Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ СТУБ ОЧУВАЊА СТАБИЛНОСТИ И МИРА

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да још није познат датум његове посете Москви, а да ће разговори са немачким канцеларом Олафом Шолцом, током предстојеће посете Београду, бити тешки али битни за стабилност и европски пут Србије.

"Прихватио сам позив за посету Москви, не могу да кажем када ће доћи до реализације. Договара се датум, а теме ће сигурно бити важне за Србију", рекао је Селаковић.

Селаковић је приметио да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров данас у званичној посети Турској, која је и земља НАТО и земља кандидат за ЕУ.

"Видећете да нико неће говорити у иностраној јавности о овоме што се догодило у Србији око забране прелета. Овде је очигледно био неки други проблем", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Србија посвећена дијалогу, који је, истиче, лековит и може да доведе до решавања проблема.

"Самостална смо и независна држава, која је посвећена дијалогу са свима, нарочито са пријатељима", рекао је шеф српске дипломатије.

Интересовање светских медија за на крају отказану посету Лаврова, Селаковић је оценио као могућу припрему да се у западном делу јавности у потпуности оцрни Србија.

Селаковић је рекао да је посета савезног канцелара Немачке Олафа Шолца итекако важна, јер је Немачка највећи инвеститор и појединачни донатор у Србији.

Рекао је да о немачкој економској снази и повезаности са Србијом говори да је размена премашила шест милијарди евра и да немачке компаније овде запошљавају 77.000 радника.

"Поруке које ћемо чути нису ни лепе ни лаке. Важно да их чујемо и да се разговара. Нисмо у прилици у разговору са Немачком да бирамо", рекао је Селаковић и подсетио да тако велика земља свој спољнополитички курс не мења лако.

Нагласио је да је Србија показала да је стуб очувања стабилности и мира у овом делу Европе.

"То је немачка привреда итекако препознала. Улагања је доказ да је овде сигурно, а затим и профитабилно улагати капитал. Од суштинске важности су разговори са Немачком и врста успеха у разговорима, јер то Србији доноси одређену врсту услова за напредовање на европском путу", рекао је Селаковић.

Истакао је да очекује значајне теме приликом посете Шолца, не само за Србију, него и о наставку европског пута Западног Балкана.

"Посвећеност ЕУ се не доводи у питање, то је пут за очување мира и стабилности у региону", рекао је Селаковић.

Селаковић је поручио да је, да би се припремили за зиму која ће бити тешка, важно да сачувамо мир, да имамо озбиљан ниво политичке стабилности у земљи.

"Важно је да у период кризе уђемо као озбиљни, одговорни, добро организовани. То и радимо кроз контакте са страним високим званичницима, регионално повезивање кроз Отворени Балкан. Све у функцији циља да обезбедимо што је могуће мање штетан пролазак Србије кроз период кризе", рекао је Селаковић.

 

Отворени Балкан постаје привлачан због резултата које даје

Важно је да Отворени Балкан функционише, почиње да даје прве резултате и постаје привлачан због тога, рекао је Никола Селаковић

Селаковић је истакао да је важно јачање Отвореног Балкана кроз слободу кретања људи, услуга, роба и капитала, и додао да се кроз отварање повезују Србија, Албанија и Северна Македонија.

Према његовим речима, кроз економско повезивање повећава се и снага укључених земаља, па се и отвореније разговара о политичким питањима.

Навео је да у условима повезаности никоме неће одговарати нестабилност и мањак безбедности у овом делу Европе.

"Зато смо увек за Отворени Балкан, и да прихватимо и оне који су спремни да се укључе", рекао је Селаковић.

Навео је да кроз Отворени Балкан озбиљни политичари траже оно што може да нас споји, те да та иницијатива на томе почива, на ономе што је свима заједничко.

Шеф српске дипломатије је рекао да ће тако земље успети да се боље међусобно разумеју, чак и када се не слажу око неких питања.

Селаковић је истакао да је такав приступ бављена политиком увео Александар Вучић и да то обезбеђује мир, стабилност, економски развој и будућност.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк