Вести

Станисављевић: Обележен Међународни дан слепих

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је данас поводом Међународног дана слепих Градску организацију слепих Београда, где је са представницима Секретаријата за саобраћај и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовала пригодном уметничком програму. 

Она је истакла да је важно напоменути да је у претходне четири године Град Београд новчано подржао ову градску организацију са више од 13,4 милиона динара. 

Успели смо да прилагодимо град особама са инвалидитетом и у овом тренутку имамо уређене 132 саобраћајнице са преко 600 семафора који имају звучну сигнализацију, као и тактилне плоче на девет локација и блистер траке испред пешачких прелаза на пет раскрсница – рекла је Станисављевићева и додала да посебно истиче добру интеракцију између града и организације, тако да се може ефикасно одговорити на потребе слепих и слабовидих.

Наташа Станисављевић је подсетила да је пре две године покренут успешан пројекат персоналних асистената, чије услуге тренутно користи 20 особа. 

Обележавање Дана слепих има за циљ истицање проблема слепих и слабовидих особа, којима је самостално кретање један од кључних проблема због чега прилагођавамо услуге социјалне заштите и градски саобраћај, нарочито пешачке прелазе. То је наш посао, да решимо проблеме који су затечени и да вам овај град учинимо приступачнијим – рекла је она. 

Секретарка је подсетила да у Београду има скоро 2.000 слепих и слабовидих о којима брине Градска организација слепих. 

Желимо да следећи пут када се сретнемо разговарамо о томе шта је урађено и направимо план за даље, тако да Београд буде системски уређен за особе са инвалидитетом – рекла је Станисављевићева и подсетила да је Београд међу првим градовима у Србији који је основао Савет за положај особа са инвалидитетом, чији је председник градоначелник.

Председник Градске организације слепих Београда Никола Ђорђевић захвалио је граду и министарству на помоћи да се у 17 општина инсталира 509 звучних уређаја на семафоре, као и на безбеднијем саобраћају за слепе и слабовиде. 

Обележавање Међународног дана слепих настављено је такмичењем у самосталном кретању у Школи за ученике оштећенг вида „Вељко Рамадановић” у Земуну. 

 
 
Извор: beoinfo