Вести

Станисављевић: Подршка Града Београда особама са аутизмом

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је обележавању Светског дана свесности о аутизму под слоганом „Срушимо баријере за аутизам заједно” у Дечјем културном центру Београда. Тим поводом приређенe су изложба ликовних радова особа са аутизмом, интерактивне радионице и музички програм. 

Градска секретарка је подсетила да се одговорност друштва огледа у односу према најмлађима, најстаријима и особама којима је та помоћ потребна. 

Наша је обавеза да скренемо пажњу са каквим се проблемима сусрећу особе са аутизмом и њихове породице, и шта је то што као друштво можемо да урадимо да им помогнемо – истакла је Станисављевићева.  

Она је подсетила је да је Град Београд у последње четири године увео нове услуге социјалне заштите као што је лични пратилац за децу са сметњама у развоју, а чију услугу користе и деца са аутизмом. Такође је додала да се ради санација и реконструкција дневних боравака за особе са инвалидитетом, међу којима су и два дневна боравка намењена за особе са аутизмом. 

Отворен је недавно Дневни боравак у Овчи, очекује се и отварање првог дневног боравка у Сопоту чиме су укинуте листе чекања. Такође, Град Београд од ове године уводи нову услугу – Предах плус, којом је предвиђено истовремено пружање услуге за 50 корисника, међу којима су и особе са аутизмом – закључила је градска секретарка. 

Предсеник Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом Мирко Гојић захвалио је Граду Београду и ресорном секретаријату на помоћи, али и додао да је потребно још много посла како би се особе са аутизмом и њихове породице осећале сигурно. 

На манифестацији су учествовали Миња Субота, Бојана Стаменов, Ђура и Морнари, као и Дечји хор „Чаролија”. 

 
 
Извор: beoinfo