Вести

СЕЛАКОВИЋ: ДИПЛОМАТСКИ И ПРАВНО БРАНИЋЕМО НАРУШЕНИ ИНТЕРЕС СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ

Свим дипломатским и правним средствима трудићемо се да заштитимо нарушени интерес нашег српског православног народа у Црној Гори, рекао је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и додао да ће, на предлог патријарха Иринеја, бити формиран савет страних стручњака специјализованих за област државно - црквеног права.

"Уверен сам, на линији оног што је председник Вучић претходних дана говорио у јавности, да ћемо се свим дипломатским и свим правним средствима трудити да заштитимо нарушени интерес нашег српског православног народа на територији Црне Горе", рекао је Селаковић.

"И у сусретима које је Вучић имао са патријархом Иринејем било је речи о томе. Идеја коју је изнео патријарх је да се формира једна озбиљна група правних, иностраних, стручњака је управо нешто на чему ћемо радити. Реч је о људима који се озбиљно баве облашћу државно - црквеног права као уске правне диспциплине која третира ове односе".

Селаковић је рекао да ће Србија на такав начин успети да "отвори очи и уши" многих у Европи и свету који су и те како заинтересовани да заштите основна људска и грађанска права тамо где су она угрожена.

Коментаришући већу помоћ државе Србије, коју је председник Вучић, најавио Србима у Црној Гори и другим земљама, Селаковић је рекао да ће фокус бити на помоћи српским културним и просветним организацијама које делују на простору Црне Горе.

"То није ништа друго до оно што Република Србија, нарочито од времена од када је председник Вучић био председник владе и сада као председник државе, иначе ради помажући свом народу у земљама региона на првом месту, а затим и у расејању", рекао је Вучић.

Селаковић је рекао да је у Црној Гори у време када је Вучић водио Владу Србије издвојено око 3,5 милиона евра за куповину и уређење Српске куће у Подгорици, која је кровна кућа и место за многе српске организације.

Селаковић је рекао да су ту и Српски национални савет Црне Горе и Матица српска у Црној Гори и многе друге.

Селаковић је рекао да је у 2019.  и да ће ове године посебна помоћ бити указана Матици српској у Црној Гори и да је већ обезбеђен простор од 1.000 квадратних метара у центру Никшића, који ће ове године бити опремљен и уређен у велики центар Матице српске.

"То је изузетно важно за очување нашег културног и националног идентитета и посебности, а посебно за очување српског језика, српске ћирилице и очување свих оних вредности које представљају наше културно и идентитетско наслеђе и на простору Црне Горе. ", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Матица српска у Црној Гори изашла са озбиљним пројектом великог културног центра у Никшићу и да је већ тај простор прибављен у својину, уз помоћ државе Србије.

У питању је, додаје, репрезентативан простор у строгом центру Никшића и биће најбоље опремљен простор те врсте у Црној Гори.

Селаковић је рекао, да је значајна Српска кућа која окупља крем српске интелигенције у Црној Гори, чије је постојање веома важно у свакој средини ван матичне државе и да се тамо где не постоји та елита могу видети разни проблеми са којима се сусрећу наши сународници.

"Тамо где су изгубили интелектуалну елиту изузетно је тешко и компликовано... Када немате кога да помогнете и подржите на овакав начин", рекао је Селаковић.

Селаковић је од других важних организација издвојио као изузетно значајну и Матицу Боке која делује у четири бокешке општине, а то су: Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва, где ће Србија помагати њихову издавачку делатност, филмографију, снимање документарних серијала и различитих емисија које говоре о присуству српског народа и српског православног рода на обалама Медитерана.

То је, како је рекао Селаковић, изузетно значајно и Србија ће наставити да их подржава и убудуће.

Такође, биће настављена озбиљна помоћ деловању Удружењу књижевника ЦГ, које је у братским односима са Удружењем књижевника Србије, које чини врло значајне активности на очувању и промоцији српског језика и књижевности.

Поручио је да је то оно што свака нормална европска цивилизована земља може да чини и што ће Србија наставити да ради.

 

 

Извор: Танјуг