност подразумева и јаку економију, као и стабилне односе у окружењу и на међународном плану. Kада говоримо у ужем смислу о безбедности, о оном што раде полиција и наше безбедносне службе, могу да кажем да постоји континуирана борба против криминала и корупције у којој имамо запажене резултате. За то добијамо признања и од међународних партнера. Зашто би добро мишљење имале и неке велике светске силе, попут, рецимо, Немачке, ако то заиста није тако. Ту су наравно и изазови миграција и потенцијалног тероризма, на којима озбиљно радимо већ неколико година.

* Kолика опасност вреба од повратка исламиста са ратишта у Сирији на KиМ?

- То је увек питање на које морамо да обраћамо пажњу и о томе разговарамо и са другим земљама. Тражимо моделе за дерадикализацију, али и за континуирано праћење повратника. На Kосово и Метохију се само у априлу ове године вратило њих 110. Приштина је дужна да их држи на оку да не почине неко терористичко дело, али и наше безбедносне службе пазе да се то не деси.

* Имате ли податке да је рад страних служби код нас у последње време интензивиран? Имали смо недавно аферу са руским шпијуном...

- Повећане су њихове активности у последње две или три године, не само у нашој земљи, већ у читавом региону. Покушавају да деловањем остваре своје интересе. Ми се боримо за то да је једини интерес који је важан - српски интерес. Не дозвољавамо да наши људи раде за било кога осим за своју земљу. Не можете бити лојални никоме другом осим Србији.

* Чије службе највише делују овде? Јавна је тајна да су Британци појачали агентурну мрежу, јер желе да остану присутни у региону и после "брегзита"... 

- Сви су интензивирали рад.

* Приближавају нам се и избори. Слажете ли се са идејом председника социјалиста Ивице Дачића да СНС и СПС буду на заједничкој листи?

- Прерано је да се о томе говори. СПС је коректан партнер, а да ли је то довољан разлог за једну листу - видећемо. Само снажан СНС може да буде гаранција да имамо Владу у којој ћемо учествовати. Имали смо ситуације у којима, да смо имали пет или шест посланика мање, било би питање да ли бисмо ми формирали Владу или сви други заједно, а ми као најјача странка били у опозицији. Kао члан СНС ја се борим за своју странку и за оно што она нуди грађанима Србије.

* Ваше партијске колеге Зорана Михајловић и Драган Шормаз отворено се противе заједничкој листи са СПС јер ће, како тврде, Дачић тако најлакше да сачува позиције...

- Kод нас у странци постоје демократске слободе и свако има право да каже шта год жели. Вучић је јасно рекао да би волео да се функционери из странке тако жестоко и јако упусте у одбрану сопствене странке и кажу све у лице, пре свега, онима који нападају СНС - Савезу за Србију и тајкунима чији су интереси погођени када смо ми дошли на власт, јер више не могу да краду.

* Шта вам говори одлука ОЕБС да пошаље пуну посматрачку мисију у Србију? Да ли би она била другачија да су у извештај међународне организације ушли и закони који су недавно промењени у склопу побољшања изборних услова?

- Била би иста, јер их ми редовно обавештавамо о свему. Предузели смо огроман број активности око матичних књига, бирачких спискова, законодавства, обука, огроман број људи ради да бисмо поправили изборне услове које су нам оставили садашњи опозиционари. Сада су изборни услови бољи него 2012. када смо ми победили. Тада нисам могао ни да сањам медијски простор какав опозиција сада има. Јако ретко смо били присутни на Јавном сервису осим у обавезним терминима. Рецимо, као председник београдског одбора странке сам на Студију Б, који је био под директном командом Ђиласа, за четири године гостовао само једном. Однос у медијима је неупоредив. Па ко је од новинара онда смео да пита Драгана Ђиласа, рецимо, о милионима које је стекао. Сада сви министри и председник одговарају на најтежа питања, и то је потпуно нормално. И када разговорам са људима из ОЕБС и ОДИХР, кажу да постоји напредак. Уверен сам и да ће током посматрачке мисије видети чист и добар изборни процес у ком ће се грађани Србије изјаснити какву будућност желе.

