Вести

Селаковић: Штрајк адвоката исполитизован

Министар правде Никола Селаковић упозорио је да адвокати штрајком паралишу државу и правосуђе и да кроз адвокатске коморе уцењују колеге које желе да раде, као и да се међу најгласнијима у штрајку налазе они који заступају поједине окривљене који су у жижи српске јавности.

Селаковић је рекао и да, уцењивањем државе и блокирањем рада правосуђа, адвокати крше закон и наносе штету грађанима, на шта ће влада умети да одговори аргументима.

Објашњавајући на шта је мислио када је рекао да је штрајк адвоката исполитизован, Селаковић је рекао:

"Неке ствари су исувише очигледне да би биле случајне. Имате ситуацију да је и летос, а и сада, штрајк адвоката покренут у тренутку када нас је неколико дана делило од наставка кривичних поступака који су у фокусу пажње целе српске јавности, а који се воде пред посебним одељењем Вишег суда у Београду".

"Међу најгласнијима у штрајку се налазе људи који заступају поједине окривљене у овим поступцима. На пример, случајеви Азотара, Агробанка, путарска предузећа, у коме је један од окривљених и Мирослав Мишковић", навео је Селаковић.

Министар правде је рекао да ће, у наредна два дана, Адвокатска комора Србије морати да повуче акт којим забрањује адвокатима који то желе да раде, иначе ће влада обуставити примену и предложити Уставном суду оцену уставности и законитости тог акта.

Селаковић је оценио да је побуна против Закона о јавним бележницима, који је донет још 2011. године, покушај уцене државе, као и да ће од протеста адвоката имати шетету и држава и грађани, а највише српска адвокатура.

Он је рекао да су адвокати у претходним политичким структурама користили свој утицај да себи обезбеде привилегован статус, али да ова влада "не хаје за те договоре".

"Ако се уцене наставе, држава ће предложити измену Закона о парничком поступку, вратићемо стару одредбу да странку може да заступа и онај ко није адвокат", поручио је Селаковић.