Вести

Станисављевић: Виши стандарди социјалне заштите у Београду

Отварањем новог простора Прихватилишта за децу у Улици Живка Давидовића подигли смо стандарде социјалнe заштитe у Београду, изјавила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Важно је постојање оваквих институција које су повезане са целокупним системом социјалне заштите и веома је битна координисана сарадња између свих служби. Свако дете у Прихватилишту ће добити најбољу могућу помоћ, подршку и трудићемо се да обезбедимо нову будућност тој деци. Ова услуга је омогућена деци до 18. године. У наредном периоду имаћемо нове, опремљене социјалне станове који ће бити намењани деци без родитељског старања која наврше 18 година. То ће овој деци бити велика подршка, а Град Београд већ им даје новчана средства када изађу из система социјалне заштите – истакла је Станисављевићева и додала да је то корак даље, како би им се обезбедила дуготрајнија подршка.

Према њеним речима, проналажење адекватног простора за децу из Прихватилишта трајало је јако дуго, они су се 21 годину налазили у неадекватном простору.

Када смо видели услове у којима деца бораве и да је то простор од 250 квадратних метара који није услован нити по стандардима за обављање социјалне заштите, схватили смо да ту нешто мора да се промени. Не можемо дозволити да двомилионски град има такво прихватилиште и да деца буду у таквим условима. Тако је то постао један од најважнијих пројеката када је у питању социјална заштита Града Београда. Тиме смо се бавили протекле три године и јуче је нова установа почела са радом у новом и лепом простору – нагласила је Наташа Станисављевић.

Јуче је обележена и 61. година рада Прихватилишта, навела је она, и подсетила да је 1958. године отворено прво прихватилиште. То је, казала је Станисављевићева, једна од првих установа и на простору бивше Југославије када је реч о збрињавању деце. 

Нама је било веома битно да у Прихватилишту буду најбољи могући услови јер Град Београд сада има установу каква не постоји у овом делу Европе. Сваки део те установе је опремљен по највишим стандардима, имамо 48 кревета, уместо 16 колико је некада било, и можемо да примимо сву децу којој је помоћ потребна. Имамо довољно простора, нову услугу Свратиште, а укупан капацитет установе је 78 деце – појаснила је секретарка.

Како је рекла, за реновирање и опремање објекта Град Београд је издвојио 129 милиона динара, а радови су трајали 11 месеци. 

Све што се налази у унутрашњости зграде прилагођено је деци, као и томе да се задовоље све њихове потребе, али и стандарди по питању безбедности. Велика захвалност тиму прихватилишта, вредним људима који су годинама радили у тешким условима и успевали да пруже помоћ сваком детету. Сада смо подигли и капацитет социјалних радника и социјалне заштите. За разлику од претходног простора, сада имамо канцеларију за пријем, медицински блок за превентивну прву помоћ, библиотеку, информатички кабинет, рекреативну салу, музички кабинет, двориште са игралиштем и дечјим садржајима, све што је потребно и прилагођено стандардима 21. века – истакла је Наташа Станисављевић.

Јуче је на смештају у Прихватилишту било 24 деце, навела је она, и додала да подаци о броју деце са улице варира из дана у дан. Кроз ово прихватилиште годишње прође између 400 и 600 деце, а за 61 годину, колико Прихватилиште постоји, готово 70.000 деце је прошло кроз ову институцију.

Сви смо задовољни, процес је јако дуго трајао, некада смо наилазили на препреке, али смо имали енергију јер смо знали да до овог циља морамо да стигнемо – рекла је Наташа Станисављевић и захвалила тиму Града Београда, комуналним службама града и свима који су били укључени у сређивање овог простора.

 
 
Извор: Beoinfo