* Аргумент опозиције је, ипак, да су у једном "експрес лонцу" и да немају начин да се њихов глас чује те стога бојкотују институције и изборе...

- То је апсолутно нетачно. Погледајте само у последњих неколико месеци гостовања лидера Савеза за Србију и осталих представника опозиције на различитим телевизијама. РТС је пружио могућност свима да кажу шта год желе, чак и да вређају, износе лажи за ствари за које је доказано да су нетачне. То су људи који не желе да учествују у раду Скупштине, али уредно примају плату. Не желе да користе медиј који им је потпуно бесплатан и да буду у директном преносу седнице, него дођу у парламент и потуку се са људима. Ако су незадовољни што не могу да се туку са људима на јавним местима, па да се то преноси у директном преносу, онда је то друга ствар. Неки од њих су одбили да се појаве на појединим телевизијама. Ако им је логика да неће да се појављују да би могли да говоре како их нема на телевизијама, онда је то јефтина игра у којој желе да прикажу лошу слику о својој земљи, а сваки дан износе своје мишљење на различитим телевизијама, у недељницима, дневним новинама... На РТС увек имате извештаје о протестима опозиције, колики год да је био скуп. Не знам шта је потребно више да се учини, једино да се забрани Вучићу да говори, да ућуткају јединог директно изабраног функционера. То је логика: не можемо да победимо аргументима, него хајде да "победимо" тако што ћемо само ми да имамо простор у медијима. То смо видели за време власти Ђиласа.

* Многи из СНС готово свакодневно помињу Ђиласа. Ако га нападате да је уништио Београд и гурнуо га практично у банкрот, ако је, као што тврдите, крао на ТВ секундама, зашто никада није процесуиран?

- Ми говоримо колику је штету направио кад је био на власти. Имао је приватне компаније које су пословале са државним и са "Телекомом" и са РТС. А, то што је вешто манипулисао законом и поставио друге људе да буду носиоци одговорности, да сносе последице, да се против њих данас подижу оптужнице, то је друга ствар. Он је рекао да је пренео управљачка права на те људе и они сада одговарају. А, новац није завршавао на рачунима тих људи, него на Ђиласовом. Ако суд процени да су криви, они ће отићи у затвор, а он ће остати да ужива у стотинама милиона евра. Или, рецимо, како објаснити да је на тендеру за реконструкцију Булевара краља Александра узета другопласирана понуда за 650 милиона динара скупља него првопласирана?

* Вучић је најавио чистку у СНС. Верујете ли да ћете бити у саставу нове владе уколико напредњаци победе?

- Пре свега морају да се распишу избори и да неко победи. Затим, да добије поверење мандатара и странке. Многи људи су грешили у политици јер су желели да деле функције и пре гласања. Избори су далеко од расписивања и треба много да се ради у кампањи. Лично нисам оптерећен том темом. Нити сам рођен у министарској фотељи, нити ми је циљ да се у њој пензионишем. Циљ ми је да људи кажу да ли радимо на добар начин, да ли људи у МУП имају више возила, боље плате, да ли је криминал смањен... Ако су одговори негативни, немам шта да тражим овде. А, ако су позитивни, онда да видимо можемо ли боље. Није на мени да се препоручујем. Председник наше странке ће на основу поверења грађана одлучити ко може да ради даље.

* Председник је неколико пута рекао да има људи у СНС који не заслужују да задрже позиције. Најављују се и велики резови на локалном нивоу...

- Свакако да странка размишља и о томе. Веома је важно и за нас да грађанима покажемо одговорност на свим нивоима. Некада се одређени људи мало одметну од политике коју представља Вучић.

* Kо су ти људи?

- Не бих да будем судија. Могу страначки да судим само о људима из београдског одбора СНС чији сам председник. Нисам задовољан радом свих. Ни председник није увек задовољан нашим активностима. Kада буде председник процењивао шта смо радили, тада ћемо видети ко је радио и како.

* Протеклих недеља били сте дежурна мета опозиције због наводних афера. Да ли то може да снизи вредност ваших акција у самом СНС?

