Вести

ШАПИЋ: СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ ПОСТАЈУ НАША РЕАЛНОСТ

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да су градске комуналне службе имале више од 250 интервенција од почетка невремена у понедељак увече, да је било ангажовано 1.500 радника, као и да су све градске службе увек спремне да реагују.

Шапић је рекао да се ситуација сада мало стабилизовала и да, срећом, није било трагичних случајева.

Нагласио је да је пало 55 литара кише по метру квадратном што је количина падавине које падну за месец дана и да је 15 аутобуских линија било обустављено.

"Људи морају да буду свесни нових околности и да суперћелијске олује постају реалност. Имали смо и среће у односу на регион и остатак Европе, како је прошла Швајцарска, Загреб је опустошен", навео је Шапић.

Шапић је навео да ће све градске службе увек бити спремне, а да је на терену 118 цистерни и транспортних возила и 22 чистилице.

"Ми ћемо врло брзо град вратити у нормалу", рекао је Шапић и навео да очекује да ће се временске прилике смирити до вечерас, а да ће све градске службе биће и даље у приправности, али и да грађани треба да се придржавају упутстава.

Рекао је да ће све градске службе бити и даље у приправности, али и да грађани треба да се придржавају упутстава.

Шапић је навео да је и раније, када се догодило слично невреме, говорио да постоји више разлога за последице које наступе након тога и да раније нису били до краја прочишћени неки одводи, што је у међувремену решено, као и да постоји проблем код цеви у кишној канализацији, а која не може да прими већу количину кише.

"И то није случај  само код нас, то је случај свугде у свету, у далеко развијенијим и друштвима и богатијим срединама и градовима. И трећа је оно што чини ми се да људи некад не желе да виде, а то је објективна околност, да када се деси олуја и невреме како је рецимо било синоћ тада на шахт вода која одлази донесе грање и тог тренутка се он затвори. Док неко не дође физички да га помери вода не може да оде", објаснио је Шапић.

Шапић је навео да су у таквим ситуацијама радници служби долазили на локације и физички померали грање, те да су успели да спасу суграђане који су се затекли у деловима града где постоје "депресије улица".

"Па сећате се да су умирали од смеха неки медији када сам рекао да поставимо знакове, и поставили смо их, да у случају оваквих падавина просто не улазите у тај део", рекао је Шапић.

Шапић је навео да је било случајева чупања стабала, оштећених аутомобила и посаветовао грађане да почну да осигуравају своја возила и остала добра, јер је то једини начин да се заштите од оваквих временских услова.

"Градске службе и Град Београд ће увек бити спремни. Јутрос смо од неких 5.00 сати смо сви на улици, ми ћемо Град, врло брзо, као што га већ враћамо, вратити у нормалу", рекао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг