Вести

Станисављевић: Обележен Светски дан хране

Поводом Светског дана хране који се обележава данас, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишла је један од пунктова Народне кухиње на територији општине Врачар.  

Она је том приликом подсетила да Град Београд обезбеђивањем услова за остваривање различитих права и услуга, дефинисаних Одлуком о правима и услугама из области социјалне заштите, пружа могућност да лице које се налази у стању социјалне потребе може истовремено бити корисник више права и услуга из области социјалне заштите, чиме се подиже ниво његове социјалне сигурности.

Управо та чињеница, како је рекла, одређује политику града према суграђанима којима је помоћ и подршка потребна.  

Према њеним речима, Секретаријат за социјалну заштиту обезбеђује услугу припреме и дистрибуције оброка социјално и материјално угроженим корисницима на територији града.  

Тренутно се обезбеђује 11.833 хиљаде бесплатних оброка за најсиромашније суграђане у свих 17 градских општина на 53 дистрибутивна пункта народних кухиња, који су територијално распоређени тако да су доступни и одговарају највећем броју корисника права. На месечном нивоу, из градског буџета за ову намену издваја се око 60 милиона динара – прецизирала је Станисављевићева.

Она је додала да Секретаријат за социјалну заштиту континуирано прати и контролише санитарно-хигијенске услове објеката – пунктова у којима се врши расподела оброка и у сарадњи са градским општинама, као и путем донација друштвено одговорних компанија интензивира активности на обнављању оних пунктова народних кухиња на којима је установљена потреба.  

У протекле три године обновљена су 24 објекта на којима се врши подела бесплатних оброка, отворени су нови пунктови у насељима Болеч, Мислођин и на територији општине Земун – истакла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Корисници права на бесплатан оброк радним данима добијају топли оброк, док се четвртком и петком уз топли оброк дистрибуирају суви оброци за суботу и недељу, такозвани „ланч пакети”. Они се деле и за дане празника. На захтев Секретаријата за социјалну заштиту, јеловник сачињава Градски завод за јавно здравље Београд. Такође, овај завод, са којим Секретаријат за социјалну заштиту има закључен уговор, врши редовну санитарно-хигијенску контролу исправности оброка, објеката, опреме и лица ангажованих на припреми и дистрибуцији оброка, као и прописаних нутритивних вредности оброка, минимум два до три пута недељно.

Право на бесплатан оброк, у складу са градском Одлуком о правима и услугама социјалне заштите, користе појединици или породице који су уједно и корисници права на новчану социјалну помоћ или лица чији приходи по члану домаћинства не прелазе 50 одсто минималне зараде и лица која су стара и изнемогла и чији сродници не могу ову помоћ да им пруже. Такође, право на бесплатан оброк имају и породице чији члан остварује право на туђу негу и помоћ. Свако лице које се налази у стању социјалне потребе може да се обрати Градском центру за социјални рад, у којем ће моћи да поднесе захтев и оствари сва своја права и услуге у складу са Одлуком о правима и услугама социјалне заштите.

 
 
Извор: beoinfo