Вести

Станисављевић: Град Београд организовао вакцинацију глувих и наглувих особа

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је данас Дом здравља „Врачар” у коме почењe вакцинација глувих и наглувих особа.

Она је нагласила да је Град Београд омогућио посебне термине за вакцинацију за удружења особа са инвалидитетом.

"Данас је организована прва вакцинација глувих и наглувих особа. Удружења су могли изабрати да ли ће се вакцинација обавити у домовима здравља или у просторијама удружења. Ова вакцинација је организована захваљујући сарадњи са општином Вrачар, Дому здравља „Врачар” који је омогућио овај термин, али и тумачима знаковног језика. Данас се вакцинишу 24 особе које на располагању имају Спутњик В, Синофарм као и Фајзерову вакцину. Ово није једини термин за вакцинацију, те ће и у току следеће недеље бити организовани термини како за Градску организацију глувих, тако и за друга удружења", рекла је Станисављевић.

Она је истакла да у Београду живи око четири хиљада глувих и наглувих особа, док Градска организација глувих броји око хиљаду чланова. 

"Организовали смо ову вакцинацију како би се у потпуности изашло у сусрет свим особама са инвалидитетом. Пре свега знамо да глуве и наглуве особе имају баријеру у самој комуникацији зато је било важно да се уз тумача за знаковни језик, организује ова вакцинација. На тај начин они могу да успоставе комуникацију са лекарима али и да се информишу о вакцинама и процесу имунизације", рекла је Станисављевић.

Директор Дома здравља „Врачар”  Мирослав Дмитровић изјавио је да су се за сада пријавиле 24 глувих и наглувих особа, а вакцинација ће се спроводити од 9 до 11 часова. Задовољни смо одзивом свих грађана  Врачара и вакцинација иде у добром смеру. 

Догађају је присуствовао и председник општине Врачар Милан Недељковић.

 

У три општине вакцинисано више од 50 одсто пунолетних

У три београдске општине против вируса корона вакцинисано је више од 50 одсто пунолетних грађана, а у две општине вакцину је примило више од 80 одсто старијих од 75 година, изјавила је данас градска секретарка Наташа Станисављевић.

Она је презицирала да је у општини Стари град вакцинисано 56 одсто пунолетних грађана, у општини Савски венац 54 одсто, а у општини Врачар 52 одсто.

"У општини Нови Београд је 48 одсто вакцинисаних што је значајно, јер у тој општини живи велики број пунолетних грађана", рекла је Станисављевић за Танјуг.

Додала је да је у општинама Стари град и Савски венац вакцинисано више од 80 одсто старијих од 75 година, док је у три општине - Стари град, Савски венац и Врачар вакцинисано више од 70 одсто грађана од 65 до 74 година.

Станисављевић је истакла да је веома важно да се настави вакцинација на мобилним пунктовима у Београду како би се достигао висок степен вакцинације и у свим приградским општинама.

"Зато су на време обезбеђене вакцине и зато се имунизација спроводи на свим мобилним пунктовима како би и грађанима Лазаревца, Обреновца, Сопота, Барајева, Сурчина била доступна вакцина као што је грађанима у централним градским општинама", рекла је Станисављевић.

Додала је да је на више од 52 мобилна пункта на територији Београда до сада вакцинисано укупно око 30.000 грађана.

 

 

 

Извор: Беоинфо