Вести

СЕЛАКОВИЋ: СИСТЕМСКИМ ПРИСТУПОМ СТВАРАМО СРБИЈУ БЕЗ БАРИЈЕРА

Поводом обележавања Недеље жена са инвалидитетом, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетили су Oпштину Рума.

Том приликом Селаковић је посетио Спортски центар Рума у коме је, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, постављена електрична платформа и фиксна челична рампа, чиме је решен проблем приступачности овог објекта, који није био доступан особама са инвалидитетом 30 година.

Обезбеђивањем несметаног приступа Спортској хали у Руми створени су услови за учешће свих грађана у спортским дешавањима и испуњени предуслови да се особе са инвалидитетом баве спортом, посебно жене које су доказале да не постоје препреке које не могу да превазиђу и које остварују изузетне резултате у многим спортским дисциплинама, истакао је том приликом Селаковић.

Селаковић је нагласио да само системским приступом стварамо Србију без баријера и исказао уверење да ће пример добре сарадње Министарства и Општине Рума следити и друге локалне самоуправе у Републици Србији.

Селаковић је са представницима Националне организције особа са инвалидитетом Србије и полазницима Академије за младе лидере са инвалидитетом обишао и куглану у којој младе спортисткиње и чланови Удружења параплегичара Срема тренирају стреличарство.

Након обиласка Спортског центра Рума, Селаковић је на састанку са председницом Општине Рума, Александром Ћирић разговарао о конкретним активностима које Министарство и локална самоуправа у наредном периоду могу да реализују у партнерству како би побољшали услове живота становника ове општине, посебно особа са инвалидитетом.

Поред редовне подршке коју Министарство пружа организацијама особа са инвалидитетом из Руме и обезбеђивања средстава за постављање платформе у Спортској хали, у 2022. години обезбеђена су средства за постављање косе рампе на степеништу у Гимназији Стеван Пузић, као и за организовање различитих активности, попут радионица, спортско - рекреативних догађаја и слично.

Недеља жена са инвалидитетом обележава се од 2013. године, у периоду од 17. до 24. новембра, како би се јавности скренула пажња на положај жена са инвалидитетом у друштву и животне улоге које успешно обављају као мајке, спортисткиње, предузетнице и друго.

 

 

 

Извор: Танјуг