Вести

Станисављевић: Обележавање Међународног месеца борбе против карцинома

Октобар се обележава као Међународни месец борбе против рака дојке широм света, како би се скренула пажња на високу распрострањеност овог обољења. 

Циљ је да се подигне свест, пре свега опште јавности, али поготовo жена о значају превенције и раног откривања болести, што значајно повећава шансе за трајно излечење.

Тренутно не постоји довољно знања о узроцима настанка рака дојке, тако да рано откривање болести остаје камен темељац контроле рака дојке. Зато желим да апелујем на све жене да обављају редовне и превентивне прегледе – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. 

Она је најавила да се поводом тога у суботу, 13. октобра, од 8 до 16 часова организују у домовима здравља Звездара, Врачар и Младеновац превентивни прегледи за све заинтересоване суграђанке.

Овим путем желим да позовем што више Београђанки да се одазову позиву и дођу у ова три дома здравља како би обавиле прегледе и на тај начин показале да воде рачуна о себи и свом здрављу – закључила је Станисављевићева. 

Подсекретар за здравство Александар Стефоски истакао је да се промотивне активности и превентивни прегледи спроводе током целе године, поготово у октобру, како би се шира јавност упознала са овим проблемом. 

Наставићемо и убудуће са праксом бесплатних прегледа и контрола за све заинтересоване жене, о чему ћете накнадно бити обавештени – рекао је Стефоски. 

Град Београд ће наставити да, уз коришћење свих расположивих ресурса као што су здравствени системи, невладине организације, удружења, медији и други, помаже у раном откривању болести ради смањења оболевања и умирања од карцинома дојке.

Више од 90 одсто жена обелелих од ове болести може се излечити откривањем рака дојке у раној фази, јер се тако ствара могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је спасити пуно живот, али и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена. 

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. 

Поражавајућа чињеница јесте да једна од осам жена током свог живота оболи од рака дојке и зато је непходно да жене буду свесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и здрав начин живот – избегавање стреса, здрава исхрана и бављење физичким активностима.

 
 
Извор: beoinfo