Вести

ШАПИЋ: ПОСТРОЈЕЊЕ У ВИНЧИ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ЗДРАВИЈУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је Центар за управљање чврстим отпадом у Винчи који ће у наредних месец дана, по завршетку пробног рада, пуним капацитетом почети производњу топлотне и електричне енергије.

Шапић је рекао да ово постројење Београд ставља у категорију еколошки најразвијенијих градова у читавој Европи. Омогућиће нам, додао је, око пет процената електричне и око десет процената топлотне енергије из отпада који се овде одлаже.

"Знам колика је важност овог постројења и то због нових еколошких стандарда које сви у Београду покушавамо да наметнемо са много аспеката. У питању је постројење за термичку обраду комуналног отпада који ће бити искоришћен за даљинско грејање Београда. На тај начин ће се смањити загађење у главном граду, а отпад ће у знатној мери заменити фосилна горива", појаснио је Шапић.

Шапић је нагласио да ће постројење омогућити многим домаћинствима да се снабдевају енергијом из обновљивих извора енергије, а допринеће и томе да полако почне да се мења свест људи.

"Важно је да људи имају свест о томе колико је важно да комунални и грађевински отпад не одлажемо на парцелама, да га не закопавамо, јер то одлази у нашу земљу на којој живимо и од које добијамо храну. Београд се веома брзо развија, грађевинска индустрија је у експанзији, тако да апелујем на све који се баве тим послом, а ми ћемо помоћи колико год будемо могли, да почну да поштују процедуре и да већ на својим градилиштима одвајају отпад. У овом постројењу не могу да приме грађевински материјал уколико није адекватно одвојен", рекао је Шапић.

Шапић је поручио да би требало сви заједно да радимо на уклањању "дивљих депонија", али да будемо свесни да "оне нису пале са неба" већ да су их направили наши суграђани.

"Када год се говори о чистом ваздуху, екологији, здравом начину живота, то сви апсолутно подржавају. Али када дође до тога да папирић задржимо код себе док не дођемо до ђубријере или контејнера, то нам је мало теже. Нема тог броја људи који могу да чисте за онима који не воде рачуна, као што не постоји та мајка која ће моћи да чисти за својим дететом ако оно по читав дан баца по кући ствари и ђубре. Зато је важно да сви заједно апелујемо на људе да крену од себе, јер само на тај начин имаћемо здравију животну средину", поручио је Шапић.

Оценио је да је ресорно министарство много учинило протеклих година, а да Град настоји да помогне у многим еколошким сегментима.

"Мењају се многе ствари и прелазимо на еколошки начин функционисања, а ваздух је безмало у континуитету последњих годину и по дана чист", навео је Шапић, додајући да климатски услови свакако могу да помогну или одмогну, али важно је да се свакодневно ради на подизању еколошких стандарда.

Шапић је на крају изразио велику захвалност Министарству заштите животне средине, наглашавајући да ће Град Београд и надаље учествовати у оваквим и сличним пројектима јер је интерес сваког Београђанина да сви ми живимо у здравијој средини, те да наша деца расту у што здравијим условима.

 

 

Извор: Танјуг