Вести

Станисављевић: Имамо активан однос према социјалној политици

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас отварању „Фестивала социјалне заштите” у хотелу „М”. На овој манифестацији, коју је уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту организовало Удружење за псиохосоцијалну подршку деци, омладини и инвалидним особама, представиле су се градске институције социјалне заштите, невладине организације, као и сами корисници који су кроз радионице и изложбе радова показали своју креативност.

Наташа Станисављевић је истакла да Град Београд увек има активан однос према социјалној политици и креирању нових права и услуга социјалне заштите. 

– Све нове услуге, укључујући и оне које планирамо да покренемо, нашим корисницима треба да омогуће бољи и квалитетнији живот. Зато је и организован овај фестивал, јер желимо да покажемо сав потенцијал социјалне заштите Града Београда. Данас су овде корисници, институције, невладин сектор и на овај начин желимо да подстакнемо њихову сарадњу и омогућимо размену искустава јер само тако можемо доћи до нових права и услуга у области социјалне заштите – казала је Наташа Станисављевић.

Поред представљања институција и радионица њихових корисника, у радном делу фестивала организован је и стручни скуп где ће свако од учесника говорити о својим искуствима и дати иницијативе за даље унапређење система социјалне заштите. 

– Желимо да сазнамо шта је то ново што бисмо могли да уградимо у систем права социјалне заштите. У Београду данас имамо око 100.000 корисника одређених права и услуга, било да су у питању корисници породично-правне заштите, они којима је потребна материјална помоћ и подршка, особе са инвалидитетом, старији суграђани, деца са посебним потребама или нека друга категорија. Ми смо ти који морамо да осмислимо и пружимо такав систем чија ће битна карактеристика бити стабилност. Зато су основе наше социјалне политике исплаћивање права без кашњења и умањења, а поред њих смо за протекле три године успели да успоставимо и нове системе услуга. Ту се не заустављамо, већ и наредних година настојаћемо да пружимо нове пакете услуга како бисмо помогли онима којима је таква помоћ најпотребнија – истакла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Овај фестивал представља програм Удружења за псиохосоцијалну подршку деци, омладини и инвалидним особама а подржан је од Секретаријата за социјалну заштиту на јавном конкурсу за финансирање развојних програма удружења из области социјалне заштите на територији Београда у 2017. години, за шта су опредељена укупна средства од 784.500 динара.

Према статистици Градског центра за социјални рад у Београду су пријављене 12.642 особе са инвалидитетом, од чега су 2.321 дете, 979 младих, 6.820 одраслих и 2.522 старих. Услугу персоналне асистенције користи 50 лица, а услуге личног пратиоца 330 деце. Према подацима, право на бесплатан оброк користе тренутно 12.233 лица.

 

Извор: Беоинфо