Вести

Србиjа и Хрватска заjедно против природних непогода и других катастрофа

Mинистри унутрашњих послова Србиjе и Хрватске, Небоjша Стефановић и Ранко Oстоjић, потписали су данас Споразум о сарадњи две земље у заштити од природних и других катастрофа, за коjи су оценили да пружа нови институционални оквир да полициjе две земље успоставе jош бољу сарадњу у тоj области. 

"Наша сарадња jе веома добра, а оваj споразум jе нови институционални оквир да две полициjе jош боље сарађуjу", рекао jе Стефановић на заjедничкоj конференциjи за новинаре са хрватским колегом у Палати "Србиjа". 

Oн jе оценио да оваj споразум омогућуjе да се заjеднички дефинишу одређене акциjе и потребе како би се уз што мања издваjања финансиjских средстава постигла што већа ефикасност и корист за грађане. 

Стефановић jе изразио захвалност за помоћ коjу jе Хрватска упутила Србиjи за време поплава у маjу и подсетио да jе и сама била под ударом поплавног таласа.

"Помоћ специjалних jединица хрватског MУП-а jе нама била веома драгоцена и као држава смо захвални тим људима што су дошли и радили "раме уз раме" са нашим спасиоцима", истакао jе министар. 

Стефановић jе оценио да, с обзиром да регион Балкана све више погађаjу разне природне катастрофе, попут земљотреса, поплава и пожара, то захтева да полициjе две земље jош активниjе и боље сарађуjу како би се заштитиле од природних непогода. 

Хрватски министар jе рекао да jе његова земља као чланица EУ спремна да помогне Србиjи у испуњавању стандарда за улазак у Униjу, а коjи се тичу преговарачког поглавља 23 и 24 коjа се односе на правосуђе, безбедност и људска права.

"Oваj наш билатерални споразум jе требало давно потписати", рекао jе Oстоjић и додао да су недавне поплаве то и показале.

 

Oн jе напоменуо да се на терену, пак, показало да ниjедан папир не може да замени људскост, помоћ и спремност на солидарност са своjим суседима у тешким тренуцима. 

Хрватски министар jе истакао да jе од великог значаjа да се у будућности настави сарадња у овоj области за коjу jе навео да jе пођеднако битна и за Хрватску и за Србиjу. 

Стефановић jе оценио да полициjа Србиjе са колегама у Хрватскоj има "веома добру сарадњу" и подсетио да се на годишњем нивоу путем Центра за обавештавање размени скоро 3.000 информациjа или готово 10 информациjа дневно у вези различитих облика криминалитета на териториjи две земље. 

Двоjица министара су разговарала и о другим важним питањима, као што jе заjедничка борба против организованог криминала за коjи jе Стефановић нагласио да "не познаjе границе". 

Било jе речи и о томе да гранична и криминалистичка полициjа две земље унапреде у будућности сарадњу, а као пример добре сарадње српски министар jе навео активности хрватске и српске полициjе на граничном прелазу Баjаково.