Вести

Станисављевић: Следимо принципе родне равноправности

Градски одборници усвојили су одлуку о прихватању „Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу“.

Секретарка за социјлану заштиту и чланица Савета за родну равноправност Града Београда Наташа Станисављевић је рекла да је ова Повеља намењена локалним и регионалним управама Европе, које се њеним потписивањем, јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

Савет за родну равноправност града Београда је на седници 12. октобра 2017. године предложио да се Град Београд прикључи градовима који су Повељу до сада усвојили. Улога локалних и регионалних управа у промоцији родне равноправности је утврђена Светском декларацијом Међународног савеза локалних власти о „женама у локалној управи“ која је усвојена 1998. године. Потписнице се обавезују да се повежу са свим релевантним институцијама, организацијама у својој земљи како би на најбољи начин промовисали најбоље праксе у погледу родне равноправности. У Србији је више од 50 општина усвојило овај међународни стратешки документ. Преко 130 градова има основан механизам, као и град Београд, задужен за питање родне равноправности – објаснила је она.

Према речима Наташе Станисављевић усвајањем Повеље град Београд, као локлана самоуправа сврстава се у ред одговорних градова који промовишу родну равноправност на својој територији.

Наша је обавеза да у наредне две године израдимо акциони план, који ће одредити приоритете, активности и средства за његово спровођење – навела је Наташа Станисављевић.

 

Извор: Беоинфо