- Не обазирем се на то. Видео сам да се све своди на измишљотине и рекла-казала приче које немају везе са истином. Ако би се цео дан бавили демантовањем и одбраном, упали бисмо у замку из које не можемо да изађемо. Све институције су дале мишљења да у тим тврдњама нема истине. Не бих оцењивао свој рад, јер је бесмислено да то ја радим. Мој посао је да правим резултате. Ако се сутра појави неко са бољом енергијом, наравно да треба да дође до промена. Ако треба да се замени Небојша Стефановић, то неће бити проблем.

* Хоће ли, ипак, сва "бука" отежати Вучићу да вам евентуално повери државни задатак, иако за вас јавно говори да сте му један од најближих и најоданијих сарадника?

- То је ствар процене председника и потпуно разумем да некада нешто што није тачно може да вам направи штету. Разумео бих ако то буде предмет неких разговора између мене и њега. Мој посао је да се борим. Рођени сам борац и нисам неко ко одустаје. Ушао сам у политику због Вучића и све важније функције сам добио на његов предлог. И док он сматра да има смисла да радим ово, ја ћу да радим и да се заједно са њим борим. Скоро осам година сам у законодавној и извршној власти. Никада нисам размишљао да морам по сваку цену да будем ту где јесам. Нисам незадовољан, јер сам своје политичке амбиције остварио.

* Да ли су тачне тврдње опозиције да сте предводник једне струје у СНС?

- Припадник сам једне струје и то је струја Александра Вучића. Увек је била. Од деведесетих, па наовамо. Увек сам је бирао и када је требало да се потврди, у тешким тренуцима, потврдио сам је. Своју политичку будућност не видим мимо Вучића.

* Значи, ако се он повуче, ви нећете бити на функцији?

- Свакако нећу бити на било каквој функцији. Ни јавној, ни страначкој.

* Рекли сте да сте припадник једне струје. Значи ли то да у СНС постоји и друга?

- Не видим је. Рекао сам то као метафору. Наши противници ваљда због подела у својим редовима виде поделе и у СНС. Свакако да има различитих људи и нису сви једнако добри или вредни, али ми смо велика странка. Али управо је предност СНС што је под руководством Вучића успела да окупи највећи број различитих људи, који раде са истим циљем да Србији буде боље. Они који нису способни да тако раде, свакако ће временом отпасти. Уопште није важно како се та особа зове. Што се тиче унутрашњих подела, о томе много више причају они који прижељкују то. Разумем и зашто је тако. Нису задовољни снагом СНС и што на изборима добијамо огромну подршку, градимо школе, фабрике, путеве и показујемо да смо спремни да радимо. Kада се прича по кафанским кулоарима, онда изгледа као да подела има. Зато и кажем да постоји само једна струја, а ако неко себе види у другој струји има легитимно право да се кандидује на страначким изборима, па да видимо да ли ће добити подршку.

ГРАДИЋЕМО СТАНОВЕ ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ

* Могу ли припадници МУП у 2020. да се надају већим платама и хоће ли бити настављен пројекат јефтиних станова? Планирате ли и набавку опреме?

- Полиција је у 2019. забележила одличне резултате, пре свега у борби против нарко-дилера. Запленили смо рекордне 7,2 тоне наркотика и разбили 24 организоване криминалне групе. Уједно смо много труда и рада уложили у набавку нових возила и униформи, реновирање станица, а ове године су и два пута повећане плате запосленима у МУП. Наравно да ту нећемо стати и наставићемо и са изградњом станова, како бисмо људима који раде можда и најтежи посао у Србији омогућили што боље животне услове.

СТРАТЕГИЈА МИШИЋА УЗ РУСKИ "МЕТОД"

* Kоју сте књигу последњу прочитали?

- Последње две које сам прочитао су "Стубови земље" Kена Фолета и "Стратегија: вештина ратовања" Живојина Мишића. Волим историјске романе, заправо нешто што је историјска и војничка литература.

* Филм који сте одгледали?

- Више волим серије. Највећи утисак ми је оставила руска серија "Метод".

 

 

 

Извор: Новости