Вести

Станисављевић: И у 2022. години приоритет брига о онима којима је помоћ најпотребнија

Град Београд је увек ту да брине о онима којима је помоћ потребна, увек смо присутни на терену и увек правовремено реагујемо, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

Она је казала да је, уз рад стручних служби, помоћ грађана увек значајна и апеловала на суграђане да уколико током хладног таласа примете особу којој је помоћ неопходна, о томе обавесте надлежне.

– Ако желите некоме да помогнете и на улици видите некога коме је помоћ потребна, треба да позовете полицију, комуналну милицију, хитну помоћ или центар за социјални рад. Исто се односи и на случајеве насиља у породици. Обезбедили смо све што је потребно како би се неком мушкарцу, жени или детету спасао живот. Пријава професионалцима је веома важна – ми се овим послом бавимо 365 дана у години – истакла је Станисављевићева.

Она је подсетила да се у 2022. годину улази са повећаним давањем за породиље, жене које добију прво, друго или треће дете.

– Никада већа давања у нашој земљи нису била када је у питању брига о породици, што је реализовано на иницијативу председника Александра Вучића. Од 1. јануара ове мере ступају на снагу, родитељски додатак, уместо 100.000, биће 300.000 динара, за друго дете породиље већ имају право на 10.000 динара наредна 24 месеца, а сада додатно још 10.000. Када је реч о трећем детету, породиље имају право на 10.000 динара у наредних десет година, а сада једнократно још 100.000 динара. За четврто дете уводимо у 2022. години једнократну исплату од 50.000 динара, на то се додају и сва републичка права које породиље имају. Свако право се исплаћује у дан, на време и без кашњења. Обезбедили смо за 2022. годину 470 милиона динара, а ове године је завршена исплата за свих 15.600 породиља у Београду у износу од 417 милиона динара – рекла је секретарка за социјалну заштиту.

Станисављевићева је истакла да је правац социјалне политике у наредној години усмерен ка бризи о породиљама и најмлађима, као и даљем развоју установа социјалне заштите.

– Имамо веома добру сарадњу са градским општинама на свим пројектима и не би било реализације великих пројекта да нема тако добре сарадње. Тако смо заједно са Општином Земун ушли у пројекат изградње дневног боравка за децу са сметњама у развоју и дошли до урбанистичког пројекта, а за почетак изградње су издвојена средства. Општина Сурчин је такође издвојила локацију за те намене. На општини Чукарица је обезбеђен и клуб за пензионере у Железнику, реновирали смо тамошњи центар за социјални рад, а на Старом граду смо реновирали дневни боравак за децу са сметњама у развоју. Зато је веома важна међусобна сарадња општина, Града и Републике, јер тако можемо најбоље да помогнемо грађанима. Наредне године реновираћемо и градски центар за социјални рад у Младеновцу, два клуба за пензионере на Новом Београду, отворити нови клуба за пензионере на општини Раковица. Дакле, и у наредној години бринућемо о најугроженијим суграђанима, а буџет за те намене је обезбеђен и увећан за пет одсто у односу на претходну годину, тако да ће све наше планиране активности бити на најбољи начин спроведене – истакла је Наташа Станисављевић.

 

Извор: БеоИнфо