Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПРЕДСТАВЉАЊЕ СРБИЈЕ НА САЈМУ У МОСКВИ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, на Сајму прехрамбене индустрије и пољопривредних производа у Москви "Prodexpo" обишао штанд Србије, на коме се представља 11 наших компанија, које запошљавају више од 3.500 људи, и на захтевно руско тржиште извозе прехрамбене производе у вредности од преко 50 милиона долара.

Штанд Србије налази се на централном месту у хали Сајма, уз штандове земаља попут Италије и Шпаније, а представљање домаћих компанија помогла је Привредна комора Србије.

Представнике домаћих компанија, у оквиру званичне посете Русији, обишао је Селаковић, који је истакао да је 57 милиона долара извоза компанија у којима ради 3.500 људи за свако поштовање и да треба радити на томе да се тај извоз и додатно повећава.

“Право је задовољство бити данас на "Prodexpo", највећем сајму прехрамбене индустрије и пољопривредних производа који се одржава у Русији и бити на штанду Србије, који изгледа сјајно, захваљујући људима из 11 озбиљних српских компанија, извозно оријентисаних на руско тржиште”, рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да Привредна комора Србије помаже компанијама које се труде да у тешком времену пандемије, која је озбиљно погодила свет, да у Русији наиђу на озбиљне партнере, закључују послове, да остварују профит и повећавају српски извоз у Русију.

Пренео је да је разговарао са руководством Сајма о њиховим жељама да обнове сарадњу са Београдским и другим нашим сајмовима, али и са представницима готово свих компанија о томе како тече склапање послова у Русији, које су предности, а које отежавајуће околности.

“Министарство спољних послова под чијим окриљем је и економска дипломатија, трудиће се да уложи додатне напоре да се уклоне све препреке и баријере и да помогну компанијама у закључивању што је могуће више послова са руским партнерима”, рекао је Селаковић.

Посебно је истакао да је први пут после дуго времена чуо о планираним инвестицијама српских компанија из области прехрамбене и прерађивачке индустрије на руско тржиште - да ће наше компаније почети да отварају фабрике и постројења у Русији, што ће, каже, подржати на сваки начин.

“Једна од одличних ствари које сам чуо је да су од 10 највећих извозника у Русију из Србије, њих девет страни инвеститори, који су препознали трговинске преференцијале које има Србија. То је ствар коју треба да ширимо, тај позитиван пример и добру вест која Србију чини конкурентном, поготово данас у политички трусним временима. Да политика Србије омогућава да и у најтежим тренуцима по светску економију у временима пандемије бележимо најмањи економски пад, односно највећи раст у Европи”, рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг