Вести

Станисављевић: У Београду до јуче вакцинисано скоро 70 одсто грађана старијих од 65 година

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас за ТВ Пинк да је у Београду до јуче вакцинисано више од 559 хиљада грађана, а 388 хиљада је ревакцинисано.

Она је истакла да је Београд постигао такве резултате јер се није чекало да се грађани сами пријаве за вакцинацију.

"Били смо свесни да неки грађани по селима можда немају интернет, не знају како да се пријаве или нису чули да је потребно да се пријаве, јер у прошлости пријављивање није било потребно. Покренули смо и кол-центре у градским општинама како би грађани добили информације у вези са имунизацијом. Такође, одштампали смо пола милиона брошура, што значи да је сваки трећи пунолетни грађанин добио једну брошуру коју је радио Градски завод за јавно здравље, а путем којих се грађани могу информисати о томе како да се заштите од вируса и зашто је важна вакцинација. Осим тога, мобилни тимови су нам два месеца на теренима и обилазе села у којима се у сарадњи са Министарством здравља организују пунктови за вакцинацију. У Београду имамо више од 60 мобилних пунктова и захваљујући томе смо у протеклих месец дана вакцинисали 35 хиљада људи", рекла је Станисављевићева.

Говорећи о суграђанима старости од 65 до 74 године, истакла је да је у Београду вакцинисано скоро 70 одсто, односно 225 хиљада најстаријих суграђана.

"У групацији особа које имају више од 75 година стигли смо до 62 одсто. Најчешће су се на терену бирале „синофарм” вакцине, али највећа предност и заслуга наше земље јесте што су грађани у сваком тренутку могли да изаберу између четири светски признате вакцине. За разлику од других земаља у окружењу, вакцине нису само биле наручене него су и стигле у Србију и доступне су нашим грађанима. Београд је до овог степена имунизације стигао јер смо на дневном нивоу у координацији са Владом Републике Србије, као и са људима из Министарства здравља. Сваки дан се бавимо процесом имунизације у Београду јер нам је стало до људи и важно нам је да се што већи број људи вакцинише како бисмо се вратили нормалном животу", изјавила је Станисављевићева.

Она је истакла да постоји и велики одзив за вакцинацију у установама социјалне заштите у Београду.

"Вакцинисано је више од 2.300 запослених, али и корисника. Запосленима смо омогућили да једном недељно имају термин на Београдском сајму и тако смо успели да вакцинишемо већи број запослених. Покренули смо и вакцинацију у удружењима особа са инвалидитетом, скоро смо имали вакцинацију корисника Градске организације глувих, а омогућили смо и вакцинацију у дневним боравцима младих и одраслих са сметњама у развоју, где медицинско особље долази како би процес вакцинације корисницима био што безбеднији и комфорнији у окружењу на које су навикли", рекла је секретарка.

Она је нагласила да би вакцинација била успешна, она мора да буде доступна свима и на сваком месту.

"Најава модернизације Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, као и почетак производње вакцине „спутњик в” и „синофарм” у Србији за наше грађане значи стабилност и сигурност. Знамо да само неколико најразвијенијих земаља у свету производи вакцине, а у тој групи ће бити и Србија, и то захваљујући успешној политици председника Александра Вучића, пре свега јер је на време обезбедио вакцине, али и јер грађани Србије не морају да брину да ли ће и у каснијем периоду бити обезбеђене вакцине против вируса корона", закључила је Наташа Станисављевић.

 
 
 
 
 
 
Извор: Беоинфо